23-åring död i lavin i Engelberg

Igår dog en 23-årig lokal åkare i Engelberg, Schweiz. Han omkom efter en lavin i ett populärt offpistområde nära liftar och pister. 

Helgens lågtryck tog med sig mycket snö till Alperna. Med snön kom också faran för ras.

Strax efter klockan tio igår gick en lavin i Engelberg. Lavinen gick i Wäng-Schlächtismatt som är ett populärt område för friåkare. Det är en lättillgänglig yta som ligger nedanför Stand mot den under vintertid frusna sjön Trübsee.

I gruppen som åkte tillsammans var det fem skidåkare i åldern 22-24 år. Det var tre friåkare som drogs med av lavinen.

Två av skidåkarna kunde ta sig ur själva, medan den tredje som var 23 år gammal hittades efter sök. Trots återupplivningsförsök direkt på plats dog han på olycksplatsen, meddelade lokal polis till lokala schweiziska nyhetsmediet 20 Minuten.

SLF ( Snow and Avalanche Research) som gör lavinprognoser i Schweiz hade meddelat en betydande lavinrisk på skalan, dvs 3/5 för regionen som Engelberg ingår i. Detta är det första dödsfallet i det så kallade hydrologiska året i Schweiz 2020/2021 som löper 1 oktober 2020 – 30 september 2021.

3 döda i laviner i Engelberg de senaste 20 åren

Engelberg har enligt SLF:s statistik över de sensate 20 åren haft 3 dödsfall. Två av dessa har skett i området vid det populära offpiståket Laub, åren 2017 och 2019, båda dessa på försäsong i november respektive december. Det tredje dödsfallet var i mars 2007 vid Galtiberg. Lavinfaran har varit betydande 3/5 vid samtliga dessa tre dödsfall och alla inträffade på nordväst sluttningar på mellan 2-2500 meters höjd.

Andra schweiziska orter som tex Zermatt har under samma 20 årsperiod haft 15 dödsfall, Nendaz i Verbier har haft 11 stycken och Davos har haft 14 dödsfall.

I hela Europa omkommer i snitt 100 personer per år på grund av laviner, enligt European Avalanche Warning Services (EAWS).

I den aktuella lavinen i Engelberg igår var förutom den kantonala polisen i Obwalden och Nidwalden, även flygräddningen, den schweiziska alpinräddningen och lokala pistörer delaktiga när larmet gick. Trots insatserna gick 23-åringens liv inte att rädda.

I Sverige hittar du som vill lära dig mer om laviner olika kurser hos Sveriges Lavinutbildningar (Svelav). För egen skidåkning finns tre utbildningar: introduktion, Friåkning 1 och 2. Introduktionen kan du göra gratis som en webbutbildning här medan friåkning 1 är en utbildning som görs under två dagar ute på berget där du lär dig grundläggande färdigheter som kamraträddning och att läsa lavinprognoser. Friåkning 2 är en tredagars fortsättningskurs.

I Sverige hittar du aktuella Lavinprognoser på Lavinprognoser.se och vill du veta hur det ser ut i Europa så använder du https://www.avalanches.org/.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.