”– Det finns en stor chans att X-games kommer till Sverige”

Om två år kan Stockholms gator fyllas med världens bästa skid- och brädåkare. Åtminstone om snowboardåkaren Sven Thorgren får bestämma.

På senare tid har flera möten hållits, en del av dem på riksdagsnivå, gällande vinterupplagan av X-games 2020. Någon som närvarat på några av träffarna är snowboardåkaren Sven Thorgren. Han har nämligen axlat rollen som ambassadör i frågan om att ta extremsportsarrangemanget till Sverige:
– Det vore så jäkla bra för svensk snowboard att få hålla i ett X-games, säger Thorgren och fyller i att arrangemanget aldrig varit i Sverige tidigare.

Vinterversionen av X-games, som anordnas två gånger per år, innefattar en rad olika extremsporter. I år har det gått i Aspen i vanlig ordning där både Henrik Harlaut (guld i Slopestyle OCH Big Air) och Jennie-Lee Burmansson (brons Slopestyle) rönte framgång, senare i vår 18-20 maj går X Games i Norge där skid- och brädåkare kommer att tävla i Big Air, tyvärr inte slopestyle. Hittills är enda svensk inbjuden till X Games i Oslo med omnejd detta år Henrik Harlaut, men fler atleter ska tillkännages redan idag och ytterligare fler i april-maj.

Sven Thorgren och hans uppdragsgivare vill nu se att X Games också spiller över till Sverige. Men att Sverige skulle stå som värd för samtliga tävlingar under vintertävlingarna om två år är dock inte riktigt tanken:
– Exakt vilka grenar det handlar om är inte helt klart, men vi vill i alla fall få allt inom big air på skidor och snowboard till Stockholm. Där har vi också kollat på lite olika ställen där man skulle kunna ha tävlingarna. Jag själv är ju mest sugen på att ha dem i Väsjöbacken, men det kan ju också vara för att jag kommer därifrån, säger Thorgren.

Hur stora chanserna är att X-games faktiskt skulle komma att anordnas i Sverige är i skrivande stund oklart. Men Thorgren själv menar att det ser ljust ut:
– Jag tror att det finns en väldigt stor chans att det blir så. Alla jag pratat med hittills har låtit väldigt peppade och intresserade, säger han.

Att det politiska partiet Liberalerna, i form av Daniel Fava som är ledamot i Stockholms idrottsnämnd, stöttar frågan menar Thorgren är viktigt för att få planerna att gå i lås:
– Grejen med X-games är att det kostar så mycket att genomföra att det är svårt att få sponsorer att finansiera det. Därför måste man ha politiker med sig för att kunna göra det, så det känns väldigt bra att dem är peppade på det här, säger han.

Text: Elin Turpeinen

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer