Per Jonsson – Maskinen med magkänsla

Per Jonsson är den avhoppade dinosarievetaren som virrar bort sig i skogsmörker i jakt på Marcus Hellner. Av sin omgivning beskrivs han som ett socialt energiknippe som ibland jojkar loss och har en fysik i paritet med den romerske halvguden Herkules. Själv försöker han bara följa sin intuition. Ja, och sedan åker han skidor också. Möt Mr 200 %.

När namnet Per Jonsson nämns i skidkretsar poppar ordet ”maskin” inte sällan upp. Andra sätt att beskriva den ovanligt atletiske och träningsvillige friåkaren är som Mr Etthundra Procent, eller som han själv uttrycker det:
– Man ska göra en grej i taget och verkligen göra den hela vägen ut. Det är min grundinställning, förklarar han.

Vi sitter i schweiziska Engelberg, en skidort som Per Jonsson ser som sitt fjärde hem. Hans övriga hemorter är lägenheten och arbetet på Haglöfs i Oslo, Riksgränsen där hans kära husvagn permanent står parkerad och Åre, varifrån han studerade företagsekonomi i Östersund. Per Jonsson bär en prickig blå skjorta, stilrena skinnboots och en enkelt elegant parkas. Medan jag förhör honom om de sexton skidsäsongerna i framförallt Alperna, men även Nordamerika, som han har hunnit med sedan sin gymnasieexamen funderar jag på om mannen framför mig verkligen är en så fullkomligt fullständigt fulländad filur som det påstås?

Ju längre samtalet lider, ju mer av hans äventyr och olyckor som når mina öron, desto mer övertyg blir jag om att han inte alls är någon hundraprocentig herre. Det som skidfolk berättat för mig och det som jag har läst stämmer helt enkelt inte. Per Jonsson har aldrig varit någon Mr 100 %. Han är, åtminstone, Mr 200 %. Låt oss underbygga denna tes med fyra nedslag i den Kirunafödde 34-åringens livshistoria.

Bevis ett: studierna.

”Maskinen” Per Jonsson bör förstås i ett vidare perspektiv. Det är inte bara de anatomiska förtecknen som gett honom detta stående epitet. Som med alla människor finns det mer i bilden än vad bara ögat ser. När han var 24 år flyttade han till Åre och hade den jämtländska skidorten som bas. På höstarna pluggade han företagsekonomi på Mittuniversitet i Östersund. Han läste inte heltid utan dubbel heltid, det vill säga den nätta studietakten på 200 %. För att fixa detta plockade han ihop fristående kurser och satte ihop sin egen akademiska utbildning. Med tanke på Per Jonssons tidigare i livet bekräftade läshuvud – alla MVG i gymnasiet förutom i Svenska och Engelska där han fick VG – löste han den dubbla studietaken under höstarna och kunde på så vis åka skidor vintertid. Det enda smolket i bägaren är att han inte gjort färdigt en av universitetskurserna. Det saknas alltjämt 21 poäng i hans utbildning och det är kunskaperna i ”Dinosarievetenskap” som ännu inte är tenterade.
– Mitt liv har verkligen gått i spinn efter gymnasiet. Just Dinosaurievetenskap hoppade jag på för att den beskrevs som ”Sveriges enklaste kurs”, men eftersom jag fick jobb medan jag pluggade gjorde jag aldrig klart de där sista universitetspoängen. Nu har jag lagt ned fossilerna och läste istället marknadsföring och ledarskap vilket kändes mer användbart, berättar Per.

Bevis två: nattjakt efter Hellner.

– Skogsfadäsen? Jo den kan jag väl berätta. Det var på Haglöfs Night Trail Run för några år sedan. Det var en enmilsbana i mörker där du sprang med pannlampa efter en reflexbana på Hammarbybacken i Stockholm. Hela dagen hade jag hållit på med min båt – motorn hade skurit och allt var skit, inleder Per.
Han berättare vidare att frukosten bestod av en skorpa. Klockan gick och han insåg att han var tvungen att skynda sig bort till loppet. I bilen klämde han en tunnbrödsrulle och kom på att han hade glömt pannlampan (!), men när han väl stod på startlinjen i mörkret hade han i alla fall löpartights, tröja och skor på sig, samt lyckats låna till sig en pannlampa. Race time. Han kikade runt bland löparna och fick se ett bekant ansikte.
– Jag såg Marcus Hellners nuna. Han är precis som mig sponsrad av Haglöfs. Jag bestämde mig för att jag skulle spöa honom. Han hade klått mig när vi åkt längd… Nu skulle jag ha revansch!
Starten gick och landslagsåkaren i längd Marcus Hellner for iväg. Per kutade efter och följde hans lampa. Per hade inte någon bra känsla, men sprang på ändå, sedan hände något:
– Plötsligt vek lampan av ut i skogen och jag bara körde på. Gjorde allt för att följa efter och komma ikapp. Efter ett tag slocknade lampan, minns Per.
Han undrade vad som hade skett, började titta lite mer runt omkring sig medan ögonen vande sig vid mörkret. Per berättar om sin insikt:
– Jag förstod att jag var långt från tävlingsarenan och reflexbanan, jag hade följt efter en orienterare rakt ut i skogen som inte ens var med och tävlade… Jag blev så sur att jag slog ner en liten björk med mina bara nävar. Sedan lommade jag iväg direkt till min bil och åkte hem. Det var min reptilhjärna som hade kontrollen den kvällen, skrattar Per.

