Upp till 270 cm nysnö i franska Alperna

Puderlarmen haglar tätt från Alperna. I måndags kunde vi berätta om Rikard Landrin & Co:s fantastiska helg i Verbier. Idag kan vi berätta att upp till 270 centimeter nysnö har fallit lokalt i franska Alperna. Dessutom är över 1 meter på väg in mot Chamonix. 

En tidig vinter med superkrafter verkar ha träffat Alperna detta år. Franska Alperna och även delar av de italienska – Piemonte och Aostadalen har nu fått upp till nära tre meter med nysnö. Mest snö har uppmäts på 2 100 meters höjd i skidorten Pelvoux, enligt lokala myndigheter och sajten WePowder. Pelvoux ligger relativt nära staden Briançon och även den legendariska offpist-orten La Grave.

Flera vägar är stängda för tillfället, men när snötäcket har satt sig och riskerna minskar kan det ge riktigt episk puderåkning i Alperna. Framåt ser det också snöigt ut. Puderlarm finns för flera franska skidorter som prognostiseras rikliga snöfall de kommande tre dygnen. Les Grands Montets i Chamonix sägs få 104 centimeter, Alp d’Huez prognos ligger på 89 centimeter, Tignes 84 centimeter och Les Arcs 80 centimeter för att nämna några av de franska skidorter som på onsdag förmiddag leder Snöfallstoppen.

Skidorten La Thulie på den italienska sidan – känt för sin bastugondol – kan vänta sig nära 7 decimeter nysnö de kommande 72 timmarna. Denna siffra är baserad på skidortens mittpunkt, vilket i La Thulies fall ligger på 2 041 meters höjd. De övriga uppgifterna ovan är allesammans baserade just på mittstationer. Om vi istället ger oss högre upp i Chamonix liftsystem Les Grands Montets till 3 275 meters höjd får vi en högre prognos om snömängd på 1 meter och 36 centimeter de kommande tre dygnen.

Vill du få puderlarm för Chamonix rakt i mailboxen? Signa upp här!


 

  • Här finns en generell länk om du vill ha puderlarm från fler/andra skidorter.

Franska lavinprognoser finns via Meteo France , för Haute-Savoie där Mont Blanc-massivet och Chamonix är situerade är skalan nu på onsdag förmiddag på 3 av 5.  För regionen kring Briançon, som alltså redan fått mycket snö, är det en mer riskfylld situation med 4/5 på skalan.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.