Inspirerande, Caroline Strömberg!

Efter en korsbandsoperation var det var inte ens meningen att Caroline Strömberg skulle åka skidor förra säsongen. Men hon trotsade läkarnas råd och gick istället och blev trea på NM. Nu är hon, om än något motvilligt, tillbaka på NM.

Det är inte mitt förslag att vi ska träffas redan 08.30 på lördagsmorgonen för intervjun. Det är Caroline Strömbergs. Trots att både föret och vädret är allt annat än inspirerande den här morgonen i Åre vill hon ses så tidigt som möjligt för att sedan hinna åka så mycket skidor som möjligt på Skutan nu när det bra återstår ett par dagar av den liftburna säsongen på hemmaberget. Klockslaget säger ganska mycket om Caroline: både att hon är rastlös som få och en sjukt dedikerad (och duktig) skidåkare.

Kombinationen har lett till att hon har imponerat på de friåkningstävlingarna hon har kört genom åren men samtidigt har hon aldrig satsat fullt ut på tävlandet. Så frågan är hur bra hon skulle kunna bli? Riktigt bra, skulle hennes polare, som har förmånen att få åka skidor med det glädjespridande yrvädret, svara. De som har sett henne på NM de senaste åren skulle svara samma sak.
– Åka skidor är det bästa jag vet. Sedan vet jag att det finns väldigt många saker som jag kan utveckla i min skidåkning. Till exempel det här med parkåkningen tycker jag är jätteroligt just för att jag är så dålig så det behövs så lite för att jag ska få en glädjekick. Det är ju skitkul att känna att man kan utvecklas så mycket inom något som man ändå håller på med så sjukt många dagar av sitt liv liksom. En sån här säsong, när det inte har varit de bästa förhållandena uppe på berget, då går jag hellre in och kör lite park och nöter lite boxar och grejer än att hajka upp på baksidan och skaka så att man tror att tänderna ska gå sönder på vägen ner. Det är det som jag tycker är så roligt med skidåkning, man kan åka varje dag men man får anpassa sig efter förhållandena. Men ibland kanske man ska anpassa sig åt “fel” håll också för att utmana sig själv.

Hur lägger du upp det en sån här dag, aprilväder, sparsamt med snö på berget och en av de sista öppningsdagarna?
– Det beror lite på vilka jag åker med. Nu när det är så få dagar kvar av säsongen så är det ju skitroligt när man är mycket folk, ”ratpacket” som bara shreddar runt. Men det som jag egentligen saknar, som jag inte har gjort den här säsongen, är att åka själv för det tycker jag är roligt.

Som Erik Sunnerheim?
– Ja, men jag är väldigt olik Sunnerheim i övrigt. Men jag tror att det är fler än man tror som gillar att åka själva. Just det här med att man upptäcker och åker precis dit man själv vill. Är man ett stort gäng blir det alltid många viljor och så blir det typ en kompromiss. När man är själv behöver man bara ta ansvar för sig själv och hittar sin egen väg. Sedan är man aldrig så bra som när man åker själv, det är ingen som åker ifrån en, ingen som hoppar större än en själv…
– Men planen för idag, om det inte öppnar på toppen, är nog att tura upp och kolla hur det ser ut där uppe för det har nog kommit in ganska mycket snö ändå. Sedan är jag ju peppad på att åka in i parken och leka lite också – om det är mjukt. Jag åker bara park om det är slask. Man vill hinna träffa allt folk innan de sprids för vinden i sommar också. Det hänger väl typ sex-sju sms-konversationer om vilka man ska åka med idag men som jag sa, jag kanske egentligen vill åka helt själv.

I dag inleds NM uppe i Riksgränsen. Den alpina damklassen är större än på flera år, Caroline är en av de anmälda tjejerna men trots det stora intresset är hon inte överdrivet peppad. Hon drar på svaret när jag frågar om hur hon känner inför NM.
– Det är skitkul att det är så många tjejer anmälda så då känner jag ju att jag inte kan droppa av, man måste ju se till att det faktiskt blir så där många. Men det är ju mycket säsong som ligger bakom och jag är inte riktigt pepp på att tävla just nu. Jag är liksom redan inne i nästa säsong så det är så mycket annat i tankarna.

Kommer du inte bli peppad när du väl kommer upp tror du?
– Jo, framförallt så är det ju alltid roligt att komma dit. Man behöver ju inte åka dit för att tävla, man kan ju åka dit för att åka skidor också, säger hon lite kryptiskt.

Är du en tävlingsmänniska?
– Jag var det jättemycket när jag var liten men nu har jag blivit lite mer “jaha”, säger hon samtidigt som hon rycker på axlarna. Egentligen är det nog så att jag anstränger mig för att ha den inställningen just för att jag inte ska bli så sur om det går dåligt.

Förra året kom hon trea på NM. En placering som betydde oerhört mycket efter en skadedrabbad tid.
– Ja, jag drog korsbandet sista dagen säsongen innan. Då var jag så bra på att åka skidor, satan vad bra jag var, hahaha. Men det första jag tänkte då var: “Åh nej, nu kommer jag missa NM”.
Hon opererades, rehabtränade som en tok under sommaren och var tillbaka på skidor redan på försäsongen.
– Det var så sjuk försäsong här i fjol. Alla åkte skidor redan i oktober. Sedan öppnade de kabin redan i november, det var helt galet. Jag åkte skidor i november, bara några månader efter operationen, då ska man ju egentligen inte åka skidor. När man hade blivit tillsagd att man inte ens skulle åka skidor den säsongen och sedan ha sin bästa tävlingssäsong någonsin, med några pallplatser i Alperna bland annat, betydde det väldigt mycket att komma så bra på NM.

