The Bunch: ”Vi är i våra bästa år”

Just nu är det mycket som händer inom det innovativa skidåkarkollektivet The Bunch. Freeride har fått en pratstund med Magnus Granér och Alex Hackel om X Games, nya Bunch-filmer och svensk freeskiing. Ät en brunch och läs om the Bunch, nu kör vi. 

The Bunch består av ett gäng innovativa kreatörer som för många vidgat vyerna för hur skidåkning kan se ut med sin unika stil och teknik, såväl framför som bakom kameran. Större delen av gruppen befinner sig just nu långt upp i vårt avlånga land för att filma skidåkning i urbana miljöer och kollektivet har minst sagt många bollar i luften samtidigt.

Hej Magnus. Hur är läget och vad gör du just nu?
– Tjena. Det är bara bra. Just nu är vi i Gällivare och filmar street-skidåkning, det är ju i princip bara här det finns snö just nu. Vi håller på med två olika projekt samtidigt. Dels så producerar vi material till en ny film med Bunch men vi filmar också till X Games Real Ski.

X Games Real Ski är en prestigefylld videotävling där endast sex inbjudna åkare tillsammans med filmare producerar en 90 sekunder lång film med street-åkning. Materialet bedöms sedan av en jury som tillsammans med en offentlig omröstning utser en vinnare.

Magnus springer för att hämta en kopp kaffe. Samtidigt kommer Alex Hackel, som också är en del av kollektivet The Bunch in i samtalet och förtydligar.
– Jag och Pär, som filmar, vann folkets röst i X Games Real Ski förra året och fick därmed automatiskt en inbjudan till i år. Det är bland annat till det vi filmar just nu.

Det är alltså Alex Hackel som tävlar som atlet från kollektivet i årets upplaga av X Games Real Ski. Alex poängterar dock ödmjukt att Magnus vunnit tävlingen för några år sedan, som för att lyfta bort blicken från honom själv, och han lyfter också vikten av filmaren Pär Hägglund som betyder otroligt mycket för helheten kring denna video.

När det kommer till att filma skidåkning i stadsmiljö så är det mycket som skiljer sig från att spela in klassisk skidfilm bland bergen.

”När vi har filmat i USA blir vi bortkörda av polis och vakter från vartannat spot i princip. Men här i Sverige är det annorlunda. Det händer att folk bjuder på fika och uppskattar att vi är utomhus och gör något vettigt”

Hur är det att filma street-skidåkning i Sverige egentligen?
Magnus: – När vi har filmat i USA blir vi bortkörda av polis och vakter från vartannat spot i princip. Men här i Sverige är det annorlunda, vi har sådan stark skidkultur och folk överlag uppskattar skidåkning, även om det är i städerna. Det händer att folk bjuder på fika och uppskattar att vi är utomhus och gör något vettigt.

Alex: – Sverige är en av de bästa platserna i världen för street-skiing. Vi är stolt över att vara i Sverige och vi vill visa att vi är bäst i världen på detta.

Är ni i Sverige på grund av rådande situation kring Coronaviruset eller av fri vilja?
Magnus: – Både och. Vi är generellt väldigt peppade på att vara i Sverige och filma även om vi varit väldigt mycket utomlands tidigare. Vi känner oss inte hindrade av att inte kunna resa, det är ingen big deal.

The Bunch släpper snart en ny film ”Is there time for matching socks”, som är en konstnärlig videokreation där själva skidåkning stundvis satts i andra hand till förmån för det filmtekniska. Men trots att det nalkas filmpremiär inom kort så är arbetet med nästkommande rulle redan i full gång uppe i Gällivare.

Ni släpper snart filmen ”Is there time for matching socks”, och håller redan på att producera material till ytterligare ett filmsläpp. Hur skiljer sig filmerna åt?
Magnus: – I filmen”Is there time for matchning socks” stod visionen och filmarna i fokus. Nu går vi från det mer konstnärliga till mer klassisk Bunch-film. Den som gillar street-skidåkning kommer inte bli besviken på nästa filmsläpp som vi filmar just nu, som förväntas komma ut i slutet av februari.

Alex: – Vi vill bevisa för oss själva hur duktiga vi är rent skidåkningsmässigt. Alla inom kollektivet har vunnit tävlingar och medaljer individuellt men nu vill vi komma samman och göra något riktigt bra tillsammans. Vi är i våra bästa år!

”Inom The Bunch tar ingen större beslut än någon annan, det är demokrati, och det är en stor kraft i det”

Ni är pionjärer och har utvecklat den fria skidåkning för en hel generation. Hur är det att bära den fanan? Känner ni någon press på att fortsätta driva utvecklingen vidare?
Alex: – Det är ingen brist på ideér i det här gänget. Jag har inte varit med från början och har varit aktiv inom andra kollektiv. Ofta är det en person som driver en grupp och är ledande. Inom The Bunch tar ingen större beslut än någon annan, det är demokrati, och det är en stor kraft i det. Vi litar på varandra och det är inte bara en persons vision som är viktig. När någon tröttnat ger vi varandra superkrafter.

Magnus: – Vi är inne på en bra bana just nu… folk inom The Bunch är väldigt peppade på att ta det vidare.

Alex: – Det är också viktigt att lita på visionen och inte tänka så mycket på vad folk tänker och tycker. Vi hittar kraften i gruppen istället för publiken. I många andra kollektiv som jag varit med fokuseras det mycket på hur andra ska ta emot filmer. Inom The Bunch gör vi det vi vill och sedan är det upp till folk att tolka det.

 

Utveckling inom sporten har gått i en våldsam fart under de senaste åren där hoppen blir större och volterna fler. The Bunch har många gånger varit en välbehövd motpol där små finesser och tekniska detaljer fått större utrymme än de allra största hoppen.

”Jag tycker att utvecklingen av svensk freeskiing speglar samhället i stort. Våra åkare går sina egna vägar, klimatet är öppet och det finns en stor gemenskap”

Hur tycker ni att utvecklingen inom svensk freeskiing ser ut överlag just nu?
Magnus: – Jag tycker den är asnice! Sverige är internationellt kända för att ha de mest stilfulla och uttrycksfulla åkarna. Henrik Harlaut har en stor del i det, han har trott på det han gjort och kört på med sin grej. Vi har inspirerats av det.

Alex: – Jag tycker att utvecklingen av svensk freeskiing speglar samhället i stort. Våra åkare går sina egna vägar, klimatet är öppet och det finns en stor gemenskap. Jag är stolt över den svenska freeski-scenen.

Avslutningsvis, hur ser planerna för resten av vintern ut?
Magnus: – Vi har en hel del planer och har några jäkligt häftiga projekt på gång, men vi vill inte säga för mycket. Men vi har ett bra flow, alla är engagerade och det finns stor potential inom gruppen. Det är en våg vi rider på. Men i stora drag så kommer vi att vara i Sverige och fokusera på de svenska fjällen i vinter.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.