Rättviksbacken (troligen) räddad, nu går snökanonerna igen

I slutet på förra veckan berättade vi den dystra nyheten att Gesundaberget vid sjön Siljan i Dalarna håller stängt i vinter. Vi delgav även att en annan liten anläggning vid samma sjö, Rättviksbacken också skulle stå tyst och tom i vinter. Men nu har nya krafter troligen räddat Rättviksbacken och snökanonerna går för fulla muggar.

I slutet på förra veckan kom den tråkiga nyheten att Rättviksbacken AB som har drivit anläggningen Rättviksbacken i 13 år lägger ner:
– Verksamhet har tyvärr helt upphört nu, utan att överlåtas till någon ny aktör, säger Kersti Edenheim som har varit med och ägt och drivit Rättviksbacken AB.

Men en ny aktör, Diversearbetaren i Rättvik AB, fick nycklarna till anläggningen av kommunen i onsdags. Nu går snökanonerna för fullt. Dealen är att under tio dagar provkörs snökanonerna på uppdrag av kommunen. Snö produceras i backen för att ge systemet ett ordentlig test:
— Det är sex kanoner utställda i backen nu som vi vet fungerar och vi har ju temperaturen med oss så det här är ju bara jättenice, säger Åsa Eriksson till Siljan News.

Åsa Eriksson är tillsammans Lars Bergsten de som driver Diversearbetaren Rättvik AB. Om allt fungerar och man kommer överens med kommunen så är ambitionen att ett längre avtal ska skrivas för vintern 2021/2022 samt sommaren 2022. Lars har tidigare varit med och drivit backen, till jullovet hoppas man kunna öppna:
— Vi vet vad vi ger oss in på och vi har ju arbetat med att lägga snö här tidigare. Och så länge det finns kyla så att vi kan lägga snö så kommer vi självklart att göra det. Vi siktar på att kunna öppna till jullovet och hoppas kunna öppna barnbacken lite tidigare, säger han till Siljan News.

Bakgrund till förändringarna i Rättviksbacken

Under hösten har kommunen med hjälp av en erfaren konsult genomfört övergripande besiktning av infrastrukturen i slalombacken. En del åtgärder har satts in för att försöka säkerställa en hållbar drift för kommande säsong. Parallellt med detta har kommunen arbetat med att hitta någon som kan handha driften i slalombacken för vintern 2021/2022 samt sommaren 2022.

Flera erfarna aktörer har visat intresse och vid ett möte med den politiska ledningen under måndagen den 29 november beslutades att gå vidare med en av dessa, Diversearbetaren i Rättvik AB, som drivs av Lars Bergsten och Åsa Eriksson med personal. I företaget finns både kompetens om slalombacken vinter- och sommartid, samt gediget allmänt kunnande inom drift, anläggning, grönytor, reparation etc.

Ambitionen är ett länge avtal

– Vi och vår personal ser verkligen fram emot detta! Det är mycket som behöver göras snabbt nu för att det ska bli verklighet, men vi kör igång direkt och i samarbete med slalomklubben, friluftsfrämjandet och kommunen såklart, så ska vi få det här att fungera. Känslan är väldigt positiv! säger Åsa Eriksson på Diversearbetaren.

Under kommande tio dagar, från och med onsdag 1 december, kommer företaget, på uppdrag av kommunen, att producera snö i backen för att ge systemet ett ordentligt test. Om allt fungerar och parterna kommer överens, så är ambitionen att ett längre avtal ska skrivas för vintern 2021/2022 samt sommaren 2022. Snön som läggs under dessa tio dagar kommer i så fall till god användning, då ambitionen är att så snart som möjligt kunna erbjuda allmänhet och föreningsliv tillgång till backen.

Rättviks slalombacke är en pärla

– Jag hoppas att vi hittat en lösning för kommande vinter och sommar som gör att folk som bor i Rättvik eller besöker Rättvik ska kunna njuta av bra skidåkning i den härliga miljö som Rättviks slalombacke erbjuder. Det är verkligen en pärla och en perfekt destination för exempelvis barnfamiljer. En viktig del i Rättviks infrastruktur och vi är många som jobbar för fullt med detta nu, säger David Ytfeldt, fritidschef på Rättviks kommun.

Inventering av förutsättningarna pågår

På lång sikt genomförs just nu en inventering av förutsättningarna för att kunna utveckla området ytterligare.

– Vi analyserar andra anläggningars innehåll och ser hur de har byggts och av vilka. Kan vi få fram rätt förutsättningar även i Rättvik så skulle det kunna innebära att området kan utvecklas ytterligare. Det är ett arbete som pågår just nu och framåt vårkanten borde vi kunna ha en bild av vilka planer som kan vara realistiska för Rättvik på längre sikt, säger Per-Johan Backlund samhällsutvecklingsförvaltningens chef, på Rättviks kommun.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.