Jackie Paaso: “– Reine Barkered och jag fixade en trampolin i somras”

Inför stundande säsong på världstouren 2020 tar vi en pratstund med alla åkare som det är värt att hålla ett extra (svenskt) öga på. Nu har det blivit dags för den svensk-amerikanska friåkaren och FWT-veteranen Jackie Paaso!

49 åkare. Fyra världsmästartitlar. Den 18 januari drar Freeride World Tour 2020 igång i Hakuba, Japan.

Inför världstourpremiären kollade Freeride läget med ett par av de åkare värt att hålla ett extra (svenskt) öga på. Trampolinträning, hur håller man tävlingsnerverna i styr och betydelsen av visuell inspektion. Näst på tur i vår intervjuserie är Åres adopterade friåkardrottning Jackie Paaso, som kör sin 11:e säsong på touren.

MTB, hajk & trampolin

Hur har du förberett dig inför säsongen?

– Jag har spenderat flera dagar på gymmet, fokuserat på styrketräning. När jag inte varit på gymmet, har det blivit mountain biking och lite hajking. När det börjar gå mot vinter gillar jag att ändra träningsform och vandra istället.

– Reine Barkered och jag fixade också en trampolin från North Trampoline i somras. Jag insåg att jag måste jobba lite på mina bakåtvolter och tricks om jag ska kunna konkurrera med den yngre generationen som är på framfart. Så lite trampolinträning, liksom några vattenramppass, blev nya komplement till mitt träningsupplägg för i år.

– Min mamma gick bort nyligen, och det har definitivt gjort att det varit tufft att förbereda sig de senaste månaderna men jag gör mitt bästa för att fokusera på den kommande säsongen.

Japanpuder

Vilket FWT stopp ser du mest fram emot?

– Jag vet inte. Det vore roligt att äntligen få tävla i Japan. Väderförhållandena har hindrat tävlingarna där de senaste två säsongerna så jag skulle bli jätteglad om tävlingen går av stapeln 2020.

När du började tävla på touren, lärde du dig något nytt som du kanske inte visste innan?

– En av de främsta sakerna jag lärde mig var hur man gör en visuell inspektion. Det var ingenting som vi gjorde på tävlingar hemma i USA så det var verkligen något som jag fick arbeta med i början.

Hur hanterar du eventuella tävlingsnever?

– Önskar att jag kunde säga att jag har en bra rutin men för att vara helt ärlig, så jobbar jag fortfarande på det. Jag blir alltid nervös. Försöker bara se till att all min utrustning är framlagd kvällen innan, och att jag får tillräckligt med sömn. Jag hatar att stressa på morgonen, det gör mig bara mer nervös.

FAKTARUTA

NAMN: Jackie Paaso.

ÅLDER: 37.

BOR: Åre.

ANTAL SÄSONGER PÅ FWT: 11.

STÖRSTA INSPIRATION PÅ SKIDOR: Alla som jobbar hårt för att uppfylla sina drömmar.

TÄVLAR PÅ VILKA SKIDOR: Hmm, faktiskt mitt uppe i att byta skidor så får hoppa över den frågan.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.