Skidåkare smittade av corona efter skidsemester i Ischgl, Österrike

Flera norska skidåkare har bekräftats smittade av corona-viruset efter semester i Österrike, bland annat har två personer smittats efter skidåkning i Ischgl. 

Under helgen har den norska Folkhälsomyndigheten sett allt fler fall där covid-19 (”corona”) bekräftats hos medborgare som har varit på semester i Österrike, berättar svenska Aftonbladet. I går var antalet smittade som varit i Österrike upp i 18 personer.
– Vi har de senaste dagarna sett ett stadigt ökande antal smittade som nyligen har kommit hem från skidorter i Österrike. Vi ber därför alla som får luftvägssymtom efter att ha kommit hem från dessa områden att kontakta läkare eller akuten för att se om det kan vara aktuell med testning, säger Geir Bukholm vid norska Folkhälsoinstitutet till den norska nyhetsbyrån NTB.
Norska Fri Flyt berättade att två av de smittade hade varit i skidorten Ischgl i Österrike.

I Sverige finns hittills inga kända fall där personer smittats i Österrike, och det finns ingen avrådan att resa dit i nuläget från svenska UD, vilket är fallet med norra Italien där nu 16 miljoner i princip sitter i karantän. Men läget kan ändras och nya bedömningar görs hela tiden:
– När allt fler länder i Europa rapporterar smittspridning mellan människor så kan det komma att behövas en ny bedömning av om fler länder är riskområden, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm till P4 Stockholm.

Även Österrikes högsta politiska ledning är beredda på nya beslut, trots att landet hittills har ett lågt antal smittade. I Österrike finns 102 personer som är bekräftat smittade, vilket är hälften så många som Sveriges 203 och väldigt många färre jämfört med Italiens siffra som är uppe i 7375 fall, enligt morgonens statistik från europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC. Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz sa i går att det bara är en tidsfråga innan fler länder tvingas ta till lika drastiska åtgärder som Italien, där stora delar av landets norra delar satts i karantän, skriver The Guardian.

Vid 14.00 idag inleddes en presskonferens med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB där flera experter uppdaterar om läget för Sverige. Under presskonferens berättade bland annat Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, om läget i världen att även Tyrolen har lagts till på riskbedömningen för vilka som provtas:
– Individens ansvar i den här sjukdomen är något vi vill trycka på idag. Det gäller att vara hemma om man är sjuk, inte bara för sin egen skull men framförallt för de äldres skull. Även om man själv har milda symtom kan den man smittar få andra symtom. De som ska vara extra uppmärksamma är de som rest, i synnerhet i högriskområden som vi identifierat. Men det börjar dyka upp fall i andra områden, därför ska man vara uppmärksam på symtom även om man rest i andra områden.

Att Sverige har såpass många fall, 248 stycken, enligt allra senaste siffrorna från klockan 13 idag, förklaras av resemönster:
– En stor del av fallen i Sverige beror på resmönstret vi har. Att många varit i Alperna när det blev kraftig smittspridning där nere. Vi hade en väldigt intensiv period med återvändare som varit i drabbat område just den veckan, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.