Mattias Karlsson har gjort snötäckta berg till sitt kontor

Vi är många som drömmer om att kunna kombinera skidåkning, surf eller cykling med ett jobb som passar ens ambitioner. Men går det verkligen att kombinera karriär med passion?  Vi har tagit ett snack med Mattias Karlsson, aka, Matte K, som har lyckats med just detta.

Mattias har valt bort det traditionella arbetslivet för att göra skidåkning till sin vardag. Han är född och uppvuxen i Jönköping men bor idag på Frösön i Östersund. Han är en stabil och rutinerad skidåkare med flertal säsonger i bagaget. Mattias har sedan tidigare gjort tre säsonger i Andermatt samt besökt flertal ställen i Alperna, Japan och Norge.

De senaste vintrarna har han spenderat i Engelberg där han lyckats kombinera karriär i yrkeslivet med att åka skidor mer eller mindre dagligen. Idag är han uppe i hela 10 säsonger and counting! Man skulle kunna säga att han lever skidentusiastens ultimata drömliv. Mattias välkomnar oss in på en kaffe i ett snöigt Engelberg:
– Även fast det liv jag lever började av en slump kan jag inte säga att jag är något annat än nöjd med hur det har blivit, berättar han.
Mattias berättar hur han under sin 3e säsong i Andermatt blev påkörd av en snowboardåkare och pajade knät ganska rejält. Han hade tänkt göra några säsonger till men i stället för att kasta bort rehab-tiden valde Mattias att börja studera. Det var här det började.

Han hade däremot inte den traditionella studietiden. Bortsett från operation och rehab gjorde han allt han kunde för att kombinera plugget med skidåkning. Han läste år 1 och 2 parallellt, gjorde säsong under det som skulle vara det tredje året, skrev masteruppsats samtidigt som han jobbade i disken på Skilodge Engelberg och reste både till alperna, Japan och Norge mellan tentor.

Var det alltid planen att jobba på distans för att kunna fortsätta åka skidor?
Det fanns alltid ett mål och en förhoppning, men inget jag var säker på att lyckas med, under slutet av min studietid hörde en kompis av sig och behövde en ekonomiansvarig till deras nystartade företag. Men hade det inte varit för upplägget hade jag nog inte tagit jobbet eller hamnat i redovisningsspåret, säger Mattias Karlsson.

Mattias jobbade som ekonomiansvarig för ett konsultbolag som hjälper större organisationer att effektivisera deras logistik. Sedermera startades även ett 3PL-företag där ansvaret utökades till två bolag. Det fanns inga krav på regelbundna arbetstider eller fast kontorsplats vilket passade honom utmärkt:
– Idag driver jag däremot en liten konsultfirma. Mycket av jobbet innefattar samma arbetsuppgifter som tidigare men jag jobbar för att bredda mig inom analys och databehandling.

Hur har det fungerat rent praktiskt att jobba på det sätt som du gör samtidigt som du säsongar?

– Jadu, jag vet inte om jag skulle vilja påstå att jag säsongar i vanlig meningen. Idag handlar det främst om att skapa en vardag som jag trivs med, säger Mattias.

Det är första säsongen som han driver sitt aktiebolag och det har förändrat saker och ting. Det tidigare jobbet gjorde att det blev mindre och mindre skidåkning i takt med att lagerverksamheten växte. Han var tvungen att vara tillgänglig under kontorstider men det fanns egentligen inga krav på att arbeta 8-17 så länge han gjorde klart sina arbetsuppgifter i tid. Det var både på gott och ont berättar Mattias. Inga fasta arbetstider innebar att han aldrig riktigt släppte jobbet. Det var även ett väldigt självständigt jobb utan kontakt med kollegor men det gav honom möjligheten att bränna av några timmar i backen varje dag:
– Alltid tillgänglig, aldrig ledig” förklarar han det som och fortsätter:
– Men vad gör man inte för att få ha skidåkning som sin vardag?

Mattias förklarar att det ofta blir ett par mejl och sms i liften under puderdagar och sedan jobb på morgnar, eftermiddagar, kvällar och helger för att få ihop det. Det finns alltid massa roliga saker att göra men för att lyckas med det som Mattias gör måste man vara disciplinerad, effektiv och beredd att gå miste om afterskiölen med polarna för att kunna prioritera jobbet och få tid över till skidåkning.

Men man måste väll inte driva aktiebolag för att kunna jobba och säsonga?

