Ny bok om Jämtlands toppturer

Efter många års arbete är fyra skidglada jämtar äntligen klara med sitt projekt. Resultatet är en guidebok på 360 sidor som beskriver fler än 100 av Jämtlands fjälltoppar och inte mindre än 250 utförsåk.

I Jämtlandsfjällen hittar du många av landets populäraste fjäll för topptursskidåkning. Här finns möjligheter till alla typer av åkning – från hårresande branta rännor till snälla salsgolv.

På Freeride.se hittar du flera av dessa fina turer helt gratis under avdelningen Offpist & Topptur, där det finns fyra olika områden med totalt 71 turer. Områdena är Sylarna, Storulvån, Helags och outsiderna Ottsjöfjällen.

Men nu kommer också en bok som handlar om toppturerna och skidåkningen i Jämtland:
– Det som är så fantastiskt med fjällen i Jämtland är att dom nästan verkar vara gjorda för toppturer! Många av topparna är lätta att nå från fjällstugor och säsongen är lång, säger Anette Andersson, som är en av bokens fyra författare.

Många i skidbranschen har de senaste åren märkt av ett ökande intresse för att ge sig ut på fjället och ta sig upp för toppar utan hjälp av lift eller helikopter:
– Man kan tala om en boom, det har varit en kontinuerlig ökning av den här typen av skidåkning under ganska många år. Jag tror att det är en del i en större trend där folk vill komma närmare naturen och få ett lite mer utmanande äventyr, bortom pister och liftar, säger Johan Ranbrandt som också varit med och skrivit boken.

Även om intresset för att gå på toppturer är stort i Jämtland, har det varit svårt att i bokform hitta samlad information om var den bästa åkningen finns. Den nya boken är den första guideboken som tar ett helhetsgrepp om den här typen av skidåkning i länet.

Varje åk i boken beskrivs med fakta om fallhöjd och lutning, men en viktig del är kartorna som visar hur du kan ta dig upp och vilka olika åkmöjligheter som finns från varje topp. Många åk är även inritade på fotografier för att ytterligare underlätta att hitta rätt åklinje.

Om författarna
Toppturer i Jämtland är skriven av fyra författare som alla är bosatta i Jämtland: Anette Andersson som är flerfaldig medaljör inom skidalpinism och arbetar som fotograf och spenderar mycket tid i Alperna. Anette rattade även Freerides Instagram i somras, vilket du kan läsa om här. Johan Ranbrandt har jobbat med turism och friluftsliv i många år och tidigare skrivit boken Friluftsliv i Jämtland. Henrik Westling har gjort toppturer i Jämtland sedan tidiga tonåren och blev den förste att skida alla toppar i Jämtland. Henrik ger sig ofta ut i fjällen med Mattias Skantz och tillsammans gör de lite hårigare åk än vad många av oss andra pallar. I vintras körde de rekorsnabbt på Stora Sarektraversen och ett första åk nedför monsterväggen Storådörren.  Martin Strömgren är fjällguide och klätter- och lavininstruktör som bland annat arbetat som platschef på STF Sylarnas fjällstation.

Om boken ”Toppturer i Jämtland”
Toppturer i Jämtland ges ut av Calazo Förlag och finns att köpa i välsorterade friluftsbutiker och i bokhandeln. Rekommenderat butikspris 349 kr.

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.