Årets NM-startfält bjuder både på spets och bredd.
– Sedan är NM så roligt med, om det som nu är 47 tjejer anmälda så är det ju 47 potentiella vinnare. Det är ingen ovanlighet att det kommer någon som man inte har den blekaste aning om vem det är som vinner.

Caroline är från Östersund men bor sedan några år i Åre dit hon flyttade direkt efter gymnasiet. 2010 lockade kompisen och InspireUs-kollegan Rebecka Eriksson med henne på hennes första friåkningstävlingar nere i Alperna. Med åren, och resor till bland annat Georgien och Rumänien, har hon kommit underfund med att det framförallt är resorna, kulturen och friåkningen som lockar, tävlandet ser hon mer som en bonus.
– Om man ser det så går det ofta också bättre i tävlingarna.

I brist på snö i Åre inledde hon årets säsong med tre puderveckor i Japan i januari.
– Jag hade ingen planer då direkt, och så var det ju ingen snö någonstans så då fick jag ett samtal där de undrade om jag vill hänga med till Japan om en vecka. Ja, varför inte, tänkte jag.
Hon har även hunnit köra ett par FWQ-tävlingar och vann bland annat den trestjärniga tävlingen Open Faces, i Silvretta Montafon, i vinter. Sedan har hon även turnerat med InspirUs GirlsDayOut i Lindvallen, Björnrike och hemma i Åre och coachat på Lotten Rapps friåkningsträningsläger  i Ramundberget. Trots detta har hon haft färre skiddagar i vinter jämfört med tidigare år.

Speglar det sig på tävlingarna, går det sämre när du inte hunnit åka lika mycket skidor?
– Ja, absolut. Framförallt vet man inte exakt var man har sin kapacitet. Man kanske steppar ner lite för många procent. Istället för att köra 80-90 procent på en tävling kanske man bara ”safar” ner och kör på 50 procent av sin kapacitet.

De senaste säsongerna har framförallt handlat om jobb, skidåkning och tjejpeppnätverket InspireUs, som hon kör tillsammans med kompisarna Rebecka Eriksson och Anna Karlström. InspireUs grundades för ett par år sedan och strävar efter att fler tjejer ska synas och verka i actionsportvärlden. Bland annat genom en hemsida där tjejer själva kan bidra med pepp-material men också genom olika events och annat. Men det är inte bara InspireUs som jobbar hårt för att uppmuntra tjejer i actionsportvärlden, flera andra nätverk med liknande agenda har börjat dyka upp.
– Det är skitkul att det är så mycket som händer just nu. Det finns de som säger: “Gör inte de samma sak som er, är inte de en konkurrent?” Men vad då, det kan inte finnas för mycket, att det kommer fler initiativ, det är ju precis det vi vill ska hända, då får vi ju en effekt.

Att det är så många tjejer som är anmälda till NM i år, tror du att man kan koppla det till det växande intresset för de här tjejnätverken?
– Absolut, det är jättemånga av de här namnen som man har sett på Girls day out, hos Lotten och det ärt många som har säsongat som man har stött på. Sedan tycker jag att det är synd att tråkigt att det är så svårt för folk atg hitta informationen om vad det finns för tävlingar. För många är det bara NM som gäller, men det finns många andra ställen där man skulle kunna introduceras till den här sporten. Som HM (Härjedalsmästerskapet i Brattåkning) som de kör under Lottens camp, och Ride the cow och alla norska friåkningstävlingar.

Vad tänker du med din skidåkning framöver, åt vilken håll vill du gå?
– Det är en svår fråga, det är väldigt mycket jag vill göra. Jag är ju peppad på att tävla också. Det var någon som sa: “Men Carro, du är ju inte ens med i leken. För att kunna vinna så måste man ju åtminstone vara med. Jag har ju inte gett det en chans. Jag har kört två tävlingar i år liksom. För att bli bra så måste man ju tävla. Jag har inte kört så många tävlingar något år men jag har kört någon tävling varje år så jag har samlat på mig mycket rutin på det sättet, men samtidigt är det en färskvara. Jag skulle ju vilja tävla mer för att se vad jag går för. Samtidigt är det så jävla roligt att jobba med InspireUs med men det tar ju sjukt mycket tid. Men Rebecka och Anna har sagt att det är okej om jag vill tävla, det är ju bra att ha någon på plats nere i Alperna också. Tanken är att ha något slags bas nere i Alperna nästa säsong och tävla en del – om det går ihop ekonomiskt.

InspireUs

InspireUs grundades för ett par år sedan av Caroline Strömberg, Rebecka Eriksson och Anna Karlström och jobbar för att fler tjejer ska synas och ta plats i actionsportvärlden. På inspireus.se driver de bland annat en blogg där tjejer själva kan bidra med material i form av texter, bilder och filmer. InspireUs arrangerar även events, till exempel GirlsDayOut där de samlar tjejer som vill ha roligt och som vill utveckla sin åkning tillsammans med andra tjejer och ett gäng coacher. I sommar breddar de verksamheten och kommer att köra ett cykelcamp i Åre.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.