244,9 km/h på skidor – svenskt hastighetsrekord och VM-guld till Britta Backlund

Med ett åk på 244,93 km/h slog Britta Backlund nytt svenskt hastighetsrekord. Ett åk som innebar att Britta vann VM i speedski för andra gången.

Britta Backlund har tagit VM-guld i speedski och slog samtidigt Sanna Tidstrands gamla svenska hastighetsrekord från 2006 när hon dundrade ned i närmare 250 blås i franska Vars.

– Det var tufft att stå på start i dag, trodde att det skulle vara enklare än det var, men det är ju världens snabbaste backe. Men det känns verkligen jättefränt att åka så snabbt, med vindens alla krafter som jobbar emot dig, säger Britta som är jublande glad att ha slagit det svenska rekordet.

– Äntligen, jag har försökt att slå det svenska damrekordet så länge, och att äntligen lyckas är fantastiskt kul!

Se Brittas fantastiska åk nedan

Backen i franska Vars är verkligen inte att leka med. Den inledande delen har en lutning på 90 procent som sedan planar ut mot 75 procent. Den är cirka 850 meter lång och har en fallhöjd på 495 meter.

Inte många har fått möjlighet att starta från toppen beroende på väder och snötillgång. Senast en toppstart skedde var för sju år sedan. Det är inte många svenska åkare som fått möjlighet till en toppstart, denna gång fick samtliga fyra svenska åkare köra från toppen. Förutom Britta och Olof som deltog i finalen fick Axel Månhammar Abrahamsson samt Carl Ribbegård chansen att vara föråkare.

– Jag fick inte heller till ett bra åk, men det är verkligen en unik möjlighet bara att få starta från toppen. Jag fick tyvärr öppna upp positionen, för att jag inte riktigt orkade hålla emot när det går i dessa hastigheter, så nu behöver jag hem och styrketräna inför nästa säsong, säger Axel Månhammar Abrahamsson.

Världens snabbaste åk

Banan var snabbare än någonsin, det slogs nationella rekord på löpande band. Något som hemmasonen franske Simon Billy tog vara på när han åkte snabbare än någon annan i historiken och satte nytt världsrekord på hisnande 255,500 km/h. Något som han och den franska publiken jublade högt över och en och annan tår fälldes, både av Billy och släkten som hade samlats i målområdet.

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.