– Nej verkligen inte! Som sagt, mitt tidigare jobb var en helt vanlig anställning men utan krav att vara på kontoret och utan fasta kontorstider. Det är många idag som jobbar utan fasta arbetstider och desto fler som fått testa på att jobba på distans i och med Covid-19. Den enda egentliga skillnaden är att jag jobbar från Engelberg. Det viktiga är nog en arbetsgivare och chef som är öppen för att tänka lite nytt och vara flexibel i både tanke och schema.”

Nu har du haft ett rent distansjobb, men tror du att det hade fungerat med ett 8-17 distansjobb?

– Ja absolut, det finns både för och nackdelar med det upplägget jag har kontra ett upplägg med fasta kontorstider. Med ett ”8-17 måndag till fredag upplägg” får man färre skiddagar men det blir heldagar. Man kan även få in ett åk eller två under lunchen om man har nära till backen. Det blir enklare att stänga av och släppa jobbet den tid man inte jobbar. Man ska inte heller glömma att det är många röda dagar under våren. Man får åka mer skidor än om man bor i Stockholm eller Malmö, oavsett om man åker på semester. Frågar du mig är det bättra att sitta i alperna och jobba med ett mäktigt berg utanför fönstret, säger Mattias.

Hur kom du in på det här spåret? Vad fick dig att vilja kombinera jobb med skidåkning?

– Skidåkning har alltid varit en stor del av mitt liv och skidåkningen är oersättlig. Tidigare handlade det om själva åkningen i sig men idag uppskattar jag det som tillkommer allt mer. Vänner, sammanhang och omgivningar. Nu får jag även göra klart säsongerna jag hade planerat innan jag pajade knät.

Mattias säger att han är rastlös av sig. Han åker hellre skidor, cyklar eller annan fysisk aktivitet tillsammans med vänner istället för en middag. Denna rastlöshet och det ständiga strävandet efter utveckling är nog en egenskap som gynnat honom i hans livsstil.

Varför har du hamnat i just Engelberg?

– I Engelberg är den grymma åkningen lättillgänglig, det är ett effektivt skidsystem. Man hoppar av liften och har grymma svängar precis bredvid, vilket gör det enkelt att lapa och maximera antal åk på den tid man har. Det finns även många fler i byn som gör samma sak som jag och folk i alla åldrar.

Hur ser en vanlig vecka/dag ut?

06:00 – Morgonträning eller börjar jobba

08:00 – Frukost

08.30 – Fortsatt jobb eller skidåkning

12:00 – Lunch (i backen ofta en snickers i liften, hemma riktig mat)

12:30 – Fortsatt jobb eller skidåkning

16:30 – Jobb

Mattias säger att han nästan varje dag, året om, kliver upp på morgonen och jobbar innan frukost och att det är den tydligaste rutinen han har. Innan Mattias började driva sitt aktiebolag åkte han skidor 3-4 halvdagar och jobbade resten. Men i år har han lyckats åka skidor 5 dagar i veckan och jobba 4-5 halvdagar, men ibland varje dag.

”– Frågar du mig är det alltid bättra att sitta i Alperna och jobba med ett mäktigt berg utanför fönstret, säger Mattias Karlsson.”

Mattias gillar fart och är en av de snabbaste skidåkarna på berget. Det kan jag intyga efter ett gäng åkdagar tillsammans. Det verkar som att denna kärlek till fart har smittat av sig på hans yrkesliv. Han strävar alltid efter att effektivisera sin vardag för att få tid till roliga saker. Man kan inte göra annat än att imponeras av hans driv.

Vad och vart studerade du?

– Jag studerade på handelshögskolan i Göteborg. Jag tog en kandidatexamen i Nationalekonomi för att sedan göra en master i knowledge based entrepeneurship.

Vad har du för tips till de som vill göra samma sak eller liknande som dig?

– Det är viktigt att fundera på hur man fungerar som person.

Mattias säger att det är viktigt att rannsaka sig själv innan man försöker förverkliga sin dröm. Tycker man det är viktigt med rutiner, kollegor och lite självständigt arbete och samtidigt har lätt för att skjuta på saker och ting eller aldrig blir riktigt nöjd; ja då kanske det här livet inte är för dig.

– När man listat ut det är det egentligen enkelt. Resten kan man lösa och jobbet går att anpassa, säger Mattias.

Man måste verkligen vara driven och dedikerad för att lyckas med samma sak som Mattias. Sträckkolla Netflix och pilla sig i naveln finns inte i Mattias värld. Om man inte vill ha lika fullspäckat schema kanske man kan komma undan med att jobba halvtid eller så kanske man nöjer sig med att få åka skidor på helgerna:
– Mycket handlar också om att våga. Våga fråga chefen, våga ta steget och du kommer inte att ångra dig, avslutar Mattias.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.