Första svenska skidorten som stänger på grund av corona

Nu stänger den första svenska skidanläggningen på grund av corona. Söndagen den 29 mars kommer att vara den sista öppna dagen i skidanläggningen Romme Alpin, denna säsong. Romme Alpin har själva beslutat att stänga skidanläggningen och meddelade idag.

–Alla skidanläggningar är olika. Det som normalt är Romme Alpins styrka, den geografiska placeringen endast 22 mil från Stockholm som kan ses som en del av Stockholmsområdet, vilket möjliggör skidresor över dagen är nu istället en nackdel i detta sammanhang, säger Bo Funcke VD på Romme Alpin.

Dagligen kommer nya gäster inresande till skidanläggningen. Anläggningen består, förutom av skidåkning, av hotell och 7 stycken restauranger och saknar eget stugboende med självhushåll. Genom detta beslut vill Romme bidra till att minska risken för spridning av COVID-19:
-Detta är inte något lätt beslut att ta och vi beklagar den olägenhet som drabbar våra gäster inför resten av säsongen och påskhelgen, säger Bo Funcke VD Romme Alpin.

Förbjudet med sammankomster med fler än 50 personer

Strax efter lunch meddelade samtidigt statsminister Stefan Löfven att sammankomster med fler än 50 personer förbjuds  från och med söndag, och frågan är nu om/vad detta innebär för de svenska skidorterna. Förbudet presenterades idag, och är en skärpning av beslutet från 11 mars om att begränsa till 500 personer, gäller ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar”.

Tidigare har branschorganisationen SLAO meddelat att: ”Verksamhet i våra skidanläggningar/skidbackar är inte att betrakta som allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar (större folksamlingar).”

Exempelvis är det så att verksamheter som skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer inte omfattas av beslutet rapporterar SVT Nyheter. Folkhälsomyndigheten ska ta fram generella rekommendationer för arrangemang som inte omfattas av de nya reglerna, tidigare har myndigheten haft dialog med de svenska skidanläggningarna och gav så sent som i tisdags besked om att de inte behövde stänga. 

Romme Alpin blir alltså första svenska skidort att fatta beslut om att stänga ned på grund av corona, frågan är nu om fler svenska skidorter väljer samma väg.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.