Kajsa och Malou i Engelberg: ”–Vårt bästa avsnitt ever”

25-åringen Kajsa Larsson har varit i Engelberg och spelat in en ny episod av ”KM Days” tillsammans med sin vapendragare Malou Pettersson. Bakom kameran har maestro Marcus Ahlström stått. Vi pratade med Kajsa om det nya avsnittet från skidorten där hon en gång säsongade, om långa podcastintervjuer och Chamonix.

Förra vintern sparkade Malou Pettersson och Kajsa Larsson igång sin serie KM Days, vilket vi berättade om. Första vintern blev det tio episoder som allesammans var från Kanada och denna säsong har de redan hunnit släppa tre avsnitt också från andra sidan pölen, men i den nu aktuella fjärde episoden har de återvänt till Europa, Alperna och Engelberg.

Hej, Kajsa Larsson hur är läget och vad gör du just nu?
– Just nu är jag på väg hem från Chamonix där jag och Malou har spelat in ett till avsnitt av KM:days. Ska tillbaka till skolan ett par dagar för att göra tenta i Marketing Law.

Du och Malou bombar på med andra säsongen av er serie ”KM Days” hur känns denna vinter hittills?
– Ja men precis, so far so good! Det känns väldigt bra och det ska bli kul nu när vi börjar släppa avsnitt från Europa, visa något nytt för våra tittare. Det är kul att känna att vi blivit bättre och mer effektiva i det vi gör, liksom lite rutinerade, det känns skönt att slippa den konstanta stressen som var innan haha.

Vad är skillnaderna mot förra vintern?
– Skillnaden är att vi velat få till en mer filmisk / proffsig känsla, detta avsnittet kommer dock vara en mix mellan detta och reality vilket är precis det vi letat efter. Nytt är också att det spelats in i Engelberg och har lokalproducerad musik från Åre (Rakel). Det är en kul kombo som vi anser är vårt bästa avsnitt sedan km:days start.

Freerides frilansare och teståkare Olle åkte en del med er i Kanada vet jag och han beskrev dig som ”måste vara en av de svenska skidåkare som utvecklats mest de sista vintrarna”! Hur är din känsla med den egna åkningen nu för tiden?
– Det var snälla ord! Den känns bättre än någonsin faktiskt. Det känns som jag blivit mer stabil i både min åkning, dropp och backflips under det senaste året. Jag älskar att utvecklas och pusha mg själv till att lära mig nya saker. Framförallt var det rolig första veckan denna vintern, att inse att allt jobb jag lagt ner förra året och under sommaren hade gett resultat. Jag kunde börja på samma nivå som jag lämnade skidorna i förrådet i Maj, det var svart på vitt att jag blivit bättre genom att jämföra med starten av året innan. Är fortfarande så peppad på att lära mig mer dock!

Malou är ju mer av en skolad åkare, hur ser hennes utveckling ut enligt dig?
– Senaste året har vi båda utvecklats så otroligt mycket, jag vill inte avslöja för mycket för det får man se i avsnittet, men tusan nu slänger vi ju trick från klippor! Malou är så sjukt bra på att åka skidor, stabil som tusan och har en magisk bra teknik samtidigt som hon inte är rädd för att testa nya saker och droppa stort. Lite extra stolt över att hon lärt sig backlip denna säsongen såklart!

Ni har varit i Engelberg och spelat in en episod: Hur var det?
– Det var varmt, soligt, benhårt i norr och slaskigt i söder. Trots att berget inte levererade det vi hoppats på (puder och sol) så hade vi väldigt roligt.


NYA ASVNITTET KM DAYS FRÅN ENGELBERG


Hade du varit i Engelberg förut? Vad gillar du den skidorten? Är det överskattat eller underskattad?
– Jag gjorde min första säsong i Engelberg, det var faktiskt skälet till att vi åkte dit, jag ville visa Malou vad det var alla pratade om och vad hypen kring berget innebar. Jag är ju patriotisk, men jag älskar enkelheten att ta sig ut i stora åk, stor kul terräng med möjligheter att droppa klippor lite överallt. Sen finns det ju inte skogsåkning så det är ett litet minus i kanten, men overall tycker jag Engelberg förtjänar sitt rykte.

Det har ju varit någon form av diskussion kring ”social media skier”, där kanske en del andra hårt åkande svenska skidåkare av manligt kön inte når ut riktigt lika stort och brett på sociala medier, som både du (sjukt nära 50 000 följare nu på Insta, wow!) och Malou (nära 60 K) gör. Vad tänker du om det?
– Hänvisar till min husky intervju om man vill lyssna på vad jag tänker och känner.


Podcasten Husky där Kajsa Larsson gästade 7 december 2018


Kan man ens prata om rättvisa när det gäller genomslag på sociala medier? Alltså typ: bästa atleten ska få mest exponering?
– Har bästa musikern mest följare? Bästa kocken? Exponeringar är något man förtjänar och genereras av saker som skapar engagemang, ska vi alla bli sura för instagrams mest likade bild är på ett ägg? Är inte jag och Malou bra skidåkare och förtjänar inte vi våra exponeringar?

Tillbaka till skidåkningen och episoderna: Blir nästa episod från Chamonix? Vad hittar ni på därifrån?
– Planen var: klättra, röra oss i stora berg och åka fina linjer. Verkligheten levererade regn, snöstorm, dimma och stängda berg. Men tror det kommer bli ett roligt avsnitt som många kan relatera till. Vi har inte budget att boka om biljetter eller hotell så man tar vad man får och så gör man det bästa (mest komiska) utav det haha.

Blir det några fler episoder efter Chamonix, vart bär det av då?
– Jajamen, efter Chamonix väntar både Åre och Norge på oss.

Blir det något tävlande för någon av er denna vinter, NM månne?
– Nej inte för någon av oss faktiskt tråkigt nog. Jag hade planen att köra NM, hade velat visa Nordals vad jag går för, men jag har slutopponering på min Kandidatuppsats precis samma datum.

OK, tack för intervjun och lycka till vidare i vinter!
-Tjohej, tack själv!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.