Använd vad du…

Lucas Stål Madison navelskådar om hur unnatty skapade den naturliga vägen.

Alric LjunghagerHur får man views?Hur får man sponsorer? Hur får man cred? Lärare, föräldrar och till och med kompisar kommer inte tro på din dröm. Så har det varit genom historien och alles är detsamma. Det är upp till dig att använda syret till elden… Det är upp till dig att inte ta karriär för seriöst men göra ditt allra bästa. Framförallt är det upp till det att använda vad du har, inte hela tiden önska efter vad du vill ha. Dina val kommer sätta dig på olika positioner i båten. Vill du styra, åka med, eller kanske fiska?

DU MÅSTE FINNA DIN GREJ!, säger dom. MEN HUR FAN DÅ? Grejen är att du aldrig behöver hitta rätt. Det finns inga rätt och fel. Så vad betyder det? Jo, saken är den att så länge du försöker komma fram till din stil så har du redan lyckats. Så fungerar spelet. Vägen hem, vägen dit ÄR målet. Dina beslut tar påverkar din resa. Resan är vägen, vägen är målet.

August Forsman

Jag tänkte aldrig på sånt här när jag var liten jibb-kid. Det enda jag sysslande med som 14åring (efter att ha upptäckt skidvärlden) var att nöta skidfilmer i määängder. Vi snackar inte en om dagen. Utöver DVD skivans snurrande, var det musklickande. Freeride, NS, etc. Jag hoppade studsmatta konstant. Byggde sunkiga DIY sommar Bunchsetups. Åkte till och från railjams, körde vattenhopp. Stretchade samtidigt som Long Story Short rullade på min egna tjockTV. Klart man klippte gräsmattan åt farsan och grannen för att köpa Teddy Bear Crisis. Så givet. Åh vad man var avundsjuk på Schelerin och Wester. Små kids som var med i världens fetaste film! Eftersom jag var besatt av skidåkning blev det att jag hängde med folk som också dem var intresserade. Folk man träffade på railjams träffade man också i Flottsbro och Hammarbybacken. Mindless crew, TWP och allt vad de hettes. Hela tiden lärdes nya trick i en familjär hets. Ibland gick det lätt, ibland inte alls.
När det inte var snö hoppade jag och Klangen studsmatte i ett.

Alric Ljunghager

Lärde mig volta. Lärde mig Cork, Lincoln Loop och Rodeo 540 på Jakobs tricks tips här på FR.
Kommer ni ihåg när Jakob gjorde den forum tråden att ingen Cork rotation under 720 fick kallas Cork? Jag kommer ihåg att jag tyckte den tråden var, som vi kallade de, lökig. Forumet sprängdes av diverse åsikter. Såhär i efterhand saknar jag passionen hos August Forsmandåtidens hyperaktiva Freeride-medlemmar. Hur som helst, efter ett par månader av cork och rodeo-rotationer så började jag av någon anledning experimentera med höger rotationer. Dvs, unnatural, det obekväma hållet. Det förändrade min väg, helt och hållet. Jag tror att jag inte hade varit här idag om inte för unattys otroligt kraft.

Varför började jag snurra åt höger när det inte var ”värt” enligt dåtidens jibb trender? Det kan ha varit att jag inte lyckades med cork10an och högre rotationer. Det kan ha varit att jag studsade så mycket att min kropp blev alldeles sne av vänster vridningar. Blev som tvungen att kompensera åt höger för att kunna fortsätta hoppa.
Det kan ha varit att jag såg någon edit eller film med cleana höger snurrar. Det kan också varit någon sorts combo av allt detta, eller någonting helt annat. Men det var helt klart höger rotationer som lärde mig den viktigaste av alla lärdomar…

Det visade sig att jag hade väldigt lätt för unattys. På bara någon vecka hade trickboken dubblerats. Alla min vänster trick var nu nästan lättare åt höger, på någon vecka, WTF? Tankarna nämnde inte WTF, men det var bara så sjukt roligt att utvecklas i samma takt som 20-talets CO2 kurva. Dubbla trickpåsen = on top on the world right now boiii.

 

Back to Back 2010

Ännu fler timmar kunde nu spenderas på litet bakgårds rail. Det fanns alltid ett trick till att göra, åt höger.
Det blev aldrig enformigt eller tråkigt. Efter ett tag slog det mig, jag är vänster hänt men gör en del saker med högern.

August ForsmanNär jag började spela fotboll vid 8 vårar sparkades de med vänstern, vid 9 vårar var jag högerfotad. Fasen om inte det här är vad jag är menad att fokusera på! Unnatrual var alternativt vid den tiden, jag kände att jag hade hittat något eget. Man hade ju läst på intervjuer med proffs att man skulle hitta sitt eget. Var det här mitt kall? Hur som helst var det en väldigt underhållande syssla för min del, Back to Back var tungt, tyckte jag. Kommande sommar blev det back to back på alla grabs med studsmatte skidorna gjorde av träplankor, silvertejp och sneakers.

Tävlingar uppskattade inte än höger snurrar, men man kunde se hur trenden började vid den tids perioden. Idag är ju dubbeltior alla vägar rätt standard. Stora rotationer var i vilket fall inte min grej men höger rotationerna var absolut inte alltid något lätt. Dock var dom spännande och underhållande. Exempelvis kunde man, om man tappat ett trick, köra det åt motsatt håll och på sätt lirka sig tillbaka. Jag såg fördelarna i massor. Inte för att det gav min några tävlingsvinster eller sponsorer men öppnade en helt ny värld av möjligheter. Speciellt i dom ”shit fuck” conditions vi hade i Stockholm. Den otroliga lärdom från det här var att nya världar kunde öppnas på de sämsta av features.

Alric Ljunghager

Man behöver inte Breck, Mammoth, Laax.
Man behöver inte ens Åre, Kläppen, Sälen.
Man behöver inte ens särskilt mycket tid på snö.
DU, inte förhållanden, bestämmer vad som går att göra.
Hitta vad som funkar för dig.
Göra det som är allra roligast och pusha det så hårt du kan.
Använd det du har, gör dig, skit i alla andra och kolla aldrig tillbaks.
LITA.

Felix Stål MadisonHar du en smartphone? Då har du kamera
Wifi? Då kan nå världen.
Du har kropp, hjärna, ögon, fantasi och balans.
Valfri Användning.

 

 

 

Text: Lucas Stål Madison
Foto: Alric Ljunghager & August Forsman & Felix Stål Madison
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.