Enorma mängder snö i Hemsedal – 100 år gammalt rekord har slagits

I norska Hemsedal är det mer snö än på över 100 år och det pumpas puder som aldrig förr!

Det ligger enorma mängder snö i Hemsedal för årstiden och ett 100 år gammalt snörekord slogs under helgen och sedan dess har mer snö varit att vänta. Redaktionen har fått en drös bilder levererade och nog uppstår ett uns av avundsjuka…

Snömätningar sedan 1879

Vid Hølto (655 meter över havet) i Hemsedal har mätningar gjorts sedan 1879 och det är över 100 år sedan det låg lika mycket snö i området vid den här tiden på året.

Officiella mätningar visar att det låg hela 115 centimeter snö under söndagen den 8 januari 2023. Samma datum 1977 uppmättes 117 centimeter, då i Lykkja, som ligger 300 meter högre än Hølto i Hemsedal. På freerides egna tjänst kan du se aktuellt och historiskt snödjup Hemsedal.
– Helgen kan sammanfattas med mycket puder och glada gäster i och utanför backen i Hemsedal. Det är inte ofta man kan åka japanskt puder i Norge, och det kunde vi göra i helgen. Ännu mer snö är på väg och om väderprognosen stämmer kommer Hemsedal att få ytterligare 30-40 cm snö, säger Richard Taraldsen General Manager för Destinasjon Hemsedal.

I Hemsedal ger snödjupet goda effekter och flera pudertörstande gäster efterfrågar boende i den lilla fjällbyn och under den gångna helgen hade anläggningen rekordmånga gäster. Nere i Europa råder det överlag rejäl snöbrist och flera skidorter har tvingats stänga till följd av det varma vädret och i mångt och mycket verkar det som att Norge är bäst i Europa just nu.

Puderlarm

Spara ett puderlarm så du inte missar nästa stora dump i Hemsedal.


 

Film från Hemsedal

Film: Ole Kristian Strøm

Lavinfarligt just nu

För besökare i Hemsedal är det nu viktigt att följa de råd som gäller. På Norges egna lavintjänst varsom.no bedöms lavinfaran ligga på nivå 3 på den 5-gradiga skalan i området vilket innebär betydande lavinfara.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.