5 bästa vågorna på södra Sri Lanka

Det är många som gillar att fånga vågor i indiska oceanens 30-gradiga vatten som omger Sri Lanka. Den forna brittiska kolonin bjuder förutom bra vågsurf på sköldpaddor, apor, varaner, exotiska frukter, livsfarliga tuk-tuk färder, paradisstränder, indisk mat och palmer. Adam Widén ger oss sina fem bästa vågor på södra Sri Lanka. 

Surfsäsongen på södra Sri Lanka krockar bara delvis med skidsäsongen. Vågorna börjar rulla in redan i början av november i de sydvästra delarna och i december är det mer eller mindre prime time, för att sedan fortsätta hela mars ut, varefter monsunperioden dödar vågorna. På östra sidan av Sri Lanka är det istället maj till september som gäller för surf, ön är i mindre storlek än Irland men har ändå olika monsunregioner.

På sydvästkusten har huvudcentret för surf länge varit Hikkaduwa, som ligger två mil norr om staden Galle, som är något av en turistmagnet med sitt befästningsvärk. Men om vi tar oss vidare söderut längs kustremsan hittar vi flera andra surfbreaks med gott rykte som Unawatuna Bay, Weligama Bay och näraliggande Merissa, samt Matara beach.

Indian Ocean Surf Club (IOSC) ligger strax utanför nämnda Matara, som är en av södra Sri Lankas större städer. Surfstranden nedanför IOSC heter SK Town, precis som själva byn. Från stranden SK Town går det också faktiskt att promenera över till Matara Beach, man får dock kliva över några steniga partier.

Våtdräkt är precis lika obehövligt som tre ton skidutrustning med lavinkit, kläder, pjäxor. På surfresa till Sri Lanka kan du packa ett slimmat handbagage och sedan ha en tropisk surf getaway i en eller ett par veckor. Det är inte mycket saker som du egentligen behöver ha med dig: surfshorts/bikini, sommarkläder, flip-flops, kamera, kontokort, en bra bok och lite solkräm täcker in det mesta. Men nog med uppsnack, här kommer Adam Widéns fem bästa vågor på södra Sri Lanka!


1. Rams, Midigama

– En sjukt rolig och snabb höger på grunt rev. En vänster kan även funka på samma peak. Ingenting för nybörjare.

2. SK Town, Meddawatta

– Ett bra beach break som funkar för både nybörjare och erfarna surfare. Indian Ocean Surf Clubs håller till i denna by. Kom förbi och på en kaffe eller käka coconut pancakes!

3. Hiriketiya (Blue beach)

– Galet vacker strand med bra surf och några restauranger på beachen. En bra vänster på rev i buktens östra del och fina vågor för longboard i buktens mitt.

4. Weligama

– Enormt lång strand med kul surf. Finns peakar att surfa längs hela stranden, så bara hugga första bästa! Ett bra alternativ dagar med mycket vind då det ligger lite skyddat i denna stora bukt.

5. Mirissa

– Det rullar in fina longboardvågor på strandens västra sida över ett rev. Sätt inte ner fötterna i onödan, fullt med sjöborrar! Det går även att surfa mitt på stranden där det bryter över sand.

Andra tips för södra delarna av Sri Lanka 

– Käka Pizza och drick drinkar på The Doctors House, Polhena. Mysig trädgård precis vid havet.

– Våga säga till TukTuk chaffisen att det inte är bråttom och ta det lugnt i trafiken

– Om havet är platt stick på Crocodile Safari i floden som går igenom staden Matara.

– Om man är sugen på en dag med lite ”Shanti” (lugn och ro) så ska man åka till ”Spa Oya” i närheten av Ahangama. Bra massage och väldigt vackert läge precis vid en sjö.

– Gillar man indisk mat är ”Indian Spice” i Matara ett måste. Föreläsnings känsla med läkatarbord, kass service men riktigt bra käk! Missa inte lemon juice och puri bröd!

Kort surfedit från södra Sri Lanka av Nils Emil Nylander

Text: Adam Widén & Anders Wingqvist
Foto: Hannes Söderlund / Patric Grape

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.