Vykort från säsongspremiären i Vemdalen

I helgen var det säsongspremiär i Vemdalen och freeride har fått vykort från en av besökarna som var på plats.

På grund av det tveksamma snöläget och allt för höga temperaturer tvingades Skistar ställa in det stora skidtestet i Vemdalen. Eftersom vi redan hade tagit ledigt och planerat för att åka upp bestämde vi oss för att  ta oss upp från Stockholm och njuta av den fina fjällmiljön, trots utebliven skidåkning. Skidutrustningen valde vi därmed att lämna hemma.

Efter ett antal timmar i bilen med go musik och bra samtal kom vi fram till Vemdalen under torsdagskvällen. Jag tände igång en bastu och tog i väntan på att den skulle bli varm ett samtal via telefon. Det visade sig att Skistar hade bestämt att med den nya snön som hade kommit köra igång liftarna på lördagen trots uteblivet skidtest.

Efter några väl valda svordomar om att vi lämnat skidutrustningen hemma i Stockholm bestämde vi oss för att vi självklart måste göra skidpremiären för säsongen på lördagen även om vi inte hade vår egen utrustning med oss. Med hjälp från Kalle och det fantastiska gänget på Concept store i Vemdalen lyckades vi skramla ihop pjäxor och skidor så att vi var redo att ta några svängar när liften drog igång på lördagsmorgonen.

Min första säsongspremiär på GS (storslalom) skidor fick det bli också, vilket var en frisk fläkt och en extrem skillnad mot de 112mm som stod och väntade hemma i Stockholm.

Med lite växlande molnighet och solen som tittade fram lite då och då hade vi en fantastisk första dag på skidor för säsongen. Snön var mjuk, backen hade blandad lutning och trots många åkare så gick liftkön snabbt och smidigt. Vi rundade av dagen med några parti yatzy och en kall öl.

Allt som allt var det en minst sagt annorlunda skidpremiär mot vad jag är van vid nere i schweiziska alperna på ett par breda friåkningsskidor men en lika fantastisk känsla att återigen få glida fram på snön efter en vad som känns som en evighet till sommar. Nu är skidpeppen enorm och jag ser fram emot nästa helg med det stora skidtestet i Sälen.

Text: Oskar Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.