Två svenskar vidare till finalerna i Freeride World Tour

Det var mycket som stod på spel när den tredje tävlingen på Freeride World Tour gick av stapeln i Kicking Horse, i Kanada. Det blev tyvärr inga pallplatser för svenskarna idag men Max Palm och Carl Regnér Eriksson är klara för finalerna.

Snön kom tillslut till Kanada och Kicking Horse som i år haft rekord lite snö. Tävlingen hölls på Ozone Face och de senaste snöfallen hade täckt bergen med över 40 välbehövliga centimeter nysnö.

I och med att startfältet gallras efter dagens tävling (och bara hälften av alla åkare går vidare till finalerna) var det mycket som stod på spel.

Rookien Marcus Gougen gjorde ett otroligt åk och satte ribban högt. Med en 360 som han landade och direkt (med en otrolig sväng) kopplade ihop med en backflip blev han killen de andra behövde slå. Och det såg länge ut som att han skulle ta hem alltihop när den näst sista åkaren Max Hitzig slog till. Max Hitzig (också rookie) fick med en backflip till det absolut största dropet, vilket knuffade ner Gougen till en andraplats. På tredjeplats kom förra tävlingens vinnare Valentin Rainer.

På damsidan tog rookien Megane Betend, med ett trippel drop i slutet, hem första platsen vilket tog henne precis över kvalstrecket. Elisabeth Gerritzen både smarta och sömlösa åkning resulterade i en andraplats. Tredjeplatsen gick till Addison Rafford (som vann första tävlingen). Det är också dessa tre som tillsammans med Molly Armanino och Justine Dufour-Lapointe som kommer göra upp i finalerna.

Hur gick det för de svenska åkarna?

Carl Regnér Eriksson blev med sin sjätteplats bäste svensk idag och med den placeringen är han klar för finalerna. Han började sitt åk med en 360 över en kant och fortsatte med två drop. Ett stabilt åk av Carl som dessutom bjöd på en Flatspin (med halvdan landning) när han åkte in i målfållan.

Max Palm lyckades hitta ett nytt ställe att göra en 360 på och lyckades stå på benen. Och benen fick jobba hårt idag. Efter det sista droppet landar han i ett område där snö rasat ner från ett tidigare åk vilket verkligen satte benstyrkan på prov. Tillslut landade Max på en elfteplats och är vidare till finalerna.

Reine Barkered låg innan tävlingen under kvalstrecket och behövde klättra fyra placeringar för att ta sig vidare till finalerna. Han fick till flera drop med kontrollerade landningar, men det blev aldrig mer än så. Åket resulterade i en tiondeplats men tyvärr räckte inte poängen idag för att ta honom över kvalstrecket.

På grund av en skada tävlade inte Kristofer Turdell idag och därmed hamnar också han under kvalstrecket tillsammans med Reine.

Så gick det för snowboardåkarna

På snowboardsidan revanscherade sig Michaela Davis-Meehand rejält (som legat längst ner i rankingen) vann dagens tävling. Tyvärr räckte det inte hela vägen för att ta henne vidare till finalerna. På andraplats kom Estelle Rizzolio (som kom trea senaste tävlingen) och Anna Orlova knep tredjeplatsen. Katie Andersson som vunnit de två första tävlingarna kom sist idag efter en tuff start på sitt. Sistaplatsen påverkar däremot inte den totala ranking där hon fortsatt toppar listan och är redo för finalerna tillsammans med Anna Orlova och Estelle Rizzolio.

Liam Rivera, den första mexikanen på Freeride World Tour (som blev den första mexikanen på pallen i förra tävlingen) blev idag den första mexikanen att vinna en tävling i Freeride World Tour. Rivera bjöd på fin åkning med bland annat två 360. På andraplats kom Ludovic Guillot-Diat, som redan har en förstaplats och en tredjeplats. Jonathan Penfield, som kom tvåa i Ordino Arcalís, knep tredjeplatsen idag. Dagens prispall tillsammans med Holden Samuels och Michael Mawn är nu klara för finalerna.

Kommande tävlingar i Freeride World Tour:

  • Fieberbrunn Pro, Österrike: 11– 17 mars
  • Xtreme Verbier, Schweiz: 25 mars – 2 april

Resultat skidor herr

Ranking skidor herr

Resultat skidor dam

Ranking skidor dam

Resultat snowboard herr

Ranking snowboard herr

Resultat snowboard dam

Ranking snowboard dam

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.