Gesundaberget håller stängt i vinter

Gesundaberget mittemellan Mora och Leksand i Dalarna, är ännu inte snötäckt. Redan nu meddelar skidanläggningen att det inte blir någon vintersäsong i år. Före detta anställda vittnar om ekonomiska svårigheter för anläggningen.

Runt sjön Siljan och närområdet i Dalarna ligger några små skidanläggningar som Granberget och Käringberget i Leksand, Bjursås i öster och Orsa-Grönklitt norr om sjön.

En av de klassiska små skidorterna är Gesundaberget som har fina backar med ihållande lutning och 270 fallhöjdsmeter, men i vinter blir det ingen skidåkning där.

Säsong lagd på is på grund av projektarbeten enligt ägaren

Enligt Gesundabergets hemsida beror det på att omfattande projekt-och renoveringsarbeten ska påbörjas:
– Vi håller på att utveckla berget och ekonomin är bra, förklarar ägaren Ulrich John i en intervju med P4 Dalarna.

Nyheten mötes av stor besvikelse bland Gesunda- och Solleröborna. Framförallt hos de småföretagare som är direkt beroende av att anläggningen håller öppet under vintern.

Tidigare anställda vittnar om sent betalda fakturor

Dessutom berättar flera tidigare anställda vid Gesundaberget för P4 Dalarna om företagare som hört av sig eftersom deras fakturor inte betalats i tid och om tankkort som spärrats.

– Det är ju märkvärt för en liten företagare när man får ligga ute med så pass mycket pengar, säger Patrik Lissåker, som har arbetat på berget av och till i ungefär 15 år, till P4 Dalarna.

Ägaren Ulrich John säger å sin sida att det handlar om feldebiteringar. I skrivande stund är det oklart när Gesundaberget kommer att öppna för turister igen.

Även Rättviksbacken stänger

Igår kom också den tråkiga nyheten att Rättviksbacken AB som har drivit anläggningen Rättviksbacken i 13 år nu lägger ner:
– Verksamhet har tyvärr helt upphört nu, utan att överlåtas till någon ny aktör, säger Kersti Edenheim som har varit med och ägt och drivit Rättviksbacken AB .

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
14 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (14)