Fyra Nya Skidåkare till OS-truppen

Fyra unga och lovande skidåkare har i sommar tagits ut till SOK:s Topp och Talang-program för att få stöd i sin fortsatta satsning mot framtida Olympiska Spel. Hela tre av totalt tolv nya uttagna var skicrossåkare och en från alpint.

I början av juni fick nio utvalda skidåkare från sporterna skicross, alpint, puckel och slopestyle åka på läger till Kreta med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och alla aktiva vintersportare som kan vara aktuella till OS i PyeongChang i vinter. Under campet i Grekland testades bland annat styrka, kondition och smidighet hos de som nominerats och de blev även intervjuade av representanter från SOK. Av de nio skidåkarna blev tillslut fyra uttagna till Topp och Talang-programmet.

Nya uttagna till SOK Topp och Talang:

Felix Monsén, Åre, Åre SLK – Alpint
Erik Mobärg, Undersåker, Edsåsdalens SLK – Freestyle Skicross
Alexandra Edebo, Solna, IFK Mora – Freestyle Skicross
Lisa Andersson, Gävle, Gävle Alpina – Freestyle Skicross

De uttagna atleterna bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS inom sina respektive olympiska idrotter med en uthållig satsning och rätt stöd. SOK har stöttat aktiva genom Topp och Talang sedan 1998 och stödet finansieras av medel från SOK:s partners. De nya på programmet är inte nödvändigtvis aktuella redan till PyeongChang 2018 utan satsningen sker främst på längre sikt fram mot OS i Peking 2022.

Totalt 59 vinteridrottare har skräddarsytt stöd från SOK med syftet att baserat på individuella utvecklingsplaner kunna nå eller finnas i världstoppen i sin idrott inom tre till sex år. En aktiv, dennes personlige tränare och förbundets sportsliga ledning arbetar fram utvecklingsplaner och SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd samt att föra in erfarenheter från andra idrotter och från andra länder.

Vad en aktiv ska få för stöd beror på vad som redan finns på plats i den aktives satsning och vad som fattas för att satsningen ska vara maximal. Det kan vara allt från idrottsligt stöd med exempelvis hjälp med tränare, läger och material till medicinsk support, kostrådgivning eller till och med direkt ekonomiskt stöd.

Mer om det individuellt skräddarsydda Topp- och talangstödet kan du läsa om på SOK:s hemsida

SOK tar sammanlagt in tolv nya aktiva från de sex olika idrotterna skicross, alpint, skidskytte, curling, friidrott och konståkning i programmet som startade den 1 juli 2017. Utöver de som tas in i Topp och Talang så ger SOK ett specialstöd till ytterligare ett antal aktiva för att underlätta deras satsning mot PyeongChang 2018.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.