Ny laserteknologi läser av snödjupet framför pistmaskinen

Med hjälp av spännande laserteknologi är det nu möjligt för förare att läsa av snödjupet framför pistmaskinen vilket kommer effektivisera arbetet.

Lidar-sensorer har bland annat har drivit utvecklingen av självkörande fordon och tekniken har också bidragit till en rad arkeologiska upptäckter. I mer konventionella sammanhang så finns denna typ av teknik exemplevis integrerad i Volvos nya e-suv EX90 där sensorerna kan upptäcka objekt på 250 meters avstånd.

Nu har sensorerna tagit sig ut i skidbacken också och tyska Pistenbully kallar sitt system för Snowsat Lidar, vilket Ny Teknik har rapporterat om. I praktiken innebär detta att det är möjligt för pistmaskinsföraren att bedöma snödjupet 50 meter framför plogen. Tidigare har man endast kunnat läsa av snödjupet med sensorer som är placerade under pistmaskinen, vilket gör denna nya teknik unik.

Hur fungerar tekniken?

Genom att mäta tiden som det tar för den reflekterande ljussignalen att återvända till källan så kan laserpunkter skapa en 3d-bild av omgivningen och sensorerna kan avslöja topografin under tät vegetation – och snö. Sensorn fångar in 200 000 datapunkter vilket gör det möjligt för systemet att läsa av ett område på 2 600 kvadratmeter.

Hur kan detta hjälpa skidanläggningar?

I praktiken kommer snödjupet visas på en  monitor där tjockare lager visas som grönt medan tunnare lager visas som rött. Detta underlättar arbetet att skapa ett jämnt snölager vilket ger lägre driftkostnader och utsläpp från pistmaskinen. Föraren kan också se dolda stenar, stup och liknande vilket ska göra arbetet säkrare.

 

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.