Kvalet på NM i Riksgränsen avgjort

Kvalet på NM är avgjort. Här är resultatet.

Scandinavian big mountain championship, eller NM, som det heter i folkmun, går av stapeln för 30:e gången i rad. Detta gör det alltså till världens äldsta pågående friåkniningstävling. NM är resan som görs av de allra flesta i friåkningssverige oavsett var man spenderat vintersäsongen och det ställe där man får träffa sina vänner som man vanligtvis inte träffar. Efter ett år med social distansering och skidåkning på enskilda vägar är det trevligt att åter förenas för att få glida på snö i gemenskapen. Om än med social distansering så är det otroligt välkommet att få.

När jag satt i bilen på vägen upp igår fylldes flödet av solsken och magiskt puder på hela Nordalsfjället. Något som inte kändes helt rätt då det normalt sett är hårt, oförlåtande men ändå väldigt härligt på NM. Men det kom att förändras då patrullen var ute i förebyggande syfte och sprängde bort lite flak i åket samt att några rekande skidåkare tryckt av en lavin kring långflyget vilket gav den landningen en härlig brottkant. Nu börjar det likna det NM jag känner till.

Jämfört med de senaste åren var det i år lite mer snö i sadeln, samma ställe där kvalet alltid går, vilket gav det ett lite snällare åk. Features som tidigare varit väldigt prominenta var denna gången betydligt mindre. Detta betyder dock inte att åkningen var mindre underhållande. Tvärt om faktiskt. Genomgående i alla discipliner fick vi se fantastiska prestationer med relativt få fall och lyckligtvis inga allvarliga skador.

Video från kvalet NM

På både höger och vänster sida av kvalfacet fanns det orörd pudersnö medan det i mitten av facet var mer klassisk uppkörd, hård NM snö.

Skidor dam

Damskidåkarna visar som vanligt upp en stor progression och är alltid en otroligt spännande tävling att följa! Vi kan ha fått tävlingens största bakåtvolt av Catharina Broman. Tyvärr landade hon inte den denna gången men otroligt kul att det satsas! Bättre gick det för de rutinerade FWQ-åkarna Caroline Strömberg och Ronja Stenhöös som landade på en delad förstaplats med 6.17 poäng.

Caroline Strömberg hoppar limpan i toppen, visar upp storstilade svängar i den brantaste delen av facet ner till Ögat. Står detta utan problem och letar sig ner mot kvalklippan som hon hoppar klippan på sin högsta höjd och står utan problem. Detta är Carolines 10:e år på NM och kanske är det i år som hon tar hem det? Det är två dagar kvar och vad som helst kan hända, men en perfekt start på tävlingen!

Ronja, som för övrigt inte kunde tro att hon låg på delad förstaplats, bjöd på en snygg shifty på limpan, stora kontrollerade svängar i branten ner till kvalklippan och ett klipphopp med klockren landning. På tredje plats hittar vi Sofie Gidlund. Sofie har varit nere i alperna och kört ett stort antal kvaltävlingar under de senaste året och det syns i hennes åkning. Riktigt snygga svängar i branten, hoppar både ögat och kvalklippan utan några problem i take off eller landning och blir belönad med 6.03 poäng.

Denna linjen kom att bli huvudåket för större delen av damerna då även fjärde, femte- och sjätteplatsen för Petra Ohlson, Hedwig Wessel och Frida Lindgren valde denna. Petra ställde ner ett stabilt åk med fina landningar. Hedwig kom att få lite problem i landningen på kvalklippan men lyckas rädda upp situationen och kommer vara revanchsugen under morgondagens finalåk. Frida åkte snygga svängar lookers right förbi ögat ner till kvalklippan, landade denna utan problem vidare till final.

Resterande damer som gick vidare höll sig till isfallet, kanadaklippan och klostret där vi såg Nova Crawford-Currie, Hanna Westman, Elly Olsson, Tua Bergqvist och Camilla Åsberg.

