Tänndalens nya topptursberg: En första anblick på Hamra Syd

Vi har besökt Tänndalen för att ta en titt på hur förberedelserna går inför öppningen av vinterns nyhet Hamra Syd som blir ett skidområde helt utan liftar och nedfarter. Häng med och tjuvkika på hur det ser ut just nu.

Det är höst i Tänndalen men de nyligen fallna löven talar för att den första snön sannolikt kommer att klä in fjället snart. Vi möter upp Wille Jonasson som arbetar som lavintekniker och marknadsansvarig i Tänndalen och han börjar genast berätta om det nya området Hamra Syd med stor entusiasm.
– Det har ju legat en backe här för längesedan och vi har underskattat hur mycket sly som faktiskt växt upp. Men vi kommer att öppna till jul och det kommer att bli någon form av invigning!

Ett nytt skidområde, utan liftar och pister

I slutet på förra vintern nåddes vi av nyheten att Tänndalen ska lanserar Hamra Syd – ett nytt skidområde helt utan liftar och nedfarter. Området ska ligga på motsatt sida om nuvarande skidanläggning, det vill säga på andra sidan vägen sett från Hamra i Tänndalen. Det är gångavstånd emellan.

Konceptet är relativt simpelt; skogen gallras och anpassas för att ta sig både uppför och nedför på ett enkelt sätt och hela området ingår i skidpatrullens ansvarsområde. Det vill säga, Tänndalens personal kontrollerar lavinfaran dagligen och hämtar dig om du skadar dig.

Detta är en lite unik satsning i Sverige och den första av sitt slag. Även om andra skidorter så som Kläppen och Funäsdalsberget har dragit randonée-leder upp i redan befintliga skidområden så kommer Hamra Syd att bli speciellt på det sätt att topptursområdet kommer att vara beläget på ett eget berg, på andra sidan dalgången i Tänndalen . Det blir alltså en plats där det inte kommer att finnas vare sig liftar eller backar och därmed, troligtvis, bra mycket färre skidåkare. Ett eget semi-vilt område helt enkelt.

Är Tänndalen pionjärer inom området eller kommer satsningen floppa? Åsikterna går isär huruvida detta är genialiskt eller överskattat. Därför bestämde sig Freeride för att besöka Tänndalen för att se hur arbetet med det nya skidområdet går, och därmed få en möjlighet att bilda sig en egen uppfattning kring hur åkningen kommer att bli när snön väl faller.

Det är Tänndalens personal som står för arbetet med att gallra och röja i skogen men under hösten har det också ordnats arbetskvällar för frivilliga att vara med och hjälpa till med att utforma det nya skidområdet.
– Det känns inspirerande att hålla på. Det är ett roligt jobb och vi har fått mycket bra feedback från stammisar och många positiva reaktioner kring detta på sociala medier, berättar Wille Jonasson. 

Vi börjar promenera bort mot det nya området från Skilodgen i Tänndalen där vi befinner oss nu. Det dröjer inte längre än en minut innan vi står vid botten av fjället på motsatt sida av dalgången. Vi är omgivna av husvagnar då samlingsplatsen för Hamra Syd ligger mitt i en camping som spontant känns lite malplacerad i sammanhanget. Men å andra sidan får Hamrafjällets Camping (som är en fristående camping) ski-in-ski-out till vintern, så gästerna bör väl inte vara missnöjda över det?
– Här kommer starten till en av lederna uppför att vara, förklarar Wille och pekar in i skogen mot en slags ränna som ringlar sig upp mot fjället.

Han förklarar också att ungefär där vi står nu kommer det gå att köpa ”liftkort”, eller vad vi nu ska välja att kalla det? Det finns ju faktiskt inga liftar här. Ett dagskort kommer i vilket fall att kosta 100 kronor om du köper det fristående annars ingår det i det vanliga skipasset för hela Tänndalen.
– Vi har diskuterat priset för detta området mycket. Det finns så många sätt att se det på. Men vi säkrar och ansvarar för området och vi kommer att åka upp dagligen med skoter för att checka av området och bekämpa med sprängmedel eller skicut vid behov… det känns rimligt med hundra spänn.

Därefter börjar vi knata uppför. Det är fortfarande lite blött och lerigt efter helgens ruskiga väder men målsättningen är ju ändå att visualisera hur det kommer att se ut när snön ligger djup på marken och gympaskorna är utbytta mot ett par pjäxor med gåläge.

Längs vägen upp går vi förbi flera hopp som byggts av fällda fjällbjörkar. När vi står ovanför en av dessa konstgjorda formationer faller skidsuget definitivt på. Flygturen känns inbjudande och lutningen i landningen ser bra ut. Vi är dock rörande överens om att skogen måste gallras ytterligare innan Hamra Syd har premiär.

Trots att terrängen ska röjas mer så finns det gott om rester från träd och buskar placerade i flertalet högar som ligger i skogen där vi nu befinner oss.
– Det är mycket jobb att få bort allt härifrån, konstaterar Wille samtidigt som han stannar till och ser sig omkring.

Vi går ungefär halvvägs upp till toppen och längs vägen upp passerar vi flera lagom stora klippor som triggar igång fantasin ytterligare samt några liftstolpar från den gamla sittliften som var belägen här när det begav sig för sjuttio år sedan på 1950-talet.
– Det finns ingen vajer kvar, den togs bort för några år sedan. Men vi kommer att bli tvungna att madrassera några liftstolpar, berättar Wille.

Högst upp i området ligger ett gammal lifthus som idag får ses som någon slags toppstuga för Hamra Syd. Till vintern kommer den inte att vara öppen, men det kommer åtminstone att finnas några bänkar utanför som det kommer gå att sätta sig vid för att fika efter turen upp. På den östra sidan mot Hamrafjället kommer det finnas tydliga markeringar som visar vart gränsen till det kontrollerade topptursområdet går. På den västra sidan är det tänkt att avgränsningen ska falla sig naturligt med tät skog och stugor.

Det som känns mest glädjande är att det på riktigt verkar som att Tänndalen gör detta för att de älskar skidåkning. Ingen vet riktigt hur konceptet kommer att tas emot, men skidanläggningen provar i alla fall och ser vad som händer. Det känns genuint och de skjuter sannolikt från höften både när de gallrar skog och diskuterar fallhöjden på Hamra Syd.
– Runt 200 meter, skulle jag gissa? Säger Wille och skrattar lite, på ett sätt som gör att hela Tänndalens charm lyser igenom.

Vi går nedför fjället igen och konstaterar att denna satsning med största sannolikhet kommer att bli bra. Den som är först upp efter ett dump lär knappast bli besviken, men även om den gallrade skogen blivit uppkörd så bör åkningen vara riktigt rolig att döma av det vi har sett idag. Och vilket ställe kan passa bättre för dig som vill testa topptur för första gången? Eller du som nyligen köpt nya grejer som du vill testa? Eller alla er som bara vill gå på topptur utan att behöva ta sig långt bort från skidanläggningen? Dessutom kommer Hamra Syd med största sannolikhet lämpa sig ypperligt de dagarna då det är friska vindar på övriga fjället då större delen av området är beläget i lä i skogen.
– Vi kommer också att köra guidade turer upp i vinter, bland annat en prova på-tur, avslutar Wille Jonasson innan vi skiljs åt.

Hamra Syd känns fortfarande spännande även genom ett par kritiska solglasögon och förväntningarna på detta område inför vintern är nu ännu större.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
30 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (30)