Kal, snusfri och utstött?

Krönikörers åsikter (i detta fall Jibberisch) överensstämmer inte nödvändigtvis med redaktionens.

Jag skulle vilja slå ett slag för att öka jämställdheten och minska vuxenmobbningen i skidvärlden. Normen, eller trenden om man så vill, är enligt min ödmjuka åsikt på väg helt åt helvete. Och har så varit, alltför länge.

Anledningen till snedvridningen är inte helt självklar. Möjligen är det ”the male – female ratio” i skidbubblan som återigen är boven och pushar utvecklingen i en riktning som inte alls är fördelaktig för någon. Vad det än beror på är två saker numera associerade med radikala skidåkare och modiga bergsmän. Nej, jag pratar inte om karbinhakar och techbindningar.

Jag pratar om – skägg och snus. Skäggen ska vara täta och mustiga. Snusarna lösa och starka.

Om det är de kvinnliga skidåkarna som favoriserat dessa attribut och därmed påverkat sporten ditåt låter jag vara osagt. Manliga bekanta i min omgivning står nämligen för en minst lika stor del av både subtil och konkret vuxenmobbning i ämnet. Men ovan nämnda ratio har i alla tider inspirerat den manliga delen av skidåkarsläktet till att utföra allt hårdare och tuffare grejer. Det är svårt att bortse ifrån. Inspirerat är kanske fel ord förresten, tvingat. Tvingat är ett bättre uttryck för detta.

Vi har alltså, på 2000-talet, hamnat i ett absurt läge där en hjälm, goggles och ett frostigt skägg betraktas som bättre, coolare och mer äkta, än goggles, hjälm och ett renrakat, välskött ansikte. I ett läge där någon som kan skicka klippor och snusa samtidigt är lite häftigare än någon som kan ösa på och bry sig om sin munhygien på samma gång.

Hur hamnade vi här?! Går det kanske att spåra till vår barndom? Tillbaka till när Astrid beskrev skägg som synonymt med häftiga rövare? Kopplade ihop skägg med muskler och tvekamper? Det känns fullt rimligt att tro att Astrid Lindgrens glorifiering av skägg bär en viss skuld till den verklighet vi ser idag. Skalle-Per? Han var bara en rolig farbror som ingen egentligen tog på allvar. Han dog där i sin rövarslaf, skägglös och trött. Framställd som ett skämt. En skojfrisk och hårlös rövarfarbror med snöbollskastning som främsta egenskap.

Ett skägg verkar alltså inte bara skrika: ”Jag har varit här i bergen länge, så länge att jag åkt alla rännor och skiter i allt annat. Håll dig till mig så blir du berömd”, nej skägg förmedlar tydligen också tydliga bilder från vårt förflutna. Rövare, vikingar, krigare! Erövrare. Alfahanne. Ledare och stighudsgeneral! Bäraren får automatiskt alla möjliga försprång mot oss som kanske inte vill sänka oss till nivån och gå omkring med en organisk matrestsamlare i nyllet. Som valt att ta hänsyn till andra.

Och snus? Hur skulle snus rimligen få någon alls att bli en bättre skidåkare? Är det förmågan att göra två saker samtidigt som attraherar? Som ger fördelar i den snedvridna ration.

”Alla bra skidåkare snusar för fan”, hånskrattar en vän som klarar av både General, Rapé och Bec des Rosses.

Vi måste få ett slut på detta. För allas skull. Det måste bli ett slut på att lägga dessa orimliga krav på alla stackars skidskribenter…män! Manliga skidåkare menar jag. Unga och gamla. Det riskerar att förstöra framtida generationer. Att båda könen i vår närvaro dömer oss efter vår förmåga att odla skägg och svälja nervgift? Galenskap! Är den manliga stereotypen i Jan Guillous Arn-böcker verkligen något att sträva efter? Jag menar vi kanske ska ha tävling i vem som kan fisa högst också?

Jag tycker inte att det är acceptabelt. Alltsammans är förkastligt. Tänk på dem som sätter hälsa, hygien och allas trevnad framför chansen att bli betraktade som bra skidåkare. Som har moral och integritet nog att inte rucka på sina ideal för en chans att bli beundrade.

Tänk på en stackars skribent, vilken som helst, som försökt odla skägg i månader med endast en gles matta färgad i fyra nyanser av orange som resultat. Vad är det för fel på att raka sig och smörja in sig med återfuktande kräm egentligen? Tänk på någon, vem som helst, som försökt börja snusa Onico, gått vidare till Catch mini eukalyptus, inbillat sig se slutet på denna skeva omanlighetens tunnel, bara för att sedan gå in i väggen med General mini på grund av illamående och kräkningar.

För en rakad och nikotinfri vinter 2015/2016!

Text: Jibberisch
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
 • Gilla10   Kommentera (12)
 • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
 • KATEGORIER: ,
 • TAGGAR: ,
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. farsan56
  0
  farsan56 | 2015-12-15 12:27          

  Tack Jibberisch för att du vägleder mig bland livets blindskär.
  Här går man runt kraftigt orakad och med vaxad mustasch. Och vad hjälper väl det? Jag klarar inte ens en framåtvolt i lössnö.
  För det kan väl inte bero på att jag är gammal, halvfet och otränad?
  Få se, var la nu rakapparaten.........