Skidor herr

I herrklassen har vi många välkända namn som alla kom att leverera på otroligt hög nivå. Som vi sett senaste åren väljer de flesta att slänga ett trick på hoppen längst upp i sadeln, kallat limpan, precis innan det börjar branta på, för att sedan snabbt ta sig ner till långflyget och en straight line ut från facet. Detta kom även att bli fallet detta året. Det är inte mindre imponerande, alla som någon gång själva stått och rekat långflyget vet hur sjukt det känns, men det börjar vara lite förutsägbart.

En av åkarna som visade hur just detta ska göras i storstilad klass var Reine Barkered. En väl rutinerad åkare som står på sin 17e start på NM. Dock utan att stå längst upp på podiet ännu. Han åkte i sin snabba, stora och mycket kontrollerade svängar, slänger en stor backflip på klusterlimpan, tar sig snabbt ner till långflyget, hoppar, landar och tar sig ur det som att han aldrig gjort något annat. Det ser så otroligt enkelt ut, vilket är ett tecken på hur otroligt duktig han är på att åka lagg. Detta gav honom 8.50 poäng och således en andraplats.

Samma makalösa åkning och linjeval uppvisades av bland annat David Deliv, 8.27 poäng, Edvin Olsson och Kristoffer Turdell på 8,23 poäng.

En variant på samma åk utfördes av Nils Wersén som landade en stor bakåtvolt på klusterlimpan, ser ut att ha lite kontrollproblem då han tar ner farten aningen mer än de andra åkarna, men i själva verkat laddar han upp för att göra en massiv 360 rakt ut för långflyget. Något som mig veterligen inte gjorts innan. Han ställer ner det utan problem och åker ner i publikens jubel. Nu har långflyget tagits en ny nivå! Detta belönas han med en stabil tredjeplats om 8.40 poäng.

På första plats har vi återigen Max Palm. Stefan och Pia Palms son som 2019 dominerade såväl kval som final. Han gör en stor bakåtvolt på klusterlimpan, landar som han aldrig gjort något annat. Tar sig ner mot ögat och hoppar detta från den hösta punkten. Endast några meter senare har han redan ställt om för att slänga en otroligt fin 360 ut för nästa klippa och landar i klart stökig terräng. Detta är en nytt alternativ mot det klassiska långflyget och ett betydligt mer tekniskt sådant. Max är en av världens absolut bästa skidåkare och om han fortsätter åka i den stil han gör nu kommer det bli extremt intressant när han får börja tävla på Freeride world tour.

En legend som inte varit med på NM på många år visade upp dagens kanske största åk, ingen mindre än 49e åriga Sverre Lillequist. Han byggde en egen kick i toppen där han slänger en redig raggare, tar sig snabbt ner till ögat som han hoppar från högst punkten. Efter detta ställer han snabbt om och hoppar på det lilla klustret ovanför kvalklippan och tar det i sådan riktning att han dubblar detta kluster och kvalklippan. Ett enormt flyg! Tyvärr får han lite problem i landningen men lyckas reda ut det mycket tack vare hans otroligt starka ben och har en klar finalplats!

Bortom dessa stora namn hade vi en stor skara från Gällivares skidgymnasium. Många unga, hungriga och fantastiskt duktiga skidåkare som bjöd på stora super G svängar, snabb åkning och fina flyg.

Dagen till ära fick vi två stycker wildcards i form av Magnus Granér som bland annat tagit guld i Real ski i X-games men som tyvärr tappade skidan i en switch 540 på limpan. Dessutom visade Anders ’Osten’ Norin att man inte behöver vara 18 bast för att åka riktigt fort och hoppa långflyget. Han bjöd också på dagens tyngsta krash i kompressionen i botten men stod upp och åkte på egna ben ner till After skin.

Snowboard dam

På snowboardsidan höll sig det flesta mot den mjukare snön på lookers left. Denna sidan hette för två år sedan ”lilla japan” men fick detta året heta ”lilla Kanada”. Mycket tack vare att det såg ut att vara helt underbar snö.

