1,7 miljoner i prispengar för uppgifter som fäller gondolsabotörerna

För andra året i rad har samma kanadensiska gondol saboterats. Nu utlyser företaget och polisen en belöning på 250 000 kanadensiska dollar.

En gondollift i Brittish Columbia har för andra gången saboterats. Företaget som driver Sea to Sky gondola i den lilla kanadensiska staden Squamish som ligger en timmes bilfärd norr om Vancouver har tillsammans med lokala polisen nu utlyst en belöning på 250 000 kanadensiska dollar till den som kan ge information som leder till att gondol-vandalerna fångas och lagförs.

Förra sommaren blev gondolliften Sea to Sky gondoloa i Squamish, Kanada saboterad, vilket vi berättade om. Vajern kapades och de 30 gondolerna föll till marken och orsakade skador på motsvarande 7 miljoner svenska kronor. Företaget reparerade anläggningen och var tillbaka i normal drift i maj 2020.

14 september 2020 var det dags igen. Återigen har någon/några kapat vajern och gondolen är saboterad på i princip samma sätt igen. Inga människor har kommit till skada, varken i årets eller förra årets sabotage.

Lokala polisen RCMP (Royal Canadian Mounted Police) och företaget som driver anläggningen är nu måna om att få fast förövarna och har utlyst en belöning på 250 000 kanadensiska dollar, vilket motsvarar nära hisnande 1,7 miljoner svenska kronor. Pengarna betalas ut till den som kan ge information som gör att sabotörerna tas till fånga och sedermera kan fällas i domstol.

Gondolen ligger vackert och startar vid norra änden av Howesundet och lyfter sedan dess resenärer 850 fallhöjdsmeter upp till en vacker utsikt. Omkring 400 000 personer åker årligen en tur med gondolen. 45 minuters bilfärd norr om Squamish ligger välkända skidorten Whistler, en timme söderut ligger storstaden Vancouver.

Gondolliften Sea to Sky är öppen året runt, vintertid kan den användas för att komma åt topptursterräng. Det finns inga pister eller någon skidort knuten till gondolen. Karta över olika toppturer i området finns på deras webb, här.

Företaget som driver gondolen har inte lagt ned. Morgonen efter dådet 14 september vid klockan 8 beställde man en ny vajer till gondolen berättar vd Kirby Brown för nyhetssajten CBC News:
– En person gjorde detta mot oss, mot vårt team, vårt företag, våra ägare och vår stad, och vi ska inte bara låta denna person plocka ner oss. Vi bygger upp gondolen igen, vi kommer tillbaka.  

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.