Testa skidor? Det här ska du tänka på
Säsongens första skidtest är avklarat och här kan du läsa om bland annat vad du kan tänka på när du testar skidor. Det är nämligen inte för sent än att testa skidor; redan till helgen är det skidtest igen i Åre!
Vi tar rygg på Jesper Hayland en skidåkare som faktiskt varit på de flesta skidtest som genomförts i Sälen sedan han började studera till skidlärare 2010. Vi får också en inblick i det nya digitala testsystemet som SkiStar tagit fram.
Testet har blivit lite av ett startskott för säsongen och det är kul att få kombinera de första svängarna med möjligheten att få prova nya produkter på marknaden. Det är faktiskt både ett skid- och produkttest där du kan testa allt ifrån skidor och snowboards men även hjälmar, goggles och kläder, helt gratis. Alla varumärken är inte där men flertalet av de absolut största medverkar faktiskt på plats vilket är riktigt kul att se.
Hur gör man rent praktiskt?
Tälten står snyggt uppradade bredvid varandra vid botten av Gustavbacken i Lindvallen. Med ski in, ski out är det dunderlätt att bara åka ner till testområdet med dina egna prylar, välja och vraka, på med grejerna och sen vidare ner till Gustav Express, ta liften upp och sedan är testet igång.
Nytt för i år är att man bytt ut systemet med pantsättning av id-handling. Det nya upplägget som är klart mer GDPR-anpassat gör att du endast behöver en telefon som du sedan med mobilkameran skannar en QR-kod. Koden återfinns i tältet hos respektive varumärke. Notera dock att du ändå kan få visa upp körkort eller ID-handling. I länken får du sedan möjlighet att betygsätta produkten.
Det som behöver justeras när man ska testa till exempel skidor är två saker:
- Bindningen på skidorna behöver ställas in efter måttet på pjäxan. Där kan du redan innan skidtestet kolla på dina pjäxor och memorera ditt eget sul-mått. Detta brukar vanligtvis stå baktill på pjäxan vid hälens insida. Måttet är i millimeter, jag själv har till exempel 324 mm vilket är en siffra jag kan bättre än min egen förlovningsdag.
- Det sista som behöver justeras är hur hårt bindningen skall sitta. Detta har att göra med hur mycket du själv väger och vilken erfarenhet du har. Enkelt förklarat så har en lättare medelåkare ofta bindningen mindre åtskruvad eftersom denna; 1. Inte åker lika fort 2. Inte är lika tung 3. Inte är lika skicklig. Detta har att göra med att påfrestningen som bindningen utsatt för inte blir lika stor så att skidan löser ut vid till exempel en lättare krasch. Detta betyder av naturliga skäl att en tyngre och mer avancerad åkare behöver ställa fjädern i bindningen lite hårdare. Påfrestningen kommer vara betydligt högre då åkaren är tyngre, åker fortare och kanske dessutom är mer skicklig rent teknikmässigt, vilket indirekt kommer ställa andra krav på skida och bindning.
Hur väljer jag rätt skida att testa?
Här behöver du backa ett steg och rannsaka dig själv. Utgå alltså från din erfarenhet, din vikt samt skicklighet. En tyngre och mer avancerad åkare behöver en hårdare skida till skillnad från en nybörjare eller lätt person där det är mer fördelaktigt med en mjukare skida. (Det finns alltid ett gränsland om du är lättviktare men avancerad eller tungviktare men nybörjare). Ta hjälp av de som jobbar i tälten för att få en genomgång av sortimentet för respektive varumärke, skidorna skiljer sig i konstruktion för att passa olika typer av åkare. Berätta kort om dig själv och vad du söker så kommer du att bli guidad i rätt riktning.
Vad ska man tänka på när man jämför olika skidor?
- Typ av skida
Välj därför likvärdiga skidor i samma segment, d.v.s. samma typ av skida. Jag brukar testa skidor i ungefär samma mått, alltså samma längd och bredd i midja. Förutsättningarna blir då jämnare och det bli enklare att jämföra skidorna sinsemellan. Skidor med samma längd och midjemått kan fortfarande uppfattas helt olika eftersom skidorna är olika konstruerade och kan beroende på material ha olika karaktär. Åker du på ett par carvingskidor och byter till ett par all mountain så kommer radien och den generella uppfattningen av skidorna vara vitt skilda. Det har att göra med att en bredare skida inte är lika lätt att vinkla vilket i sin tur ställer andra krav på dig som åkare. Lite som att jämföra äpplen och päron, två typer av skidor men olika användningsområden. - Val av backe
Håll dig i samma backe med likvärdiga förutsättningar, byter du mellan olika backar som då variera i lutning så kan resultat bli nog så missvisande. Detta har att göra med att din åkstil kan påverkas både positivt och negativt beroende på backe vilket indirekt kommer påverkar sättet du uppfattar skidorna. Varför detta blir så viktigt är på grund av att våra åk påverkas av en mängd yttre faktorer så som underlagets lutning och fart. Blir förutsättningarna olika blir det extra svårt att kunna avgöra vissa skillnader. - Jämna förutsättningar
Backens kvalité kan drastiskt förändras under en dag. De första svängarna på morgonen kan vara orörd manchester medan samma svängar och samma backe på eftermiddagen, kan känns som världscupen i puckel. Ett tips är att testa mer fokuserat på morgonen kanske med inriktning pist och att sedan testa ett bredare segment under eftermiddagen. - Back to back
Om möjligt, prova skidorna tätt efter varandra. Tar du en längre lunchpaus eller testar ett par skidor skida dag ett och ett annat par dag två, så kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning för vilken skida som faktiskt kändes bäst av de två.
