Ljuvlig säsongspremiär och skidtest i Sälen

Freeride var på plats under helgens efterlängtade skidtest och säsongspremiär i Sälen!

Skidsuget är högt inför kommande dagar då den gångna helgens planerade skidtest i Vemdalen hastigt ställdes in på grund av snöbrist (säsongspremiär i Vemdalen blev det dock likväl). Nåja, nu flyttar vi fokuset ned till Dalarna och det är äntligen dags för säsongspremiär och skidtest i Sälen. Så nu kör vi.

Skidtestarhelgerna

Varje år, i början av vintern, arrangerar SkiStar en skidtestar-triologi där landets skidleverantörer samlas under tre helger för att erbjuda sina gäster chansen att testa och jämföra skidor och till viss del också snowboards. Ski Test Weekend, i folkmun kallad skidtestarhelgerna, genomförs traditionsenligt i Vemdalen, Sälen och Åre i kronologisk ordning.

Detta är ett ypperligt tillfälle att känna och klämma på utrustningen inför en eventuell investering. Det är också ett utmärkt tillfälle att rivstarta skidsäsongen tillsammans med likasinnade vilket ofta sker i kombination med inmundigande av en och annan malt- och humlebaserad dryckesenhet.

Skidtestet denna helg äger rum i Lindvallen i Sälen och pågår aktivt under fredag och lördag. Sälen bjuder på ett fantastiskt vinterlandskap med snötyngda träd samt några efterlängtade minusgrader efter den långdragna och varma hösten. En handfull backar är öppna kring Gustavtorget och Gustavbacken som är skidtestets epicentrum och intill stolsliften Gustav Express står leverantörerna uppradade och redo att leverera skidor. Ankarliftarna ovanför Värdshuset snurrar också samt ett gäng intilliggande knappliftar med tillhörande gröna nedfarter.

Skidtestet är sig likt bortsett från en praktisk uppdatering för att underlätta utlåningen av skidor för båda gäster och leverantörer; istället för att lämna in sin legitimation så går det nu att scanna en QR-kod där besökarna fyller i sina uppgifter och där ut- och återlämning av skidorna sker digitalt. Det nya systemet fungerar tillsynes friktionsfritt även om det fanns en viss rädsla för påtaglig kyla inför testet vilket sannolikt skulle leda till en oönskat antal telefoner med urladdade batterier, vilket nu inte blev ett problem då termometern inte visar mer än några få minusgrader.

Förvånansvärt bra underlag

Underlaget är över förväntan för att vara en välbesökt premiärhelg i början av december. Trots att det är många glada skidåkare som samsas på den begränsade ytan i Lindvallen så håller sig backarna förvånansvärt bra och det är endast några få partier som blir isbelagda. Gustavbacken är bred nog för att det ska gå att ta ut svängarna ordentligt även om det stundvis blir lite trångt i ärlighetens namn. I nedfarterna vänster om Gustavbacken (sett ovanifrån) är tempot något lugnare och underlaget lite bättre även om backarnas bredd inte är jämförbar med tidigare nämnda pist.

Det finns också en park bestående av en drös räcken och ett hopp av röd karaktär där det slängs volter och diverse rotationer hejvilt. Under stolsliften slingrar sig brädåkare ned längs cykelleden likt en orm i sann Banked Slalom-anda även om det stundvis slår gnistor när utrustningen går på grund i det lömska snötäcket.
– Vi är noga med att informera gästerna om att det inte är tillåtet att åka offpist med skidorna som de lånar. Snötäcket är tunt även om det ser ut att vara mycket snö, säger en av leverantörerna som vi pratar med under helgen.

Med handen på hjärtat så kunde inte heller undertecknad hålla sig borta från några svängar i skogen trots att det sker med skidornas liv som insats.

Sälen är vintrigt och härligt men dimman ligger tyvärr mestadels tjock och Lindvallen bjuder på minst ett dussin nyanser av vitt. Stämningen är likväl på topp och skidåkare i alla åldrar går att beskåda i Dalarna denna helg vilket är glädjande att se.

Skidtest och fest

Den snudd på elektriska stämningen som infinner sig under helgen tenderar att tippa över framåt fredag eftermiddag när det uppenbarligen krävs en hel styrka bestående av fyra polisbilar och en ambulans för att hantera en tillsvidare okänd händelse intill Värdshuset där afterskin är i full gång. Förhoppningsvis inträffade inget mer allvarligt än en överförfriskad pjäxdans, men vi låter det vara osagt tillsvidare.

Den festliga stämningen pågår långt in på småtimmarna och under lördag förmiddag delger en gäst en målande beskrivning kring gårdagen som aldrig ville ta slut.
– Jag försov mig lite idag… klockan ringde vid åtta men jag vaknade inte. Men jag var vaken fram till 05.00 inatt, förklarar en trots allt tillsynes nöjd besökare i liften med ett leende på läpparna.

Ja, även om freerideredaktionen givetvis är tidig i backen så är det inte förrän framåt tidig lunchtid som Lindvallen åter står i full blom, sannolikt till följd av gårdagens bravader.

Skidsäsongen är igång

Det är gott om besökare i Sälen men en del skidleverantörerna upplever ändå att intresset för att testa skidor är något svalare än vad det vanligtvis är under skidtestet i Sälen. En kvalificerad gissning är att många skidåkare inte är bekväma med att åka på något annat än sina egna skidor när sikten är i princip obefintlig.

Tyvärr vill inte dimman släppa taget om Lindvallen och lördagens skidåkning sker om möjligt i ännu sämre sikt än under gårdagen. Men skidglädjen och entusiasmen tycks ändå aldrig sina. Dimman släpper inte förrän på söndag, som levererar en förstklassig väderlek bestående av en klarblå himmel och krispig kylslagen luft. Under helgens sista dag är det glesare i backen och underlaget är lika fantastiskt som sikten. Lindvallens besökare får dock nöja sig med sin gamla vanliga lagg under pjäxorna då skidleverantörerna tyvärr har packat ihop sina grejer för den här gången. Antagligen står de och slipar skidorna inför nästa helg då lasten går till Åre och årets sista skidtest.

Skidsäsongen är härmed invigd och nu hoppas vi vintern blir lika sprudlande glad som den gångna helgen. Tack för den här gången!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.