Kristofer Turdell: “– Jag ska försöka åka snyggare än alla andra!”

Inför stundande säsong på världstouren 2020 tar vi en pratstund med alla åkare som det är värt att hålla ett extra (svenskt) öga på — som världsmästare i friåkning 2018, Kristofer Turdell. Fjällbjörken från norr som går att böja, men icke knäcka. Mannen som på fyra säsonger på världstouren har en medalj av varje valör, samt en fjärdeplats från sin rookiesäsong 2016.

49 åkare. Fyra världsmästartitlar. Den 18 januari drar Freeride World Tour 2020 igång i Hakuba, Japan.

Inför världstourpremiären kollade Freeride läget med ett par av de åkare värt att hålla ett extra (svenskt) öga på. Fjärde man i vår intervjuserie är den 29-åriga Kristofer Turdell, som vann den totala FWT-touren 2018, och därmed säkrade sin plats i svensk friåkningshistoria.

Det blev ett lite längre snack om övergången från FWQ till FWT, vad som krävs för att kamma hem titeln i år och charmen med brädåkning.

En gammal goding

Vad tar du med dig från förra säsongen där det blev silver totalt?

– Det var väl mycket. De har tillkännagett tävlingsstoppen nu. Det blir samma stopp så lite erfarenhet kan man alltid ta med sig av att ha varit på samma ställe. Så får man ju se, vissa ställen blir det ofta att det är kanske är samma tävlingsface medan vissa ställen har många olika sidor som du kan åka på. Det kanske inte hjälper så mycket med erfarenheten heller utan du måste kunna anpassa dig till något nytt också. Det är skönt att ha allt runtomkring lite organiserat. Man vet var man ska resa, hur det går till.

Har du någon favorit av tävlingsstoppen?

– Det finns olika men skidåkningsfavoriter ska gärna vara…  jag gillar de lite större bergen. Alaska var en gammal favorit, så jäkla coolt att åka där. Sedan gillar jag Verbier. Andorra tycker jag också är kul just för att de har så mycket åkning, massor av olika sorters tävlingsface.

– Men det är alltid lite variationen, att få åka till Japan och åka lite puder, att få åka till Kanada och till Andorra, Verbier och Fieberbrunn. Alla har sin charm, så att säga. Kul att det är lite annorlunda på ett sätt.

Själva förrätten

När du började tävla på touren 2016, lärde du dig något nytt som du kanske inte visste innan?

– Absolut, det var jättemycket nytt. Speciellt första året, jag hade tävlat på kvaltouren året innan men det är bara som en förrätt till själva Freeride World Tour. Allting är så mycket större och seriösare på FWT.

– Både positivt och att man känner av det läggs större press på en själv och man lägger framförallt större press på sig själv. Allt är seriösare, det är en helikopter som hovrar 100 meter från dig när du åker hela tiden. Du får också mycket mera uppmärksamhet. Så man känner att det finns mer intresse utifrån, och så lägger man högre press på sig själv att göra bra ifrån sig.

”Ibland blir man avundsjuk på hur cleant det ser ut för brädåkare.”

På tal om det, har du några tävlingsnerver eller trick för att klara av dem?

– Alla blir ju j-vligt nervösa. Kanske inte bara för att man håller på med en extremsport utan så fort det är tävling får man adrenalin, det är väl ganska naturligt, gissar jag.

– Men för mig känner jag att ju mer förberedd jag är, desto lättare är det att hålla koll på känslorna och nerverna. Klura in hur man vill ha allting, allt från material till att man inte behöver tänka på så mycket annat. Kan du ha 100 procent fokus på det du gör så blir det lättare att komma in i det också.

Regnérs år

Vem tror du blir den tuffaste konkurrenten den här säsongen?

– Det är Carl Regnérs år i år! Kommer in sex stycken FWQ-åkare och de laddar alltid lite extra. Så det blir spännande i år igen 🙂

Och vad får motståndarna se upp med när det gäller dig? 

– Jag ska försöka åka snyggare än alla andra! Försöker lära mig snurra åt höger också, skulle vara kul att göra en helikopter åt vardera håll. Känns som att de flesta på startlistan har kapacitet att ta hem en tävling men för totalen krävs fyra av fem topplaceringar. Det är små marginaler med endast ett åk per tävling.

Bara en bräda

Läste i en artikel att du var sugen på att lära dig åka snowboard och ta med lite av brädåkningen in i din skidåkning?

– Ja, ibland blir man avundsjuk på hur cleant det ser ut för brädåkare. Bara en bräda och inga stavar… Och man behöver knappt en nedförsbacke för att det ska se roligt ut. Men det är ju också rätt opraktiskt i många situationer.

Favorituttryck – eller motto?

– ”Som en fjällbjörk, lätt att böja men omöjlig att knäcka.”

FAKTARUTA

NAMN: Kristofer Turdell.

ÅLDER: 29 år.

BOR: Gällivare och Stockholm, men på vintrarna i en resväska vid något berg.

ANTAL SÄSONGER PÅ FWT: 4. Debuten 2016 blev han 4:a, 2017 tog han brons, 2018 guld och nu senast 2019 kom han 2:a.

STÖRSTA INSPIRATION PÅ SKIDOR: Pappa.

TÄVLAR PÅ VILKA SKIDOR (MODELL OCH LÄNGD): Black crows Anima 188 cm.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.