Inofficiella SM i grässkidåkning

Nere på Österlen i Skåne arrangerades i helgen inofficiella SM i grässkidåkning. Arrangörerna i Brösarps Alpina Skidklubb såg framför sig ett lokalt derby men de tävlande strömmade till från hela Sverige.
– (Haha) Det började ringa folk från Stockholm och Värmland och jag trodde att det var ett skämt, berättar Fabian Rimfors, en av arrangörerna.


Arenan under inofficiella SM i grässkidåkning i Brösarp
Foto: Linus Karlsson

Under helgen som gick arrangerades ett inofficiellt SM i grässkidåkning nere i Brösarp på Österlen i Skåne. Tanken med arrangemanget var från början ett lokalt derby, där traktens snabbaste grässkidåkare i slalom skulle koras, men ryktet om tävlingen spred sig snabbt. Och långt.
– (Haha) Det började ringa folk från Stockholm och Värmland som var intresserade att delta och jag trodde att det var ett skämt, att det var någon som drev med oss, berättar Fabian Rimfors från arrangerande Brösarps Alpina Skidklubb när Freeride når honom.

Tävlingen var klubbens första seriösa grässkidåkningsarrangemang. De har tidigare anordnat skidresor och träffar och det här var första gången som de stakade en bana och hade riktiga käppar. Banan som användes under tävlingen mätte 92 meter och erbjöd 24 fallhöjdsmeter.

Vinnare i derbyklassen under helgens tävling blev Helmut Grassl, som representerade Torsby skidgymnasium. Den öppna klassen vanns utav Edvard Nord, som tävlade för Linköpings AK, i en tät final mot Paulina Grassl.


Paulina Grassl blev i vintras svensk mästare i parallellslalom på snö. I Brösarp slutade hon tvåa
Foto: Emilia Olofsson


Fabian Rimfors
Foto: Mattias Pedersen

Utförsåkning på snö fick fäste på allvar i Brösarp i början av 70-talet då ett gäng svenskar efter en skidresa i Rumänien fick mersmak av att åka utför. Kort efter resan bildadade de Brösarps Alpina Skidklubb och tio år senare invigde klubben sin egna replift och hemmabacke på Ornahög i Brösarp.

Under sommaren 2011 började några av klubbens medlemmar att experimentera med grässkidor och på den vägen har sporten fått fäste på Österlen.
– Jag kommer ihåg att jag satt på bussen förra sommaren och kollade ut genom rutan och såg kullarna och mindes ett inslag från Sportspegeln för kanske 10-15 år sedan. Det handlade om ett gäng män i trikåer som åkte grässkidor Jag tyckte det kunde vara en rolig grej att testa så jag googlade ”grässkidåkning” och insåg att det var en erkänd disciplin hos Internationella Skidförbundet, berättar Fabian.


Skidorna som används vid grässkidåkning är som ett par larvfötter, likt som på en stridsvagn. Skidorna kostar cirka 3 000 kronor men man kan använda sina vanliga alpina pjäxor och stavar.

Liften vid Ornahög är egentligen mest aktiv vintertid och Brösarp Alpina Skidklubb planerar en vidareutveckla av anläggningen för vintersäsongen. Bland annat skissar man på en park där rotvältor, höjdskillnader och stockar kommer vara naturliga inslag, inspirerat av Burtons koncept The Stash.

Området kring Ornahög och Brösarp toppar under vintrarna ofta snöligan i Skåne och anledningen till det är Linderödsåsens höjdförhållande till havet.
– (Haha) Det kanske inte säger så mycket att vi får mest snö i hela Skåne men det brukar märkas att det kommer mer snö här, avslutar Fabian.


Klicka här för att komma till Sydsvenskans inslag >>

 

Klicka här för att komma till SVT’s inslag >>

Grässkidåkningens historia i korthet
Redan år 1883 lämnade en österrikare in en patentansökan gällande ett par rullskidor men det skulle dröja fram till mitten av 1900-talet innan den första prototypen togs fram. Skidorna började säljas ett par år senare och år 1971 fick sporten en egen europacup och kort därefter bestämdes det även att det skulle köras VM vartannat år.

1985 utsågs grässkidåkning som en officiell discpiplin av Internationella skidförbundet och år 2000 hade intresset växt och europacupen ersattes då av en världscup.

Grass Ski Championships i Tsuru, Japan 2008:

WC-tävling i Sestriere 2010:

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.