Nu kommer hjälmtekniken WaveCel till skidvärlden

Anon blir först i skid- och snowboardvärlden med att inkorporera skyddstekniken WaveCel i sina hjälmar. Denna första vinter kommer två olika hjälmar med det vågiga materialet WaveCel som ger ett rotationsskydd. Anon har ensamrätt på materialet i tre år.

För två år sedan kom tekniken WaveCel till cykelhjälmar, det var det amerikanska cykelmärket Trek som lanserade detta i sitt tillbehörsmärke Bontrager.

Nu tar Anon tekniken till skid- och snowboardvärlden. Anon, som startades av Burton 2001, har ensamrätt på WaveCel i snösportvärlden i 3 år framöver.

Vad är poängen med WaveCel då? Jo, det ställs inga lagkrav på att dagens hjälmar ska testas med sneda islag för att skapa rotationsvåld. Utan de släpps rakt ned mot en plan yta. Ett rakt islag visar hjälmens energiupptagning, men inte helt vad som händer med hjärnan. Just rotation av huvudet vid islag, vet man är kritiskt för hjärnskador.

Vid en krasch kan rotationsvåld uppstå och detta orsakar det förlopp som hjärnan är allra mest känslig för. Rotationsvåldet kan orsaka dragningar mellan hjärnans olika vävnader – nervtrådar, blodkärl och hjärnvävnad. Detta kan ge upphov till en hjärnskakning eller i värsta fall en nervskada eller en blödning, enligt försäkringsbolaget Folksams trafiksäkerhetsforskare.

WaveCel är ett material som ger rotationsskydd. Det är ett vågformat-material uppbyggt av celler, därav namnet. Materialstrukturen förändras i tre steg – flexar, krossas som en bils krockzoner och glider – för att leda bort och absorbera stöten innan den når huvudet. Ingenjören inom biomekanik Michael Bottlang och ortopeden Steven Madey har utvecklat materialet. Materialet är placerat innanför hjälmens ytterskal och den inre mjuka linern som du har direkt mot huvudet.

Andra rotationsskydd

På marknaden idag finns redan välkända svenska Mips som också är en form av rotationsskydd i hjälmar. En annan teknik som Poc utvecklat är Spin (Shearing Pad Inside) som är ett silikongels-liknande membran som sitter på insidan av hjälmens padding och låter hjälmen röra sig relativt huvudet vid rotationsvåld. Mips har också varit med och tagit fram ”Spherical” som används i några av Giros hjälmar, där rör sig två olika delar av hjälmen oberoende av varandra. Ytterligare en annan teknisk lösning är Koroyd som Smith använder, kanske den som vid först ögonkastet också är mest lik WaveCel.

Ej lagkrav att hjälmar testas mot sneda islag

Att roterande våld mot huvudet inte görs i de lagstadgade testen av hjälmar (konsumentverkets CE-normer och EU:s krav, EN1078 eller EN108) är något som försäkringsbolaget Folksam aktivt jobbat för att ändra sedan många år tillbaka.

Folksam utför därför egna, oberoende test där hjälmar som finns på marknaden (som alltså är godkända för raka islag och penetrationsvåld) även utsätts för rotationsvåld. Hjälmarna får tre olika sneda islag. I Folksams test av cykelhjälmar drog man slutsatsen:
”Resultat från årets test visar att de hjälmar som kommer bäst ut i testet är utrustade med rotationsskyddet MIPS (Multi-directional Impact Protection System) eller WaveCel.”

Även amerikanska Virginia Tech gör oberoende tester av cykelhjälmar, där hjälmarna utsätts för rakt och snett våld. I dessa test har samtliga hjälmar som har högsta betyg någon form av rotationsskydd: Spin, Mips, WaveCel eller Spherical.

I luven på varandra

Företagen som har tagit fram olika tekniska säkerhetslösningar för hjälmar har bitvis kritiserat varandra. Poc och Mips har tidigare haft en juridisk konflikt kring patent. Mips gick efter att WaveCel lanserades för två år sedan ut och sade att de inte kunde få samma fina resultat när de testade WaveCel i sitt labb som WaveCel själva hade fått.
I pressmaterialet från WaveCel jämförs tekniken mot vanliga eps-hjälmar utan rotationsskydd, ingenting nämns om några konkurrenter.

Hjälmar som skyddar är en stor marknad. Applikationerna många: skidåkning, cykel, ridning, vattensport för att nämna några. Det handlar alltså om betydande ekonomiska intressen för tillverkarna.

Men utan att vi ska förlora oss i varken tekniska eller juridiska detaljer så står det alltså utifrån både Folksam och Virginia Tech:s tester klart att rotationsskydd är en bra sak för att minska risken för hjärnskakningar. Båda dessa två oberoende testlabb poängterar också att det viktiga är att använda hjälm, att hjälmen sitter bra och adderar man ett rotationsskydd på de två grundbultarna är man bättre rustad för eventuella krascher.

Det ska dock tilläggas att rotationsskyddet i sig inte gör en hjälm bra, det syns i både Folksam och Virginia Techs tester där det finns hjälmar med rotationsskydd som presterar riktigt dåligt. Något oberoende jämförande test mellan de olika rotationsskydden på marknaden finns inte idag vad Freeride.se erfar.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.