Hur ska vi då kunna jämföra olika skidor?
Här gör vi säkerligen olika och nu sträcker jag fram hakan genom att säga hur man kan göra men detta är inte facit på något sätt utan baserat på mina egna preferenser.
I de fall jag själv inte läst på om skidan innan vill jag ta reda på hur skidan är konstruerad och vilken åkare den riktar sig mot. Är du nybörjare, medel eller avancerad så är det ju ganska väsentligt att veta huruvida skidan är något för dig som åkare eller inte. Jag tycker själv att det är kul och viktigt att ha någorlunda koll på konstruktion och val av material. Detta gör det möjligt för mig att kunna själv analysera och syna till exempel en viss styvhet i skidan som utlovas, eller om skidan uppfattas fladdrig i höga farter trots att tillverkaren försökt förebygga detta med ett visst val av material.
Jag brukar behöva ungefär två till tre hela åk beroende på backe, för att kunna skapa mig en hyffsad uppfattning av en skida. Under dessa åk brukar jag köra igenom tre olika svängtyper, en kortare sväng, en mellansväng och stor skärande sväng som jag dessutom vill köra i lite hög fart. Jag vill också tillägga att det är skillnad på hur jag testar en all mountain skidan kontra en pistskida. Men någonstans behöver vi begränsa oss så denna beskrivning är generellt genomgående för båda.
Med en kortare sväng tycker jag mig kunna känna en mängd saker, dels flex och responsivitet men även vikten eftersom jag i svängväxlingar behöver avlastar skidorna olika mycket. Vissa skidor vill jag ska vara lättare och andra gör det absolut inget om de är lite tyngre. Varför? Jo, en pistskida som skall sitta i svängen samt gå i höga farter får och kan enligt min mening vara lite tyngre. En all mountain skida å andra sidan, bör vara lättare då primärt syfte kanske är att tura och åka djupsnö där man dessutom tillämpar en annan åkteknik. Summa summarum, är det ett regalskepp jag styr eller en mindre jolle?
Med en mellansväng kan jag känna hur skidan uppfattas på såväl sladd som kant. En sladdande sväng är mer slagig än en skärande sväng och hur uppfattas skidan då? En mellansväng på kant, hur stor blir svängen? Kan jag aktivt välja att minska ner svängen? Går skidan lätt att böja igenom eller behöver jag jobba mer. Eftersom jag väger mer och åker förhållandevis bra känner jag ganska enkelt om en skida är för lätt eller för styv för min åk nivå och vet bara där om skidan då lämpar sig mer mot en medelåkare eller inte. Har jag i stället svårare att böja igenom den är den för hård för mig och dessutom för hård för mina pjäxor. Jag kan då sikta på att antingen hoppa upp ett steg till nästa segment eller gå ner ett steg till en mer förlåtande skida.
Med en stor skärande sväng kan jag känna hur skidan uppfattas i högre fart och större påfrestning. Känns den fladdrig så kan det vara så att skidan är för lätt för mig och känns den för svårmanövrerad kan det vara så att den är helt enkelt för styv för mig att jobba igenom. Hur känns responsen ut ur sväng, d.v.s. får jag en skjuts ur svängen eller är den så mjuk att jag har svårt att få med mig kraft ut ur svängen och in i nästa? Hur sitter skidan i svängen? Har jag kontakt med underlaget? Känns skidan mjuk eller hård?
Det händer att man hamnar i en sorts limbo, typ ett mellanläge där du inte riktigt kan bestämma dig för om skidan svänger för mycket eller för lite. Det kan då hjälpa att man testar samma skida fast i en kortare längd givet att man vill att svänger lite mer och en längre skida om man känner att den svänger lite för mycket.
Tips vid test av skidor:
- Läs på, fråga om skidan för att veta vad det är för typ av skida du testar.
- Testa olika typer av svängar samt även storlekar på svängar.
- Testa olika längder av en skida för att kalibrera och hitta rätt längd för dig.
Känns det rätt så är det rätt!
Spelar val av bindning någon roll?
Bindningarna har inte speciellt stor inverkan på din åkning. Typ av bindning bör väljas baserat på vart du åker. Saker som kan avgöra vilken bindning som är bäst lämpad för dig är till exempel avhängt på om du turar mycket, oavkortat bara åka pist, vikt och/eller skicklighet.
Plattan under bindningen kan däremot ha en inverkan på hur skidan uppfattas men inte så mycket själva bindningen. Raceplattor brukar vara ett bra komplement då de hjälper stabiliserar skidan och gör den styvare, framför allt under foten. Kom också ihåg att inte gasa på för fullt om du testar en skida med tech-bindning, de är inte konstruerade för djupa carvingsvängar på hårt underlag.
Ställen att käka på finns det gott om, de tenderar ofta bli så att alla käkar lunch vid 12.00. Jag brukar därför se till att äta i god tid före så kan man dels slippa trängseln samtidigt som man kan passa på att testa lite mer ostört när de flesta andra lunchar!
Efter att ha åkt från nio till fyra med bara några få pauser under två dagar har man hunnit testa en mängd skidor. Dålig sikt påverkade såklart åkningen men temperaturen var lagom. Ännu ett test i historieböckerna och cred till SkiStar som styrt i ordning välpreparerade nedfarter och en park med lite grymma features. Åker hem med hel del träningsvärk, intryck och roliga minnen och ser redan fram emot nästa års skidtest! Är du intresserad finns det fortfarande möjlighet att testa skidor både i Trysil och Åre som båda har skidtest till helgen, 8 – 11 december.
Text: