Harlaut femma i VM-finalen slopestyle

Vädrets makter har inte varit nådiga i detta VM i Park City, USA. Det fick inte minst herrarna i slopestylefinalen erfara. Snö och blåst så att det räckte och blev över… Henrik Harlaut slutade femma och Oscar Wester tio efter att skidan hade löst ut två gånger. 

– Tuffa väderförhållanden, dålig fart och många hade svårt att få till ett bra åk. Vi fick inte många timmar i slopestylebanan innan kvalet pga av en massa nysnö, säger förbundskapten Niklas Eriksson.
Det “är ett litet trist sätt att avsluta ett VM på,” forsätter han:
– Men det är en utomhussport vi håller på med och om de snöar så snöar det. Då får man göra det bästa av situationen. Vi lyckades i alla fall genomföra båda tävlingarna och åker här ifrån med en silvermedalj från Henrik Harlaut i Big Air och med att samtliga åkare tog sig till final!

För de senaste dagarnas dåliga väder med ihållande snöfall och kraftiga vindbyar resulterade dels i att herrarnas kval i slopestyle flyttades fram från tisdagen till onsdagen, dels i att damernas slopestyletävling ställdes in helt. Det klarnade upp tillräckligt under förmiddagen för att hålla kvalet, där de fem bästa åkarna från vardera heat gick vidare till final.

Oscar Wester blev den bäst kvalificerade åkaren efter att han vunnit det andra kvalheatet med 92.25. I samma kvalheat slutade Henrik Harlut som fyra (86.75) och gjorde Oscar sällskap in i finalen. Oliwer Magnusson blev åtta (76.00) och var bara två platser från att även han ta sig till finalen. I det första kvalheatet slutade Jesper Tjäder på en sextondeplats (49.50).

När herrarnas final skulle köras vid 15-snåret lokal tid hade molnen dragit in igen, och det både snöade och blåste ordentligt. De tre amerikanerna: Nicholas Goepper, Mac Forehand och McRae Williams, hade en stark inledningen på finalen när de alla ställde ner rejäla första åk.

Henrik Harlaut hade ett riktigt skönt andraåk (82.70) och var uppe på en andraplats. Dock fick dagens guldmedaljör i VM i slopestyle, James Woods, också till sitt andraåk (86.68), vilket räckte till seger. Norrmannen Birk Ruuds andraåk gav honom 85.40 och silvret. Goepper var den enda av den amerikanska trion som lyckades ställa sig på pallen med sin tredjeplats.

Oscar Wester, som fått en sådan lysande start på tävlingen, gick ut som sista man i kvalet men fick tyvärr tekniska problem med en binding som inte ville sitta kvar på foten.

VM Park City, Slopestyle 2019

1. James Woods, Storbrittanien, 86.68

2. Birk Ruud, Norge, 85.40

3. Nicholas Goepper, USA, 85.18

 

5. Henrik Harlaut, Åre SLK, 82.70

10. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 33.11

16. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 76.00

31. Jesper Tjäder, ÖFS, 49.50

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.