”Zillertal: Skidområde med stort utbud”

Rapporter från våra testpiloter fortsätter att trilla in. För ett tag sedan kom Eriks omdöme efter hans resa ner till österrikiska Alperna och Zillertal. Betyget blev 4 av 5. 

Jag har haft den stora förmånen att bli uttagen som ”Testpilot” för skidområdet Zillertal i Tyrolen, Österrike. Jag skriver område då det handlar om fyra större liftsystem och några riktigt små i dalgången med några sidodalgångar. De fyra stora systemen sitter inte ihop utan är separata system med skidbussar som sammanbinder dem och forslar skidåkare mellan systemen samt till och från hotellen. Själva dalen ligger på 600 möh medans själva skidåkningen sker från ca: 900 möh och uppåt vilket betyder att du får ta lift upp till basen av skidområdena.

”Ger du dig att tid leta upp ett riktigt mysigt boende och du har egenbil kan jag mycket väl tänka att Zillertal förtjänar full pott och fem stjärnor.”

Jag och min son spenderade fyra dagar i Zillertal var av två dagar åkte vi pist i Mayrhofen, en dag offpist i samma område och en dag offpist i ett litet system kallat Gerlossteiner. Min recension kommer därför bygga på Mayrhofen när det gäller piståkning. Mayrhofen har ingen jättestor fallhöjd och besökarna är ganska många, men de har väldigt effektiva liftar. Detta gör att trots att det är ganska långa köer i de populäraste liftarna blir aldrig kötiden irriterande lång. På morgonen är pisterna fint preparerade men med många skidåkare och effektiva liftar blir det trångt i vissa pister och rejält uppkörda efter lunch. Men om du håller dig ifrån de populäraste pisterna hittar du nästan orörd pist långt in på eftermiddagen.

När vi var i Zillertal hade de inte haft ett riktigt snöfall på 10 dagar vilket gjorde att all offpist bredvid liftarna var uppkörd men efter ett snöfall finns väldigt mycket lättåtkomliga ytor att nå direkt från liftarna. Om man som vi är beredd att hika 15-30 min. finns orörda ytor kvar också efter 10 dagar. Terrängen är varierad och passar allt från nybörjare till duktiga och vana offpiståkare. Det lilla jag han se av Gerlos verkade de ha samma möjligheter där. En klar fördel som jag upplevde det är att de flesta andra som besöker Mayrhofen mest är där för att åka pist.

Om man istället vill satsa på längre turer med eller utan start från liftar är möjligheterna nästan oändliga. Zillertal är stort och här finns troligt mycket fin åkning för toppturs entusiasten. Jag såg massor av möjligheter för 1-2 timmars turer från toppen av liftarna. Skall du gå hela vägen för egen maskin bör du ta dig upp i någon av sidodalgångarna för att slippa onödigt långa anmarscher innan du vunnit tillräcklig höjd.


Signa upp för puderlarm!Det stora utbudet gör ju att alla hittar bra åkning oavsett kunskapsnivå vilket gör att det passar för både familjer och kompisgäng.

Som ni läser ovan är jag väldigt nöjd med skidåkningen i Zillertal, men jag har ändå inte givit området en femma i betyg, varför? Nummer ett är skidbussarna som jag tycker funkar dåligt. Om jag jämför med till några andra skidorter jag varit i med skidbuss förbindelser går det ständigt skidbussar så det är bara att ställa sig och vänta och efter en kort stund dyker det upp en buss som inte följer ett speciellt schema utan bara rullar på så fort det går från morgon till kväll. Här i Zillertal var det busstider som gällde vilket ledde till att vissa bussarna stod på ändstationerna och väntade i 10-15 min innan de åkte, på en tur som tog 20 min ToR. Varför? Bussarna gick också bara förmiddag och eftermiddag med en paus på 3,5 timmar mitt på dagen.

Nummer två är den mycket kraftigt trafikerade väg som går genom dalen. För oss som bodde en bit från systemet mitt i dalen var det som att spendera semestern bredvid en huvudled in till en storstad. Jag diskuterade detta med vår guide och han ansåg att detta var den största utmaningen som området hade att lösa. Det är inte roligt att gå längs ett pärlband av bilar för att ta sig till snabbköpet eller puben.

Jag upplevde inte heller den där mysiga skidortskänslan och det tror jag beror på att skidåkningen inte går hela vägen ner till dalen, ett högst subjektivt argument, men så kände jag. Detta och problemet med vägen råder man säkert lätt bot på om man hittar ett mysigt boende i någon av sidodalarna. Ger man sig tid att leta upp rätt boende och du har egenbil kan jag mycket väl tänka att Zillertal förtjänar ytterligare en stjärna.


Har testpiloten rätt? Vad tycker du om Zillertal?

Vad tycker du om Zillertal?

 

Text: Erik Carlsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. StefanMoberg
  0
  StefanMoberg | 2018-04-20 21:10          

  Var där V10 nu i år och det var väldigt bra förutsättningar , en av de bättre snö vintrarna sista 20 åren, Körde Mayrhofen 2 dagar , Gerlos 1 dag , HochFugen 1 dag & HinterTux 2 dagar.Kom ett dump inför våra 2 sista dagar uppe på TUX och HinterTux var verkligen grymt bra , betydligt brantare och mer krävande än Kitzsteinhorn.Bodde i Mayrhofen och utbudet var mycket bättre än jag trodde innan man kom ner så de rekommenderar jag i " Zillertal " Mycket stort och bra system :)

 2. Hawk100
  0
  Hawk100 | 2018-04-19 21:32          

  Jag tycket också att Zillertal är värd en 4:a. Synd att du missade Gerlos/Zell an Zillertal-systemet och Kaltenbach/Hochfügen-systemet som båda är bättre än Mayrhofen i mina ögon.
  O byarna är inte speciellt mysiga om msn ska vara helt ärlig! Men åkningen funkar både för barnfamiljer och duktiga åkare!!!