Topp 5: Böcker med Johan Jonsson

Mellan hans framträdande i skidfilmer och som skribent i skidmedia världen över har Johan Jonsson också ett annat stort intresse – han läser. Freeride pratade böcker med en av skidsveriges kanske mest litterära åkare för att få reda på vilka fem böcker som betytt mest för honom.Bokslukaren Johan Jonsson

 


Ondskan
av Jan Guillou

Kort om boken:
Jan Guillous debutroman Ondskan kom 1981 och räknas redan som en klassiker inom den moderna svenska litteraturen. Ondskan är en berättelse om våldet i den svenska vardagen där vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar.

Johan Jonsson om boken:
På högstadiet i Malung hade jag bra betyg och var minst på hela skolan. Det resulterade i att man fick räkna med det då ibland kunde ”får det lite tufft”. Det var ju inte så att mina klasskamrater slog ut framtänderna på mig, men jag hade det nog tråkigt och fann det väldigt tröstande att läsa Ondskan om och om igen. Någon hämnd på otrevliga klasskamrater blev det dock aldrig. Jack
av Ulf Lundell

Kort om boken:
Jack och hans kompisar festar runt i Stockholm med vissa avstickare till Gotland. Romanen utspelar sig under 1970-talets första hälft.

Johan Jonsson om boken:

Jack lever ett ganska stökigt liv och inspirerade mig att göra detsamma från slutet av 90-talet och lite för många år framåt. Det var roliga dagar, men var sak har sin tid. (På en lite lägre litterär nivå inspirerade Claes Carlssons Lång fin blond och Juha Vuorinens Dilledagboken till samma sorts leverne.)

Idioten av Fjodor Dostojevskij

Kort om boken:
Dess hjälte, furst Mysjkin, är en av den ryska litteraturens mest betagande karaktärer – en överkänslig livsfrämling i en självisk och brutal omgivning. Mysjkin, just hemkommen från en sjukdomsvistelse i Schweiz, kastas in i Petersburgs societetsliv. Där förälskar han sig i Natasia och Aglaja – två av världslitteraturens mest fascinerande kvinnogestalter. Inför öppen ridå utspelas fruktansvärda tragedier, groteska farser och erotiska dramer.

Johan Jonsson om boken:
Under en period med mycket alkohol, lite kärlek (förutom den olyckliga sorten) och viss mental instabilitet fann jag någon form av tröst i Dostojevskijs fantastiska porträtt av furst Mysjkin. Om jag borde känt igen mig vet jag inte, men jag tyckte jag gjorde det då i alla fall.Skurkstater
av Noam Chomsky

Kort om boken:
Begreppet ”skurkstater” används med förkärlek av USA på stater som Irak, Iran, Libyen och f.d. Jugoslavien medan Chomsky i sin bok mäter världens supermakter med deras egna måttstockar och visar vilka som verkligen gjort sig förtjänta av att kallas skurkstater. Chomsky granskar närgånget USA:s inblandning i Mellanöstern, Sydostasien, Karibiska övärlden och Latinamerika för att se vilka effekterna blivit av militär dominans och ekonomisk imperialism.

Johan Jonsson om boken:
Nu för tiden finns det nog mer lättsmälta böcker på samma ämne men Chomsky var i alla fall en av de författare som fick mig att omvärdera betydelsen av ord som ”terror” och ”skurkstat”. Ungdomsårens tid som moderat blev allt mer fjärran när förståelsen för kapitalismens baksidor och USA:s sätt att bestämma i världspolitiken djupnade. Att jag tragglade mig igenom Skurkstater (och Naomi Kleins No Logo) hjälpte mig till det.


Här under polstjärnan av Väinö Linna

Kort om boken:
Trilogin Här under polstjärnan är ett nationalepos, fullt jämförbart med till exempel Mobergs Utvandrarna. Väinö Linna berättar Finlands historia i miniatyr, ur torparen Jussis och underklassens perspektiv. Inledningsvis möter vi den ordkarge Jussi när han blir torparägare 1884. Sedan får vi följa familjen Koskela fram till 1910, genom armod och ständig rädsla för att bli vräkta, i kampen mot överheten och mot russifieringen av Finland, fram till den framväxande arbetarrörelsen. Boken skildrar en samhällsutveckling, men också en dramatisk historia, om den lilla människans kamp för överlevnad och livet på torpet, som är djupt mänsklig.

Boken väckte stor uppmärksamhet redan när den gavs ut 1959 och har sedan dess blivit en nordisk klassiker.

Johan Jonsson om boken:
Trilogin om torparfamiljen Koskela präglar min romantiserade bild av skogen, och den hårt slitande enkla mannen. Någonstans är det kanske så jag vill vara; mindre gnällig, stark, rättvis? Egentligen tycker jag att trilogin är lite av en rip-off på Wilhelm Mobergs romanserie om utvandrarna – huvudpersonerna är slående lika till karaktären – men eftersom jag tycker Linnas böcker är snäppet bättre faller valet ändå på dem.

(Bonusbok)


Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien

Kort om boken:
Det är fest hos hoberna, ett småväxt folk som vill leva i lugn och ro med skummande öl och goda historier. Men i deras ägo finns en märkvärdig ring. Härskarringen, som kan förvandla gott till ont. Långt bort i skugglandet Mordor gör den onde trollkarlen Sauron upp planer på att erövra ringen. Hoberna har bara en utväg – att förstöra ringen i Domedagsklyftan. Ett litet utvalt sällskap med hoben Frodo i spetsen ger sig iväg på det ödesdigra uppdraget, en vandring fylld av äventyr och fasor.

Johan Jonsson om boken:
Runt millennieskiftet läste jag allt Tolkien skrivit. Flera gånger och på både svenska och engelska. Jag vet inte om det egentligen betytt så mycket för mig, jag började ju inte lajva eller så, men Tolkien är den författare som jag ”spenderat mest tid tillsammans med”. Låt gå att den som söker kanske finner ideologiska tveksamheter. Jag tycker dock man kan se förbi dem och njuta utav en av de största berättelserna någonsin!

Johan Jonssons bubblare 

Vinterviken av Mats Wahl
”Underbar ungdomsbok”

Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren
”Den bästa och starkaste bok jag läst”

Inferno av August Strindberg
”Om du tycker att du är nojig; läs Inferno. Strindberg hade i perioder lite demoner, om man säger så.”

Too fast for love av Jonas Inde
”En annan snubbe med lite demoner”

Stadserien av Per Anders Fogelström
troligt intressant om hur tiderna förändras. Fantastiska personporträtt, men framför allt fantastiskt porträtt över Stockholm.”

Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.