Två svenskor döda efter lavin i Italien

Under söndagen och måndagsmorgonen kom det tragiska beskedet att en lavin gått i de italienska alperna runt Mt Blanc och kostat två svenska kvinnors liv.

<<< Artiklen uppdateras löpande >>>

Efter lunch i söndags hamnade en grupp på fyra svenskar i en lavinolycka. De befann sig i Val Veny utanför Courmayeur enligt italiensk media. Två i gruppen klarade sig från att dras med i raset, medan de andra drogs med ett par hundra meter. Den första kvinnan blev funnen direkt av sitt sällskap hon åkte med, men trots upprepade återupplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda. Den andra kvinnan återfanns först på måndagen då väderläget medfört att man varit tvungen att avbryta sökinsatsen på söndagskvällen. Hon blev då återfunnen ett antal hundratal meter längre ner med hjälp av en räddningshelikopter. De båda omkomna kvinnorna var i 25-års åldern.

I närheten av denna lavin har det tidigare inträffat lavinolyckor med dödlig utgång, så sent som 2019 så omkom fyra personer.

Lavinen tros ha orsakats av regn och höjda temperaturer och var ungefär 600 meter lång. Lavinfaran var vid det rådande tillfället på 3 av 5, betydande. Det innebär att det är troligt att människor startar laviner, även om antalet stora, spontana laviner är få.

Text: Erik Ehrner

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.