Ny svensk film från Lofotens mest ikoniska klippa Presten

Nu är ligan bakom vinterns monsterdrop från Högsta Högsta tillbaka med en ny film. I 45-minuters dokumentären om klättringen på norska bergsväggen Presten får vi följa två vänners första äventyr på riktigt stor klippvägg utomhus. 

– Från början var tanken inte att göra en film. Jag ville klättra upp för Presten på Lofoten. Jag var samtidigt lite rädd av tanken eftersom det är traditionell klättring med naturliga säkringar på en 500 meter hög vägg av granit vilket inte är något jag har gjort tidigare, berättar Alexander Rydén.

Alexander Rydén ligger bakom den trekvart långa dokumentärfilmen om klättringen på Presten, men till Loftens vackra natur behövde han inte resa ensam:
– När jag visade Erik Wennberg en bild på Presten, så visste Erik inte ens vad en kil var för något. Men han blev trots det direkt väldigt sugen på att klättra det vackra berget.

Strax efter att Alexander hade visat Erik bilden på granitklumpen som reser sig rakt upp ur fjorden mot den norska himmelen växte idén fram för att göra en längre dokumentärfilm. Idéen var att göra en film där berättandet var enkelt, där tittaren skulle kunna relatera till det som händer – även om man inte själv var klättrare.

Hur introducerade du Erik till den traditionella klättringen då?
– Jag visste att klättringen skulle bli en utmaning på många olika sätt. Tillsammans testade vi traditionell klättring  på en liten klippa. Jag hörde runt bland andra klättrare och insåg att ta sig till toppen av Presten, skulle mest bli mentalt. Tro på sig själv hela vägen. Sedan beslöt vi oss för att testa.

Och sedan körde ni?!
– Nja, lite fler saker hände på vägen som ni får se i filmen. Men sedan inväntade ett perfekt väderfönster med utan vind och med strålande sol. Eftersom jag hade på känn att klättringen skulle kunna ta lång tid för oss,  med tanke på den lilla erfarenhet vi hade. Jag misstänkte också att det förmodligen kunde bli en del utmaningar på väg till toppen.

I vintras slog unge Erik Wennberg hela Skidsverige med häpnad efter sitt drop på Högsta Högsta i Åres Östra ravin. Då bistod Alexander Rydén och även Marcus Ahlström med att dokumentera bedriften.

Nu är alltså trion Alexander Rydén, Erik Wennberg och Marcus Ahlström tillbaka med ett nytt äventyr. Vi pratar Norge. Vi pratar bergsvägg model XXXL. Vi pratar vacker natur. Vi pratar norrsken. Och vi pratar framförallt om två kompisars allra första klättring på stor vägg utomhus och en dessutom en till fotograferande kompis med höjdrädsla:
– Första dagen började vi filma vid en liten klippa strax utanför Åre. Jag riggade upp ett rep, bredvid där jag och Erik skulle klättra. Repet var för Marcus så att han skulle kunna hänga på väggen och filma oss. Men till saken hör att Marcus är extremt höjdrädd. Även om klippan vi filmade vid endast var 15 meter hög blev det jobbigt och en stor mental utmaning för honom. Att hänga i ett rep på en klippvägg, är en av flera saker Marcus gjorde för första gången under inspelningen, berättar Alexander.

Imorgon fredag släpper ni hela filmen om er klättring på Presten. Vem tror du kommer att vilja se den?
–Kanske de som behöver lite extra motivation att testa på saker som ligger utanför deras bekvämlighetszon. De som inte riktigt vågar, men som kanske vill våga innerst inne. Hoppas filmen Presten kan inspirera andra. Att våga ta steget att tro på sin idé oavsett vad.

Har du gjort någon så här lång dokumentär på 45 minuter förut?
– Filmen Presten är min första längre dokumentär som jag har producerat och redigerat. Vanligtvis är jag mest iblandad i den visuella delen av berättandet, det vill säga filmandet. Förutom att Erik och Marcus har varit med, fick vi också hjälp av Erik Danielsson som har jobbat med flera stora reality tv-produktioner. Bland annat 112 På Liv Och Död, Ung Och Bortskämd och Tunnelbanan. Jag, Marcus och Erik Danielsson lärde känna varandra, när vi jobbade på TV Åre för ett par år sedan och är kompisar sedan dess, berättar Alexander Rydén. 

Hur svår är denna typ av klättring?
– Det beror hur man definitionen av svår… Men för oss var de svåraste, att det var så mycket nytt med klättra en så stor vägg. Allt ifrån utrustning till reptekniker och klätterstil på väggen. Sen den mentala biten. Har jag gjort rätt? Sitter den här säkringen verkligen fast? Vad händer om nån av oss skulle falla. Sitter säkringen fast då också, eller kommer vi att båda två falla i backen? Svårigheten på klättringen rent fysiskt, var för oss båda ganska enkel. Presten, 12 Pitcher med svåraste delarna graderade till 6b.

Blir det fler dokumentärer från dig?
– Jag har en passion för att göra filmer med en riktig händelse. Få berätta händelsen på ett så bra och naturligt sätt som möjligt. En berättelse som sen kan leva kvar och inspirera andra. Jag har ju gjort detta fast i kortare format, som exempelvis världsrekordet i Speed cykling som var ett stort projekt med Red Bull som spelades in i en öken i Chile, eller när Erik Wennberg bestämde sig för att försöka på skidor hoppa den största klippan genom tiderna i Sverige. Så den här lite längre dokumentären är bara en början på något mer!

Dokumentären ”Presten”

Längd: 45 minuter
Inspelad hösten 2017 på Välaberget och Kalsongklippan i Åre, samt Hell och Lofoten i Norge
Bakom filmen står: Alexander Rydén, Marcus Ahlström, Erik Wennberg och Erik Danielsson

Hela filmen Climbing Presten släpptes fredag 15 juni och är publicerad här på Freeride.se. Vill du börja med en mumsig förrätt så ser du trailern till Climbing Presten här:

 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.