Kärlek i backen

”Reine och Mimmi i fjällen” är en film som Freeride inte kan rekommendera. Däremot följde vi med Reine och Carro upp på berget för att stämma av hur det är att åka skidor med sin pojk- respektive flickvän.

Finns det något mer romantiskt än skidåkning?
Finns det något mer romantiskt än skidåkning?

Fenomenet kärlek i backen är mångdimensionerat. Från Sällskapsresans ”tyngden på dalskidan, älsking!” till att sätta en clean 360 för att imponera på det motsatta könet som råkar titta från liften alldeles bredvid. Freeride följde med två skidåkare – som är kära i både varandra och i sin skidåkning – en dag på berget för att prata lite om vad som händer med relationen när man är ute och åker skidor.

Reine Barkered och Carolina Edwall, båda bosatta i Åre, har hängt ihop ett tag nu och de försöker åka tillsammans så ofta det går. För tillfället är de i Alperna tillsammans för att fota och tävla. Det finns inte alltför många par i Sverige där båda deltar i NM i Extremåkning. Men Reine och Carro är ett exempel.
– Ja, man vill ju ha en skidåkartjej. Många som blir tillsammans med en skidåkare räknar nog inte med besattheten för skidåkningen. Man måste åka mycket för att förstå att det kan ta upp hela ens liv, menar Reine.

De är ödmjuka mot varandra när vi börjar prata om hur det egentligen, alltså egentligen, är att åka tillsammans jämfört med att åka med tjej- respektive killkompisarna. Reine gillar när det är brant och exponerat så att han får knixa lite. Ett bra åk ska innehålla ett par dropp och några klassiska hoppsvängar. Carro menar att humöret för dagen ofta avgör vad hon föredrar för åkning, men puder är alltid bra.
– Vi håller väl ungefär samma tempo och åker för det mesta på samma ställen. Jag får ut mycket av att åka med Carro för hon har med sin racingbakgrund bättre teknik än jag.
– Jag brukar oftast hänga på honom för han känner till Åreterrängen bättre. Jag tycker det blir mer skidglädje när jag åker med Reine. Tänket är lite annorlunda och han pushar på hela tiden, kontrar Carro. Hon kan hålla med om att tjejer ibland kan vara lite fega och att det kan behövas en liten knuff i baken då och då.
Reine skjuter in:
– Det mesta sitter i huvudet. Jag ser ofta tjejer som med enkelhet skulle ta sig ner på ett ställe. De har jättebra teknik men vågar inte.

Carro och kärleken i Krippenstein.
Carro och kärleken i Krippenstein.
Reine tätt bakom i Krippenstein.
Reine tätt bakom i Krippenstein.

Det är få ställen som delar dem åt; men Östra ravinens hängdriva i Åre är ett sådant exempel.
– Åre är bra på så sätt att här finns många olika svårighetsgrader på åken alldeles nära varandra. Du kan välja flackare Musberget istället för Östra Ravinen och i Tväråvalet kan den som vill skråa ut och hitta fina åk samtidigt som den andra kan hålla sig i pisten. Rakt sydost från Skutans topp ner mot Totthumeln når man Solravinen och där finns ett fint dropp för den som vill, men det går också enkelt att komma runt på sidan. Och Tegeskogen är glesare och flackare och ligger nära lift och backe. När vi åker på nya orter gäller det att ta tag i någon med lokalkännedom och sedan börja mjukt, säger Reine.

Carolina Edwall tar luft på Åreskutan.
Carolina Edwall tar luft på Åreskutan.

Det är viktigt att känna varandra väl när man ger sig upp på berget. Först då vet man hur mycket det går att driva på utan att den andre tvingas åka på ställen som inte känns bra. Med tiden lär man sig varandras gränser. Terrängen varierar även mycket beroende på snömängden. Ett fint åk under snörika förhållanden kan vara mycket farligare i början av säsongen då klippor fortfarande sticker fram. Reine har genuin erfarenhet av klippor sedan han formligen studsade över några av Nordalsfjällets klippor under senaste NM. Han klarade sig med ett hål i tungan och stel nacke.

Reine och Carro har det bra. De behöver inte vänta på varandra och inte heller välja tråkiga nedfarter på berget. Det faktum att Carro just den dagen då Freeride var med uppe på Skutan kraschade vid ett dropp ovanför Olympiaplatån, hade inget att göra med att hon kände sig tvingad att imponera för Reine. Hon råkade bara haka i den troligtvis enda granen ovanför trädgränsen, få obalans och hamna 90 grader snett i landningen.
– Det är kanske det som är det svåraste med att åka som par, man blir snäppet oroligare för att det ska hända något med sin åkpartner. När Carro krashade rusade jag fram direkt. Man kommer nog vara mer nojig när man åker tillsammans på lavinfarliga ställen. Man känner ett ännu större ansvar då.

Reines hittar smultronställe på Åreskutan.
Reines hittar smultronställe på Åreskutan.

Parrelationer på berget handlar om att ge och ta. Ju bättre man känner till varandras kapacitet, desto mer får båda ut av skiddagen. Och om den ene tar ett åk för mycket på egen hand är det obligatoriskt att bjuda på fika. Det är lag på det.

Namn: Reine Barkered
Ålder: 24 år
Från: Duved
Sponsorer: Nordica, Four Elements, Von Zipper, Sweet
Känd från: Kraschen i NM och ICA Åre
Tävlingar i år: NM och SM i Extremåkning, Verbier Ride

Namn: Carolina Edwall
Ålder: 21 år
Sponsorer: Dynastar, Four Elements, Zandona, Von Zipper, Giro och Hestra
Från: Säfsen (nu Åre)
Känd från: pallplaceringar i Saab Salomon Crossmax-serien
Tävlingar i år: NM och SM i Extremåkning

Text: Dan-Marcus Pethrus, Foto: Johan Ståhlberg (www.johanstahlberg.com)
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.