1 meter snö i Hemsedal och 1,5 meter snö på väg mot Zermatt

Det är inte bara i de svenska fjällen som snön vräkt ner kring årsskiftet. Massa fluff har också fallit i norska Hemsedal. Men de riktigt stora snöfallen verkar ändå komma över Alperna där ett tiotal skidorter kan vänta sig upp till en till en och en halv meter nysnö under måndag – onsdag. 

Hemsedal fick stora mängder nysnö före helgen. Puderlarmen gick för fullt. Bara under torsdag och fredag kom ungefär fyra decimeter snö och förhållandena i och utanför backarna rapporteras vara i topp. Alla liftar i Hemsedals skidcenter är nu igång och även den lilla satellitorten Solheisen Skisenter är öppnad. Destinationschefen i Hemsedal är givetvis glad:
– Vi är precis som många andra skidorter väldigt nöjda med starten på säsongen! Med tanke på förra året som var snöfattigt, är detta en kanonstart som vi alla har väntat på. Nu är det bara att ta sig till fjällen för att få snö under skidorna, säger Richard Taraldsen, Hemsedal.

Snödjupet i Hemsedal ligger nu på 1 meter i nedfarterna i toppen av systemet. Du hittar alltid aktuella snödjup för Sverige, Norge, Schweiz och Frankrike under ”Skidorter – Snödjup” längst upp i menyn på vår sajt.

I Åre har det både varit puderfest kring jul och nyår, samt ökad lavinrisk. Många svenska medier rapporterade om den lavin som gick i Östra Ravin i rännan som kallas för E14 i lördags. Skredet utlöstes kring lunchtid på trettondagsafton av två skidåkare som också drogs med en bit, men de kunde ta sig ur för egen maskin och larmade fjällräddningen som tillsammans med personal från skidorten sökte igenom lavinområdet. Fjällräddare, lavinhund samt helikopter skickades till platsen för att säkerställa att ingen hamnat under snön. Söket avslutades vid tre på eftermiddagen och inga skadade har rapporterats.

Eftersom rännan där lavinen gick i Åre inte nås genom att glida från lift, du måste knata en bit, utför pistörerna inte lavinbekämpning i området. Här läser du aktuell lavininformation om de delar av Åre som lavinbekämpas. Åre gör inte någon egen lavinbedömning efter den internationella 5-gradiga skalan, vilket vi berättat om tidigare, utan ger sina besökare råd och information om läget i den terräng som nås direkt från liftarna. Lavinbedömning görs istället av Naturvårdsverket via Lavinprognoser.se, mer om detta nedan.

Under söndagen drog stormen Cora in över Åre, vilket gav trafikstörningar. Nysnö och hårda vindar gjorde att snö drevade in på vägar, delar av E14 fick också stängas av. Naturvårdsverket som gör lavinprognoser för bland annat Södra Jämtlandsfjällen där Åre ligger har skruvat upp skalan till 4 av 5. Det innebär ”Stor lavinfara” och all vistelse i lavinterräng avråds. Framförallt är det drevsnön på läsidor som är farlig. Prognosen är utfärdad söndag klockan 18 och gäller fram till och med måndag eftermiddag. Klockan 18.00 idag måndag görs ny prognos. På lavinprognoser.se skriver man:

”Välj sluttningar som är flackare än 25 grader och undvik att vistas under branta sluttningar. Använd gärna lutningsverktyget i kartan ovan och mät den sluttning du tänker åka.”

Nere i Alperna har säsongen också bjudit på mycket snö. Vi har tidigare rapporterat både om en strålande säsongsupptakt i Verbier i Schweiz och även tokdump i franska Alperna. Detta är dock en månad gammalt nu och när vi kikar på de kommande tre dygnen verkar skidorterna kring Matterhorn och Monterosa på den italienska sidan vara de stora snövinnarna. Gressoney, som tillsammans med Alagna och Champoluc ingår i Monterosa Ski, förväntas få nära 1,6 meter snö de kommande tre dygnen. Zermatt spås också strax över halvmetern snö måndag – onsdag.

Lavininstitutet SLF i Schweiz meddelar att lavinrisken i kantonen Valais är hög – fyra av fem – i och med nysnö och vind. Hela deras prognos för Valais – där både Zermatt och Saas-Fee ligger, läser du här. Nästa uppdatering görs måndag morgon klockan 8. Även på den italienska sidan är lavinfaran uppe på en fyra i de nordvästra regionerna där Monterosa ligger.

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.