Liftarna snurrar i Idre

Den liftburna skidsäsongen i Idre är igång – om än bara för ett gäng inbitna puckelåkare.

Igår skrev vi om Kåbdalis som under den gångna helgen öppnat upp skidanläggningen för allmänheten. I Idre har liften snurrat längre än så och anläggningen är oss veterligen den första att öppna i Sverige. Men än så länge är det endast träningsgrupper, och då i synnerhet puckelåkare, som får njuta av en tidig säsongsstart.

Under förra veckan har en puckel byggts i den svarta backen Specialen på Idre Fjäll med hjälp av sparad snö och det svenska landslaget tillsammans med flera andra landslag, klubbar och gymnasieskolor har nu dragit igång träningen på allvar.
– Möjligheten att så tidigt på säsongen kunna träna på hemmaplan har väldigt många fördelar. Det blir så hållbart vi kan få det genom att vi inte behöver resa lika långt för att kunna stå på snö. Samtidigt ger det oss en fördel att kunna träna på hemmaplan så tidigt eftersom vi då är bättre förberedda när säsongen väl drar igång, säger sportchef Robert Hansson.

Det svenska puckellandslaget har under flera år haft ett nära samarbete med Idre Fjäll, som genom sin tillgång till snö tidigt på säsongen har blivit en central punkt för många landslag och klubbar under försäsongen.
– Att ha en så pass bra backe i Idre Fjäll gör att åkarna kan få fler timmar på snö eftersom de hinner med flera åk under en träning än vad de hade hunnit med om vi åkt till exempelvis alperna. Där tar det längre tid att ta sig upp till start igen, så det är värdefullt för oss att kunna träna här inför säsongen, säger Lasse Fahlén, tränare för det svenska landslaget.

Det är dock inte bara träning som gäller på Idre Fjäll, 19-20 november är det en FIS tävling i backen och 9-11 december så kommer världscupen i puckel till Dalarna.
– Vi på Idre Fjäll vill möjliggöra för bra tränings- och tävlingsförutsättningar i Sverige och där vi fortsatt kommer satsa på att spara snö för tidiga premiärer. Vårt samarbete med svenska puckellandslaget spelar en stor roll i den fortsatta satsningen, säger Tommy Halvarsson, marknad- och kommunikationschef på Idre Fjäll.

Idre Fjäll öppnar för allmänheten 21 december, puckelpisten finns kanske inte kvar, men vågar ni åka Chocken – Sveriges brantaste backe?

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.