Marchel Hirscher slutar, planerar att åka mer puder

I slutändan lyckades Marchel Hirscher inte rå på Ingmar Stenmarks rekord på 86 världsrekordsegrar. Fast det är ändå ett gediget facit den 30-åriga österrikiska slalom- och storslalomåkaren lämnar bakom sig när han nu väljer att lägga skidorna på hyllan. Men han är samtidigt sugen på att plocka ner lite bredare skidor från samma hylla som han lägger upp slalomspetten på.

Det var på en sammankomst förra onsdagen i Salzburg, åtta mil ifrån Hirschers hemstad Annaberg i Österrike, som Hirscher meddelade att han lägger av. I publiken fanns vänner, funktionärer och media:
Jag behövde de här senaste två veckorna för att reflektera. Det var inte lätt men det var rätt beslut. Jag har alltid velat sluta vid en tidpunkt när jag visste att jag fortfarande kunna vinna tävlingar, berättade han då.

Fett facit

Hirschers otaliga slalombedrifter inkluderar åtta totala världscupsegrar, 67 världscupsegrar, sex slalom- och sex storslalomtitlar, och 11 VM-medaljer, inklusive sju guld. Den sjunde VM-medaljen knep han på alpina VM i Åre i februari. Vid vinter-OS i PyeongChang 2018 satte han pricken över i:et över en fenomenal karriär, genom att ta sitt första och andra OS-guld, i storslalom och kombination.

Han vann sina senaste fyra världscuptitlar med en absurd marginal på 477 poäng. Enda gången som Hirscher inte varit fullt så överlägsen var säsongen 2011/12, när han tog sin första världscuptitel med bara fem poäng.

Bara Ingmar Stenmark har fler segrar på herrarnas sida, ett rekord som de flesta trodde att österrikaren skulle slå. Inte heller amerikanska Lindsey Vonn som meddelade sin pension förra hösten hann slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 vinster i världscupen, hon var dock betydligt närmare än Hirscher då hon har 82 världscupsvinster när hon lade tävlingsskidorna på hyllan efter förra årets tävlingssäsong.

Just Lindsey Vonn slutade efter sitt brons i störlopp på VM i Åre, och fick sin önskan uppfylld om att både få blommor av Ingemar Stenmark som avskedsgåva från den alpina tävlingscirkusen samt att han var på plats för hennes sista race. Vonn slutade som 34-åring, hon gjorde världscupdebut som 16-åring, och har efter sina 18 år som alpina elitåkare varit brutalt mycket mer skadedrabbad än friskussen/lyckofågeln Marchel Hirscher.

Skadefri

Hirscher underströk just vid pressträffen att han under sin 12 år långa världscupkarriär haft turen nog att inte ådra sig några allvarligare skador:
Det var också en del av mitt beslut, jag tror verkligen att jag haft ordentligt med tur. Som en idrottsman kan jag lägga av utan att ha några men. Jag vill kunna spela fotboll med min son, klättra i berg och göra saker utan att ha ont.

Puderdrömmar

Dessutom ser han fram emot att vässa sin friåkningsteknik:
Det vore helt underbart att uppleva nyfallen, djup pudersnö! Jag har aldrig varit i pisten utan att det stått portar utplacerade. Eftersom jag åkte skidor sex dagar i veckan, när väl måndagen kom fanns det aldrig tid att åka pudersnö. Nu kommer det att finnas massvis med tid.

När det blir kallare, temperaturen sjunker och vintern är i antågande, tänker jag hämta pjäxorna fast den här gången blir det annorlunda.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera