Salomon hottar upp QST-serien med två nya skidor

Salomon kommer med flera nyheter till nästa vinter. Vi kikar på skidor, goggles, hjälm och pjäxor. Populära QST-serien får två nya medlemmar i QST Blank 112 och QST 98. På pjäxsidan kikar vi på Shift Pro 130 som klarar det mesta, och på knoppen kommer hjälmen Husk Prime som har rotationsskydd, ventilation och boa-spänne. Dessutom spanar vi in ett par sfäriska goggles Radium Prime Sigma. Mycket nöje!  

Världens största sportmässa för skidprylar ISPO är inställt detta år pga corona. Men vi vill självklart veta vad för coola skidgrejer som kommer till nästa säsong. Tidigare har vi varit hos Black Diamond och nu har turen kommit till franska Salomon.

Salomon QST BLANK skis 2022

Vi kikar på nästa års nya tillskott till Salomons QST-serie: QST BLANK heter den och är 112 mm under foten. Detta blir skidan som ersätter tidigare bredden QST 118 som för många var alltför bred. Priset för skidan kommer att landa på 7500 kronor.

QST BLANK 112 i siffror
Längd      Mått                           Radie     Vikt
178 cm     137/112/126 mm      15 m      2100 gram
186 cm      138/112/127 mm     17 m      2250 gram
194 cm      139/112/128 mm      18 m      2450 gram


Salomon QST 98

Salomon QST 98 blir också ett nytt tillskott till QST-serien, och ersätter gamla QST 99. Det är en lekfull, men kraftfull skida med tanken att klara allt på berget: pist, puder, park och allt däremellan.
Shapen har gjorts om, där radien är kortare. ABS dubbla sidoväggar ska överföra kraften till dina kanter bra, och Salomons kolfiber i tip och tail ger en lätt, men kraftull skida. Skidan har kork i sig för att dämpa vibrationer när du krutar på i full kareta nedför. Smacka på en modern hybridbindning som Shift, addera stighudar och du har en one quiver set up som klarar det mesta.

Salomon QST 98 är inte den bästa skidan för pist, inte heller den bästa skidan för puderr, inte den bästa skidan för park och inte heller den bästa skidan för touring. Så varför ens bry sig om QST 98? Jo, mångsidigheten. QST 98 kommer att vara en högt rankad häst i alla nämnda kategorier, vilket gör det till en riktig allroundskida för dig som gör lite av allt och som samtidigt inte vill ha flera olika par skidor.

QST 98

Längder: 169 176 183 och 189 cm
Mått: 132-98 120 (@176cm)
Radie: 16 m (@176cm)
Vikt: 1860 gram (@176cm)
Rocker: All-Terrain Rocker
Konstruktion/Material: C/FX, Twin Rocker, Full Poplar Woodcore


Salomon Stance 102

Salomon Stance 102: en charger för hela berget. Mixa en alpin race skida och en friåkningsskida så får du en Stance. Om vi kikar på liknanden skidor hos andra tillverkare så kan man nämna Völkls Mantra-serie, eller Blizzards Brahma 88 och Bonafide 97.

Stance 102 kommer i längderna 176, 183 och 190 cm. Radien i längden 183 cm är 23 meter och vikten 2120 gram per skida. Skidan har två längsgående titanplattor som ska ge bättre grepp på hårda underlag, samt lite mer vridstyvhet för snärtiga, kraftfulla svängar. Kärnan är i poppel.

Salomon lanserade Stance inför denna vinter och kom med bredderna 90, 96 och 102 mm i unisex, specifikt för dam finns 88 och 94 mm. Nästa vinter kompletteras detta med 80 mm och 84 mm unisex, samt en 84 mm dam. Stance är chargiga skidor för all mountain-bruk med fokus på hårt underlag. Det är en styvare skida jämfört med friåkningslaggen i QST-serien.

STANCE 102
Längder: 176, 183 och 190 cm

Mått 134-102-121 (@183 cm)
Radie: 23 m (@183 cm)
Vikt: 2120 gram (@183 cm)
Rockerprofil: All-Terrain Rocker
Konstruktion/material: Metal Twin Frame, Double Ti, Full Poplar Woodcore


Salomon Shift Pro 130

SALOMON SHIFT PRO 130
En modern friåkningspjäxa för dig som vill göra lite av varje: pist, offpist och en tur här och där. Åker du bara pist? Då finns det bättre alternativ. Går du bara på långa toppturer? Då finns det bättre alternativ. Är du en skidåkare som gärna tar några piståk, letar snö mellan nedfarterna, ger dig av på kortare äventyr från liftsytemet med skidorna på ryggen, eller hudar under laggen? Kanske går du rena toppturer några dagar per år? Tja, då är Salomon Shift Pro 130 inte ett så dumt alternativ.

Fyra spännen, en läst på 100m som är formbar upp till 106 mm (både ytterskal och innerskall hettar du upp när du köper dem i butik och får då bästa möjliga passform för din fot. Pjäxorna väger ca 1670gram/fot i stl 26,5, innerskon är sömlös och lite förformad kring anklarna (blir ännu mer efter din fot när du värmer upp dem). Spännen på vristen har också små extensionsarmar som du fäller ut om du vill ha en lös passform när du turar uppför. På baksidan hittar du reglaget för att byta mellan gå och åkläge. Ett reglage som är rätt gött att använda även när man går till och från bil, liftar etc. Gripwalk-sula med techinserts.

Salmons Shift Pro-serie av pjäxor har också varianterna Shift Pro 120 och Shift Pro 100, vilka är något mjukare i flexet.


Salomon Radium Prime Sigma

Vi kikar på Salomons nya goggles Radium Prime Sigma 2022

Radium Prime Sigma är ett par oversized sfäriska gogglar från Salomon. Sfäriska gogglar är böjda både vertikalt och horisontellt för att ge bättre synfält. Linsen är Sigma, som är Salomons teknik på den fronten, och ökar kontrasten samtidigt som du inte blir lika trött i ögonen. Du kan välja olika färger på linserna och olika kategorier (Cat 1,2 eller 3 se nedan) för lite olika väder. Vil du ha ett par gogglar som ska funka till i princip allt? Välj kategori 2. Ett anti fog-system med ventilation ska hålla gogglarna imfria enligt Salomon.
Ramen finns också i flera olika färger och är såpass stor att du får under ett par vanliga glasögon i dem. Remmen har silikon på insidan så att gogglarna sitter där de ska mot hjälmen.

Sigma linser som finns i kategori 1- 3, eller förkortat CAT 1-3
CAT 1 is for low light (flat light, snowfall☁❄)
CAT 2 is for moderate light (cloudy, changing conditions ⛅☁)
CAT 3 is for strong light (Sunny, a little bit cloudy ☀⛅)
Gogglar som ska funka till allt? Välj kategori 2.


Salomon Husk Prime helmet

Vi kikar på Salomons nya hjälm Husk Prime. Husk Prime är en hjälm som har rotationsskydd, ventilation och boa-spänne. Spännet under hakan är magnetiskt och enkelt. Hjälmen är bitvis klädd med gossig merinoull på insidan. Husk Prime är tänkt för freeride och kommer i fyra olika färger, se nedan.


Fler nyheter: ”ISPO 2021 på låtsas”

Fler videos från andra skidmärken hittar du i vår spellista ”ISPO 2021 på låtsas”  som fylls på efter vart.  Just nu hittar du filmer från Black Diamond, Salomon och K2.

Inom kort kommer också filmer från märken som Atomic, Dynastar, Lange, Line och Extrem mfl. Och ja, alla videos kommer att vara in English, aaaaaight!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera