Värmebölja över Alperna tvingar skidorter att stänga

Värmeböljan som svepte in över Alperna har resulterat i att flera skidorter tvingats att stänga och flera värmerekord har uppmätts.

Det nya året har precis startat men flera värmerekord har redan slagits i Europa. I minst åtta länder har de varmaste temperaturerna någonsin för januari månad uppmätts. I Schweiziska Alperna nådde temperaturen 20,2 grader i början av det nya året, vilket är den varmaste januaritemperaturen som någonsin uppmätts på den norra sidan av Alperna – det normala för januari är cirka 4 grader.

Hälften av skidbackarna i Frankrike stängda

Frankrike är särskilt drabbat och där vittnar man nu om slaskig snö och barmark och mer än hälften av skidbackarna i landet har tvingats stänga till följd av det ovanligt varma januarivädret. Snöläget är något säkrare i södra Alperna och på skidorter över 2000 meters höjd.

Vad beror värmeböljan på?

Klimatforskare menar enligt Aftonbladet att det varma vädret beror på klimatförändringar orsakade av människan och att varmare vintrar är att vänta.

Sverker Hellström, metereolog på SMHI, förklarar att den värmevåg som sköljde in över Europa kring nyår beror på ett högtryck över Medelhavet och Svarta havet samt ett lågtrycksområde vid Brittiska öarna och över norra Skandinavien.
– Det gav upphov till en ganska lång kraftig sydvästlig luftström ända ned från Azorerna och in över norra delen av kontinenten, säger Sverker Hellström till Sveriges Radio.

Han vill dock inte säga att just denna specifika väderhändelse beror på klimatförändringarna men påpekar att sannolikheten för höga temperaturer och extrema väderhändelser ökar i takt med att klimatet blir varmare överlag.

Vart är snön?

Inom de närmsta dygnen ser det ut som att Schweiz får störst mängd nederbörd. Enligt 7-dagars prognosen på freerides egna snöfallstoppen så får Frankrike också en välbehövlig påfyllning inom en vecka med uppåt en meter snö. Se nedan.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.