Bevis tre: NM Riksgränsen 2014.

Det tredje nedslaget, är ett bokstavligt dito och även skidrelaterat. Per gjorde en legendarisk vurpa i kvalet till den alpina klassen på NM i Riksgränsen 2014. Han fastnade i landningen efter det så kallade långflyget på en reklambanner. Det blev en åtta varv brutal tvättmaskinsfärd nedför tävlingsfacet Sadeln. Efter detta gick han sedan upp och vann telemarksklassen. Men Mr 200 % nöjde sig inte där – på tävlingsbankettens sena timmar bjöd han på tvättäkta jojk.

Bevis fyra ”Dagstur mellan Narvik och Riksgränsen”

Alltid på jakt efter nya turer kring Riksgränsen fann Per och hans polare en ny utmaning – att tura hela vägen från norska Narvik i väster tillbaka till Sverige och Riksgränsen. En ”dagstur” på 14 timmar, 5 mil och 5000 höjdmeter. Om äventyret läser du här.

Per Jonsson mot en helt ny karriär?

Timmen börjar bli sen i Engelberg, glasen är tomma. Jag passar på att ställa en sista fråga: Vem inspirerar dig att åka skidor?
– Frode Grønvold är en enorm inspirationskänsla och det han bland annat körde i filmen Free Radicals 3. Jag gillar folk som är naiva och följer sina drömmar, oavsett om det handlar om skidåkning eller något annat. Människor som bara säger upp sig från jobbet och typ kör tre års satsning på längdskidåkning. Det svåraste man kan göra här i livet tror jag är att följa sin magkänsla, säger Per.
Sedan lägger han till:
– Just längdskidor har min Pappa alltid sagt att jag har talang för. Jag har dock fått höra från annat håll att min teknik inte riktigt är 100 %…

Fakta
Vem: Per Jonsson
Född: 1983
Uppväxt: Kiruna
Utbildning: Kandidat i Företagsekonomi (-21 poäng), företagargymnasium och livets hårda skola.
Vintersäsonger: Sexton; Engelberg, Andermatt, Red mountain och världen runt. Per har åkt skidor alla vintrar sedan gymnasieexamen.
Bor: Oslo, Riksgränsen och Engelberg.
Arbete: Säljare Haglöfs.
Favoritskidort: Riksgränsen: ”– Det är kärlek, stämning och enorm natur – milsvid orörd terräng. Jag grät senast jag lämnade husvagnen”.
Andra sporter: Cykling på landsväg, stig och DH, tävlat i löpning bla bergsmaraton, multisport, åker längd etc.
Dold talang: ” – Jag tror att jag har en talang och det är längdåkning. Min farsa har sagt det sedan jag var barn. Bra psyke, lätt att träna kondition och starkt hjärta. Längd är min grej också för att jag har längre överkropp än ben och kan staka bra. Ibland leker jag med tanken att säga upp mig från jobbet och gå all in längdåkning i 3 år för att se hur bra jag kan bli.”

Röster om Per Jonsson

Wille Lindberg, friåkningsproffs
– Per Jonsson är min polare med ett stort hjärta! Han vill mycket, ger mycket och ibland springer han lite för fort så att vi andra inte hinner med. Att åka skidor ihop med Per innebär fullt ös, mycket larv, bra snack i liften och oftast så har Per stuckit iväg innan man ens har hunnit fundera på vart man ska åka. Apropå hans fysik så var min första kontakt med Pers form när vi spelade ishockey ihop. Då var jag sjukt imponerad av hans råstyrka. Den tillsammans med ett bra pannben och grym kondition gör honom svårslagen! Han drar sig inte för att cykla 3 mil enkel väg till jobbet och då blir man stark!

Simon Tjernström, fd redaktör Freeride.se, apropå Pers fysiska status:
– Alla vet att Per Jonsson kan riva morötter på magrutorna och knäcka nötter mellan skinkorna.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.