Investeringar för 950 miljoner kronor planeras på svenska skidanläggningar under nästa vinter
Det händer grejer i vårt avlånga skidland. Under kommande vinter planerar skidanläggningarna i Sverige att investera cirka 950 miljoner kronor inom lift, snö och pist enligt en färsk branschrapport från SLAO – vilket är över fem gånger så mycket som föregående vinter. Åre, Idre och Branäs är några av skidorterna som bekräftat kommande satsningar inför säsongen 2022/2023.
I början av förra vintern avslöjade freeride Åres hemliga femårsplan som bland annat innefattade en ny gondol samt flera nya liftar – en plan som, när den presenterades, förutsatte att Skistar kommer överens med markägare samt att företaget får de juridiska tillstånd som behövs för byggnation och markexploatering.
Mycket talar nu för att det kommer investeras friskt i Åre redan under nästa vinter. Nyligen släppte SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation) en sammanställande branschrapport där de bekräftar att det kommer investeras på skidanläggningar på flera håll i Sverige, däribland Åre. Skistar har tidigare i vintras också bekräftat två nya liftar i ett pressmeddelande i vintras – WC-liften byts ut mot en modernare stolslift och en helt ny stolslift ska byggas väster om VM8:an.
I Idre kommer man också utveckla skidområdet till nästa säsong i form av en gondol som beräknas kosta 240 miljoner kronor tillsammans med nya nedfarter, snösystem och belysning.
I SLAO’s branschrapport nämns också Branäs som en av de skidanläggningarna som planerar att uppgradera stort inför kommande säsong. Totalt i den svenska skid- och fjällvärlden planeras det att investeras inom lift, snö och pist för 950 miljoner kronor under säsongen 2022/2023. Enligt rapporten innefattar det bland annat stora liftprojekt samt utveckling av skidområden och effektivare snösystem. Investeringarna omfattar också sommarsäsongen på anläggningarna.
I jämförelse så genomfördes investeringar inom lift, snö och pist för 175 miljoner kronor under säsongen 2021/2022 (något mindre än planerat till följd av pandemin) vilket innebär att den planerade ökningen är över fem gånger så stor inför kommande säsong.
Den gångna vintern må i sammanhanget ha bjudit på sparsamma investeringar men sett till skipassomsättning och antal skiddagar så var säsongen 2021/2022 ändå en rekordsäsong med 30 respektive 17 procents ökning. Sammanfattningsvis kan vi konstatera; skidintresset växer i Sverige och inför nästa säsong kan vi räkna med att flera skidanläggningar utvecklas till det bättre.
Text: