Nu är Alpernas skidorter stängda på grund av corona

Frankrikes skidorter segade emot in i det sista. I lördags kom dock dekret från Paris och nya direktiv för att undvika smittspridningen av corona. Nu är Frankrike och Alpernas skidorter stängda för säsongen.

Det började med att alla skidorter i Italien stängde ned i och med smittspridningen av coronaviruset, sedan följde näraliggande Tyrolen i Österrike, sedermera Salzburg, Schweiz  och slutligen Frankrike. Nu är i princip alla skidorter i Alperna stängda för säsongen, oavsett land.

Från att varit fyllda av liv med glada säsongare, energiska turister och stora evenemang ekar nu skidorter i Alperna tomma. I fredags, tvingades Verbier och resten av de fyra dalarna att stänga ned med omedelbar verkan på grund av den pågående pandemin. Ett beslut som även inkluderar övriga skidorter i landet. Uttalandet från Verbier löd såhär:
”På grund av COVID-19 pandemin (corona) och enligt de nya direktiven från den federala regeringen måste vi tyvärr meddela att vi stänger Verbiers liftsystem och alla faciliteter med omedelbar verkan för resten av vintersäsongen. Detsamma gäller för alla skidorter i Schweiz.” 

I fredags fick också besökare i Sankt Anton, Österrike, beskedet att de var tvungna att lämna byn inom en timme. Säsongare rev ihop sina tillhörigheter och kastade sig in i sina bilar för att byta ut alptopparna mot Autobahn i ett försök att ta sig hemåt. Alla skidorter i Arlberg, Salzburg och Tyrolen stängde på obestämd framtid på söndagen.

Igår stängde även de flesta skidorter i Frankrike, vilket kommenterades av branschorganisationen DSF (Domaines Skiables de France) till internationella nyhetsmediet rfi:
”Vintersäsongen är över. Semesterfirare, skidlärare, alla som älskar skidåkning… vi måste göra det som är rätt i dessa svåra tider.” 

Beslutet från DSF kom några timmar efter att den franska premiärmistern Edouard Philippe hade deklarerat det nationella påbudet om att icke sammhällsvitala verksamheter som caféer, restauranger, biografer, gym etc skulle hålla stängt för att minska risken av ett överflöd av coronasmittadepersoner så småningom skulle komma att överbelasta den franska sjukvården.

En stor andel svenskar med planerade skidresor till Alperna vänder nu blickarna mot den jämtländska byn Åre och övriga skidorter i vårt avlånga land. Så även svenska skidåkare som siktat på Norge, där skidorterna också stängt. Hotellen i Åre har bokat fullt och trafiken upp mot Jämtland från södra Sverige börjar tätna. Läs mer om SLAO:s tankar kring att liftarna håller öppet i Sverige här.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.