Tänndalen lanserar halv-egen skidmodell

Hamra Sportshop i Tänndalen kommer inför vintern att lansera en halvt egen topptursskida. Modellen heter Vandraren och kommer att tillverkas i en begränsad upplaga där hälften av exemplaren är sålda innan de ens nått butiken. Skidans grafik är egen design, under huven hittar vi en populär, befintlig toppturs-modell från Åre skidfabrik. 

I Tänndalen ligger butiken Hamra Sportshop. Här finns ett bra utbud av skidutrustning och alla dess tillbehör, samt gedigen kunskap inom bootfitting. För några år sedan växte idéen om att börja sälja skidor under eget namn i sportshopen och butiken lät tillverka två par skidor i form av en pist-skida och en freeride-modell. Dessa skidor byggdes i Italien och idag finns några få par skidor kvar i butiken men i övrigt hör dessa två modeller till butikens historia.

Men till denna vinter har Hamra Sportshop som målsättning att hitta på nya grejer. Till denna vinter kommer nämligen butiken att lansera en svensktillverkad topptursskida i en liten exklusiv upplaga under namnet Hamra Skidtradition. Skidorna tillverkas på Åre Skidfabrik och beräknas finnas i butiken när Tänndalen öppnar skidanläggningen under höstlovet.
– Vi kommer tillverka 30 par skidor, när de tar slut så gör vi inga nya, berättar Daniel Berglund på Hamra Sportshop.

När Freeride besöker Tänndalen finns ett par skidor av ovan nämnda modell på plats. Designen är stilren och för tankarna till orörda fjäll och vid första anblick så ser skidorna välbyggda ut med en bra finish. Vilken i sig inte är det minsta konstigt med tanke på att skidorna kommer från en väletablerad skidfabrik belägen några mil norrut fågelvägen över fjället från Tänndalen sett.

Modellen heter ”Vandraren”, och på många sätt är detta en spännande och exklusiv skida, men dess unikhet är kanske inte riktigt lika stor som många kanske trodde till en början. Faktum är att detta är en redan befintlig modell från Extrems sortiment och Vandraren är kort och gott samma skida som Extrem Fusion 95 Carbon, men med annan grafisk design.
– Vi har valt en skida som vi själva tycker är riktigt riktigt bra! Der är ingen idé att vi fipplar och förändrar den även om det förstås vore roligt att fram en helt egen modell någon gång i framtiden.

När det kommer till specifikationerna kring denna skida så är Vandraren (eller Fusion 95 Carbon om man så vill) konstruerad med en träkärna av poppel och paulownia som är förstärkt med två lager av kolfiber och glasfiber samt det det ultralätta materialet Tubecomp i tip och tail.

Under foten mäter skidan inte helt oväntat 95 millimeter med en svängradie på 18 meter i längden 179 centimeter som sannolikt kommer bli den mest populära längden. Samma längd väger in på drygt 1500 gram vilket gör att detta blir en skida som lämpar sig perfekt för topptur.

Apropå topptur, det är ingen slump att Hamra Sportshop lanserar en skida anpassad för att bestiga fjälltoppar för egen maskin utan lift. Till vintern öppnar Tänndalen sitt nya skidområde, Hamra Syd, ett skidområde helt utan liftar och det första i sitt slag i Sverige.

Prislappen för skidorna kommer ligga på 10 495 kronor utan bindning. Köper du Extrem Fusion Carbon 95 betalar du cirka 8500 kr. Och trots den något svettiga femsiffriga prislappen på de Tänndalen design brandade skidorna så är redan hälften av skidorna redan sålda innan de ens nått butiken.
– Det är framför allt stugägare, stamgäster och brukande samlare som köper skidorna. De vill gynna oss och samtidigt ha en udda produkt, det blir som en form av ambassadörskap.

För den som är intresserad av att testa skidorna så kommer modellen Vandraren finnas för test i Hamra Sportshop i Tänndalen från säsongstarten vecka 44.

Specifikationer

Längder: 165, 172, 179 och 186 cm
Mått: 128/95/116 mm (@179 cm)
Radie: 18 m (@179 cm)
Vikt: 1519 g (@179 cm)
Monteringspunkt: True center -80 mm (@ 186 cm)

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera