Gratis kvintett med lavinföreläsningar

Med start onsdag 3 november ges gratis lavinföreläsningar vid fem tillfällen under namnet Ride Safe. Det blir olika tema varje onsdagskväll och bakom initiativet står Lavinprognoser.se, Sveriges Lavinutbildningar och Skiers Left.  

Fjällen börjar bli vita. I grannlandet i väster njuter entusiaster redan av djupa försäsongssvängar. Den kommande säsongen är inte längre en avlägsen hägring utan den närmar sig med stormsteg. 

Medan vi väntar på vintern så finns det tid till förberedelser. Utrustning ska införskaffas och fixas. Säsongens resor och turer ska planeras. Ben och lungor ska trimmas för att orka både upp och ned, om och om igen. Att viga några stunder på att fundera på vinterfjällens mörka sida, laviner, är ett klokt drag för att bli medveten om riskerna. Att söka ny kunskap och inspiration för bättre riskhantering är ett viktigt steg för att se till att det som inte får hända inte händer.

För nionde året i rad presenterar stiftelsen Skiers Left den populära föreläsningsserien RIDE SAFE.  I år blir det live-sända föreläsningar på 40 minuter fem onsdagskvällar i rad klockan 19.00. Varje föreläsning kommer att ha ett tema:

– Årets upplaga av föreläsningsserien Ride Safe kommer att ha en tydlig röd tråd från början till slut. Från ”back to basic-kunskap” till lavin och- kamraträddning. Det känns riktigt kul för oss att kunna erbjuda bredd och samtidigt djup i Ride Safe-serien. Det känns också kul att vi kommer att ”sända” samma tid och samma kanal varje vecka. Som en liten mini-serie att följa i höstmörkret när skidpeppen är stor, säger Tove Williman på Skiers Left.

Föreläsningsserien Ride Safe anno 2021 blir alltså i fem delar som inleder brett och allmänt för att sedan zooma in på olika aspekter av lavinsäkerhet och riskhantering. Sammanlagt kommer ett tiotal experter med rötter att prata om ämnen som ligger dem varmt om hjärtat. I varje avsnitt publiken att få ta del av enkla och handfasta tips för bättre riskhantering och beslutsfattande ute på berget. 

Proffsiga lavinföreläsare

Sammanlagt kommer ett tiotal lavinexperter från Lavinprognoser.se och Sverige Lavinutbildningar att prata om ämnen som ligger dem varmt om hjärtat. I varje avsnitt publiken att få ta del av enkla och handfasta tips för bättre riskhantering och beslutsfattande ute på berget:

– Samarbetet med experterna på Lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar ger oss otroligt mycket. Fantastiskt att kunna jobba med proffs inom området. Dessutom vet vi att de alltid levererar det senaste inom lavinkunskap. Vårt samarbete är också viktigt för stiftelsen överlevnad – genom föreläsningarna får vi in bidrag så att vi kan fortsätta vårt ideella arbete, säger Tove Williman på Skiers Left.

– Lavinföreläsningar på hösten är en lika naturlig del i skidåkarens årscykel som en lavinutbildning eller som att kolla lavinprognosen före dagarna på berget, säger Mattias Tarestad på Lavinprognoser.se som är en av de som kommer att föreläsa. 

Information om föreläsningarna i Ride Safe 2021

Serien är uppdelad i 5 delar med olika teman som bygger på varandra. I varje avsnitt kommer några experter att dela med sig av kunskap, tips och råd inför den kommande säsongen.

  • 3 november Del 1. Laviner – Lär känna “fienden”
  • 10 november Del 2. Planering – Nyckeln till framgång
  • 17 november Del 3. Lyssna till berget – Tecken & terrängval
  • 24 november Del 4. Lavinpsykologi – Din hjärna, vän eller fiende?
  • 1 december Del 5. Lavinräddning – När det inte går som planerat

Föreläsningarna sänds live på facebook.com/skiersleft onsdagar kl 19-20 (start sändning 18.50) och kommer därefter finnas tillgängliga på både Skiers Left Facebook och hemsida. Föreläsningen pågår i 40 minuter som följs av 20 minuter frågestund och diskussion. Allt drar igång om två veckor, den 3 november och här är evenemanget.

Om Sveriges Lavinutbildningar- SVELAV:

För dig som vill gå en lavinkurs så är Sveriges Lavinutbildningar – SVELAV en garanti för kvalitet som ger dig trygghet. SVELAVs utbildningar är utvecklade av Sveriges samlade lavinexpertis. De instruktörer som är anslutna till  SVELAV är landets främsta lavinutbildare och samtliga har lång erfarenhet av att jobba i fjällen med lavinsäkerhet. Lavinkurserna i SVELAV följer alltid de senaste internationella riktlinjerna och branschpraxis.

Om Lavinprognoser:

Dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta svenska fjällområden. Underlaget för prognoserna bygger på observationer och bedömningar från lokala lavinexperter i fjällen samt väderinformation från SMHI. Lavinprognosen är ett viktigt redskap i planeringen för din åkning- varje dag.
www.lavinprognoser.se

Om Skiers Left:

Skiers Left är en stiftelse som arbetar med att förmedla kunskap om laviner och förändra attityden kring risktagande i samband med friåkning. Efter att Mikaela Scherrer omkommit i en lavin i Verbier 2012 startade hennes bröder Axel och Gustav stiftelsen tillsammans med några nära vänner.

Tack vare alla generösa bidrag efter föreläsningarna förra hösten kunde stiftelsen dela ut hela 20 stipendier till unga skid- och brädåkare i hela landet för att finansiera en lavinutbildning. Skiers Left har ett så kallat 90-konto och är därmed kontrollerade av Svensk insamlingskontroll.


Film om lavin i Verbier

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.