Janette Hargin om nya sittliften: ”Det ser verkligen fantastiskt ut, nästan för bra för att vara sant!”

I norska Oppdal satsar man friskt på en ny 6-stolslift som kommer att göra en grym skidort ännu bättre. Premiären för den nya liften är nu i december 2021. Vi pratade med skidfantomen Janette Hargin, som bor i Oppdal sedan 2013, om vad den nya liften innebär för skidorten.

Hej Janette Hargin: Hur är läget?

– Hej, allt är bra med mig och just nu njuter jag höstfärger i fjället och väntar så klart på att snön ska börja lägga sig snart.

Vad är din koppling till norska skidorten Oppdal?

– Jag är bosatt i Oppdal sen 2013 och det är här jag haft majoriteten av mina skiddagar sedan dess. Det är en perfekt plats att bo med tanke på att få många fina skiddagar under året. Liftsystemet i Oppdal för dom bästa puderdagarna och sen fantastiska möjligheter för topptur i närliggande fjällområden (Storlidalen och Sunndalsfjella) med lång säsong varje år.

Varför tror du att många svenskar missar skidåkningen i Oppdal?

– Jag tror att huvudorsaken är tillgängligheten, det ligger långt bort och kräver därför en lite mer komplicerad resa än andra skidorter i Skandinavien. Sen har säkert marknadsföring lite att säga, det skapas inte någon stark marknadskommunikation ut från Oppdal som destination. Det är inte en kommersiell produkt på samma sätt om man jämför med Skistar destinationer MEN som lokal skidentusiast kunde jag inte varit mer nöjd då det ofta innebär god tillgång på orört puder utan någon som helst stress!

Det byggs ju en ny stolslift i Oppdal, upp mot Vangshøa: Vad kommer denna nya lift konkret innebära för skidåkningen?

– Man kommer att komma åt 670 fallhöjdmeter med en och samma expresslift. Liften startar på 650 möh och toppen blir på 1320 möh. Det kommer betyda mycket för friåkningen samtidigt som man ökar kapaciteten i liftsystemet.

Kommer man att lättare komma åt några särskilt bra offpistytor?

– Ja det stämmer man kommer lättare att komma åt kända och populära friåkningsytor som man tidigare har fått hika och staka sig till. Skarbekkdalen är ett område som tidigare krävt antingen hike eller travers vilket man nu kommer att nå uppifrån bara genom att staka ut från liften. Västerut kommer man också enklare nå stora fina friåkningsytor som kommer ge en ett totalt längre åk med fler fallhöjdmeter.

I övrigt gällande liftsystemet i Oppdal: vilka är dina favoritåk om man utgår från liftarna?

– Hovden är en favorit med kombinationen av brant terräng och fin skog, vid rätta snöförhållanden finns det också många fina klippor att droppa. Skarbekkdalen har mycket kul terräng. Jag nyttjar verkligen hela systemet och har haft fantastiska dagar i alla olika områden. Starten av säsongen brukar bli i Vangslia där den nya liften öppnar men ju längre säsongen går och ju mer snön lägger sig i terrängen så sprider det ut sig i de andra områdena.

Vi som inte har varit i Oppdal (än): på liftkartan fattar man inte riktigt om det går att åka skidor mellan de olika områdena: Hur är det med det? Tar man sig runt eller får man ta olika områden olika dagar?

– Det är ett och samma liftsystem och man tar sig runt i hela systemet på skidor. Det är transportliftar och transportbackar som kopplar ihop allt på ett smidigt sätt. Hovden brukar öppna lite senare än Vangslia och Stölen och Ådalen som ligger högst upp i systemet brukar öppna upp efter det men allt beror på snömängd och varierar lite från år till år.

Allright: fritt fram för övrig tillägg och tankar på Oppdal och nya liften!

– Jag har varit upp på toppen för att checka in bygget av nya liften och det ser verkligen fantastiskt ut, nästan för bra för att vara sant! Jag är imponerad av den investeringen dom gjort och att dom faktiskt fått det till. Jag kommer garanterat vara först att testa nya liften då dom öppnar för säsongen!

Tack för pratstunden Janette, och ha en fantastisk vinter så hörs vi!

– Tack själv. Om ni önskar följa Oppdal på instagram #visitoppdal #oppdalskisenter

Vad tycker du om Oppdal?
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.