”–Lavinföreläsningar på hösten borde vara en obligatorisk del i skidåkarens försäsongsträning”

Valla skidorna, träna benböj och fräscha upp dina lavinkunskaper inför vintern. Nu bjuder Lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar tillsammans med svenska universitet in till tre gratisföreläsningar som du följer via din skärm. 

Hösten är en viktig tid för att förbereda sig inför den stundande säsongen:
– Precis som det är viktigt att göra pull-ups och utfall på gymmet för att stärka kroppen inför vintern så är det också viktigt att trimma hjärnan. Lavinföreläsningar på hösten borde vara en obligatorisk del i skidåkarens försäsongsträning. Precis som att lavinprognosen är en naturlig del av förberedelserna inför en offpistdag på berget, säger Mattias Tarestad på Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV). 

Förra årets fysiska föreläsningsturné på åtta olika universitet är tyvärr inte möjlig att genomföra denna höst. Turnén var väldigt uppskattat och det kom många på föreläsningarna. Den ersätts med olika aktiviteter online. Alla aktiviteter är gratis och öppna för alla att anmäla sig till:
– Nu närmast laddar vi för 3 lavinföreläsningar, den första redan ikväll, säger Mattias Tarestad på Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV). 

Den första föreläsningen är alltså reda ikväll (onsdag 11 november) klockan 19-20. Tisdag 16 november och torsdag 26 november samma klockslag går de övriga två föreläsningarna. Länk till föreläsningarna hittar du längst ned. De tre föreläsningarna görs av olika personer som har sina respektive manus, men de utgår från samma stomme vad gäller innehåll.

Syftet med föreläsningarna är att skapa förståelse och medvetenhet kring riskerna med laviner. Det är viktigt att förstå att laviner är något som inte går att bortse ifrån för friåkaren eller toppturaren. Riskerna finns där och de behöver hanteras. Föreläsningarna ger enkla och konkreta tips för bättre riskhantering och beslutsfattande:
– Vårt mål är att de som har lyssnat ska få med sig en viktig påminnelse inför säsongen så att de är medvetna om riskerna och vikten av att förbereda sig inför åkningen. Vi vill inspirera till att lära sig mer och utvecklas. Ett bra sätt att gå vidare efter föreläsningen är att boka plats på en av vinterns lavinutbildningar, säger Mattias Tarestad på Sveriges Lavinutbildningar (SVELAV). 

3 gratis lavinföreläsningar

Vad är SVELAV och Lavinprognoser?

Sveriges Lavinutbildningar är ett nationellt utbildningskoncept för lavinsäkerhet där Naturvårdsverket har ett huvudmannaskap. SLAO, Försvarsmakten och SBO- Svenska Bergsguideorganisationen bidrar med resurser och specialkompetens. För dig som vill gå en lavinkurs så är SVELAV en garanti för kvalitet som ger dig trygghet, SVELAVs utbildningar är utvecklade av Sveriges samlade lavinexpertis.   De instruktörer som är anslutna till  SVELAV är landets främsta lavinutbildare. Lavinkurserna i SVELAV följer alltid de senaste riktlinjerna och en internationell branschpraxis. Mer info: www.svelav.se

  • Sveriges Lavinutbildningar erbjuder ett brett utbud av olika utbildningar, för den egna åkningen och även yrkesutbildningar, på en mängd olika orter. Mer information finner du på: http://svelav.se/kalender/

Lavinprognoser gör dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta svenska fjällområden. Underlaget för prognoserna bygger på observationer och bedömningar från lokala lavinexperter i fjällen samt väderinformation från SMHI. Lavinprognosen är ett viktigt redskap i planeringen för din åkning- varje dag. Mer info: www.lavinprognoser.se

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.