Sälens doldis Näsfjället i konkurs

Sälenfjällen går, liksom stora delar av Skidsverige, som tåget i och med det enorma intresset för inhemsk skidåkning som råder. Men den lilla anläggningen Nästfjället, som ligger nära Stöten och Trysil, går mot strömmen och går i konkurs. 

Näsfjället som ligger i norra delarna av Sälenfjällen gick redan i konkurs förra året i mars. Det var planerat att man skulle öppna denna vinter, men detta är nu pausat. Det har uppståt så pass stora meningsskiljaktigheter att detta nu omöjliggör att anläggningen öppnar överhuvudtaget denna säsong:

– Det vore ett stort plus om det kom hit en bra aktör, för i dag funkar det inte, säger stugägaren Jan Sjöberg till SVT Nyheter

Det som konflikten rör sig om är helt sonika ägandeförhållandena efter att bolaget satts i konkurs. Konkursförvaltaren anser att värden har tagits ur bolaget före konkursen, och det hela är därför på väg till domstol för ett avförande. I och med denna juridiska process blir det troligen ingen skidåkning i Näsfjället denna vinter.

Men det är fortsatt en del stugägare, campinggäster och hyresgäster kring Näsfjället, som denna vinter får överleva utan att liften rullar:
– Vi kan åka till Stöten, en kvart tjugo minuter med bil härifrån, säger Jan Sjöberg till SVT Nyheter. 

Om Näsfjället

Lugnt, tyst, vackert och stillsamt – Näsfjället är en liten skidort cirka 40 km från Sälen, Dalarna. Näsfjället ligger nordligast av Sälenfjällen, drygt 20 km från Stöten. Området är ganska litet men bjuder på fina pister i natursnö. Du har elva stycken nedfarter att välja bland samt 1,5 mils längdskidsspår. För dig som är på jakt efter röjig afterski och ett enormt skidsystem får fortsätta leta, Näsfjället är omtyckt för att just sakna detta. Istället finns en husvagnscamping, skidshop, restaurang och stugby.

Men om du vill ha lite av varje kan du alltid kombinera din vistelse på Näsfjället med ett par dagar i Trysil. Det norska fjället ligger endast fyrtio minuter bort via väg 62. Näsfjället hamnar ofta i skymundan på grund av dess närhet till större jättar runt Sälen. Dock är detta också vad besökarna gillar, det är lugnt och tyst här och inte för mycket folk. Här ser du bilder från Nästfjället.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.