 2. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2015-12-15 10:28          

  Trevligt med en liten debatt om detta! Oerhört viktigt ämne att reda ut.

  @jarle Får å får!? Jag är charmig när jag är salongsberusad. Har jag hört.

 3. Kookaburra
  0
  Kookaburra | 2015-12-14 16:47          

  ...vidare reflektion i ämnet (om det behövs dvs): majoriteten av alla top-notch-åkare snusar icke, skulle jag vilja påstå - därav framgången bl.a. Bland alla bra åkare så snusar helt klart flera, därav är de "bara" bra - kanske, även om jag misstänker att inte ens hälften brukar tobak i den målgruppen.

  Och vad anbelanger skägge å dennes vänner så kan man ju vända på steken; hur många skäggbärare finns inte som i smyg är lite avis på de renrakade åkare som sussar runt och förbi dem?! Dvs en längtan och önskan tillbaka till den ungdomliga och rent av mer pojkaktiga lättjan. Sist jag läste nån rapport i frågan så rörde det sig om ca 27580 skägg-karlar - bara i Tirolregionen bör tilläggas. Så tänk på det nästa gång ett skägg står er upp i halsen!

  Naej jag känner mig förd bakom ljuset, som inspärrad på en minst sagt påfrestande privat session ute i den där fyren i Shutter Island. Det är alltså nog dags att lägga ned pennan för denna gång innan jag blir tokig å börjar odla skägg XDXDXD ;) mums

 4. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2015-12-14 16:06          

  Det är inte lätt ivlmd då med andra ord @Jarle

  Är du på jobbet på fredag för den delen?

 5. Jarle
  0
  Jarle | 2015-12-14 16:04          

  @Hasse_Lindborg
  Nej, fatta hur jobbigt jag har det!

 6. Hasse_Lindborg
  0
  Hasse_Lindborg | 2015-12-14 16:02          

  @jarle kan du få skägg? ;)

 7. Jarle
  0
  Jarle | 2015-12-14 16:01          

  Lätt för dig att säga, du får ju ligga utan vare sig snus eller skägg @Jibberisch

 8. Leder
  2
  Leder | 2015-12-14 11:55          

  Jodu @jibberisch nog fan är det bra skitnödigt bland många åkare. Credd är a och o tydligen. Skulle gärna se en öppnare attityd och mer tollerant inställning. Mindre "hö hö hö hö hö kolla pajasen som ska.." och i stället "vill du ha ett tips, tänk på..."
  Vore det inte trevligare så? Skägg och snus är sekundärt, att vara ödmjuk är primärt.
  Roligast vinner, inte bäst. Gäller även på after whatevern.

  Hoj!

 9. SwedishMountain
  0

  Ha ha.. klockrent!

 10. Kookaburra
  0
  Kookaburra | 2015-12-13 17:39          

  Jag tvekar lite att kommentera då ovanstående skrivelser känns "aningen" torftiga. Det är på en sådan nivå att jag misstänker typ av trap (att trampa i). Snuset kan jag köpa (vilket jag ibland också gör i den lokala affärn) då det inte direkt är som morötter för kroppen - även om just snusångesten iaf på kort sikt puttar bort det där andra krampiga i det egna känslolivet. Men att klaga på skägg känns ju ungefär lika framgångsrikt som att irritera sig (ur ett miljöperspektiv, givetvis) över att "flera" av samtidens tjejer och kvinnor anser det vara mycket viktigt att genom det egna yttre:t framstå som lyxluder...skägg kan man alltså trivas i, och det står emot kyla och fartvind helt ok vid ex. skidåkning. I den bästa av världar skulle vi ej behöva attribut och iaf försök till div. karaktärs-höjande (sänkande?) hitte-på'n samt kosmetika. Men i min värld är skägg inget att bry sig i, då de dels kan se rätt larviga ut men främst att personen bakom väger tyngre än den där ansiktsbehåringen. Då är det för mig värre med prylhysterin inom skidåkningen. Varför tror du folk snusar å odlar skägg? :) Hur som haver så ogillar jag denna krönika skarpt. Åk skidor istället!! :D

 11. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2015-12-12 15:10          

  För min generation, dvs urgamla, så var det Patrick Vallençant som var den store idolen, jag och några andra råkade se honom på grand montets ngn gång på 80-talet och vi pratar fortfarande om det. Hans motto var "si tu tombes, tu meurs" och han hade ett elegant skägg.

 12. Mountain_Man
  1
  Mountain_Man | 2015-12-12 09:01          

  Spännande spaning ... men jag tror inte vi ska skylla på fru Lindgren men Vikingarna har säkert dragit sitt strå till stacken. Vikingarna har ju medialt fått ett stort uppsving de senaste åren och vilken skandinavisk brantåkande man vill inte förknippas med mandom, rå styrka och en del annat som kommer att få sajtens moderatorer att kvickna till. Precis som med feta skidor (eller hur?) är ju ett odlat skägg och snus bara ett tydligt tecken på precis det det avser att dölja, bristande manlighet och självkänsla. Personligen nöjer jag mig med de feta skidorna ... ;-)

  /MM