Först ut på dam snowboard var Lousie Albinsson som gjorde en fantstisk uppvisning med ett fint flyg med grab på klosterlimpan, ett stort drop på isfallet med en otroligt stabil landning. Åker snabbt vidare ner till klippan längst ner i Kanadaregionen och stompar även denna som att hon aldrig gjort annat. Man skulle inte kunna tro att detta var hennes första tävling.

På andraplatsen kommer funästjejen Caroline Kihlström med en snygg shifty på limpan, åker snabbt över till isfallet, hoppar detta för att sedan ta sig ner till det som i år kallades för Klostret. Även här hittar hon ett litet flyg men som leder rakt ut i en lavinkägla. Inget som stopper Caroline som enkelt åker ner i mål och intar publikens applåder.

På tredje plats har vi Linnéa Fransson som tagit ett liknade åk som Caroline. Fjärdeplatsen kniper Sophia Elisabeth Borring som även hon hittar ett åk på isfallet men tyvärr fastnar i den aningen kompakta nysnön och gör en klassisk frontpunch. Utöver denna kontrollmissen fortsätter hon ner mot klostret och gör ett riktigt fint åk.

På femte och sista finalplatsen finner vi dansaren och umebon Emelie Boman. Emelie kom in storstilat i friåkningsvärlden på Ride the cow för två år sedan och visade att hon alltid är en åkare att räkna med. Tyvärr fastnade även hon i den lite knepiga snön på isfallet och fick problem med en front punch. I övrigt ett fint och kontrollerat åk.

Snowboard herr

Detta med front punches i landningar kom att ställa till med problem även på herrsidan där den tidigare vinnaren Rickard Croy ställde ner ett fint åk med hopp på limpan, ett klippdropp på ögat och kvalklippan men tyvärr hittade en landning med lite för mjuk snö och åkte bort sig.

Bättre gick det för skateboardåkaren August Coster från västkusten som landade första platsen på kvalet. Detta genom att han langar en wildcat på limpan, glider snyggt förbi isfallet ner mot kanadaklippan och lägger en sjukt enkel backside 3a ut i pudret. Ett åk som många i publiken, framförallt speaker Julius, avundades då det såg så sjukt trevligt ut.

Mångkonstnären Adam Falk, ställde upp i både skidor och snowboard i dagens tävling, som haft tävlingsuppehåll i 10 år bjöd på ett riktigt fint åk där även han gjorde en wildcat på limpan, hoppade isfallet på ett övertygande sätt för att sedan traversera ut mot långflyget och åka utför, utan att hoppa det, rakt i fallinjen. Jag är nog inte ensam som höll andan lite extra mycket under den färden då det går snabbt och är riktigt stökigt, men Adam skötte detta galant och belönades med en andraplats.

På tredje plats har vi Hampus Jansson som också höll sig lookers left, hoppade limpan, isfallet och kanadaklippan på ett stabil sätt. Fjärdeplatsen går till Holländaren Titus Hardeman som höll sig lookers right i den fina snön som fanns där. Längre ner i facet hoppade han ögat och fortsatte rakt i fallinjen över kvalklippan och lyckas stå dessa.

Sista finalplatsen knep Joel Andersson som hoppade limpan och kanadaklippan i härlig stil.

I denna klassen hade vi även en spanior och en fransman som verkligen åkt långt för att få delta i NM. Ignacio körde isfallet och klostret men hade lite strul med kontrollen. Loic Lorcher tog några härliga svängar lookers right för att sedan ta sig mot långflyget. Han verkar dock ha åkt lite fel då han traverserade tillbaka mot kvalklippan där han får frontpunch i landningen.

Efter en dag med riktigt härligt väder, fantastisk åkning och härlig stämning packar vi ihop för att åket första finaldagen i ravinen i morgon. Vädret och snön ser ut att vara bra både i morgon och onsdag vilket lovar för en fortsatt fantastisk tävling!

Resultatlistor för dagens tävling:

Text: Tim Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.