...

Skidtest: Rossignol Sender 94 Ti

Vi har teståkt Rossignol Sender 94 Ti. En mångsidig och smidig skida som sannolikt passar en bred målgrupp som söker en all mountain-skida. 

Rossignol Sender 94 Ti är uppgraderingen av tidigare Black Ops Escaper. Denna skida lanseras till nästa vinter, det vill säga till säsongen 2022/2023, och den har fått sig en rad tekniska och estetiska uppdateringar gentemot sin föregångare. Vad är det för typ av skida? Jo, Sender 94 Ti hamnar i det omåttligt populära all mountain, mångsidighetens mästare.

Vi har tagit med dessa all mountain-skidor till Härjedalen under våren 2022 för att teståkning och utvärdering.

Testplats och skidföre

Detta skidtest genomförs under vintersäsongens sista dagar i Funäsfjällen, på Funäsdalsberget och i Tänndalen för att vara exakt. Underlaget är uteslutande mjukt och slaskigt då temperaturerna klättrar i en hiskelig fart redan från tidig morgon.

Pisterna är därför mjuka och det är nästan för lätt att få fast kanterna i snön. Under morgonen är nedfarterna välpreparerade och släta för att sedan successivt bli stökigare i takt med att dagen går. Skidorna får också bekänna lite luftburen offpist i form av mjuk hot-dogging-puckelpist.

Om skidan – Rossignol Sender 94 Ti

Rossignol Sender 94 Ti är i mångt och mycket samma skida som freeride-plankorna Sender 104 Ti (en skida som testades vid samma tillfälle), bortsett från två gummistavar som endast finns i Sender 104 Ti – det vill säga konstruktionen är i princip densamma, men aktuell modell har en centimeter smalare skida under foten.

Dessa skidor är byggda i Spanien även om världens största och äldsta skidmärke Rossignol i grund och botten är ett franskt märke. Sender 94 Ti har en träkärna av paulownia vilket är ett relativt lätt träslag, och som i detta fallet också har en PEFC-märkning som i klartext innebär att materialet är del av Rossignol`s “ECO-Conception”, där bland annat återbruk av råvaror maximeras samtidigt som miljöpåverkan vid produktion minimeras (formellt definierat i PEFC/14-35-00477).

Sender 94 Ti är förstärkt med skidtillverkarnas favoritlegering titanal för bättre stabilitet, samt en gummiduk för att reducera högfrekventa vibrationer. Skidans fram- och bakända är också försedd med porös komposit vilket minskar den totala vikten, samt svingvikten (mindre massa längst ut i ändarna att få runt i sväng), som i sin tur ska göra skidan enklare att manövrera.

Skidan har också berikats med en uppdaterad rockerprofil, som ska ge en mer exakt svängstart. Rent praktiskt har Sender 94 Ti en modern form med en tydlig rocker fram, traditionellt spann under foten och en lätt rocker/rise i bakändan.

Specifikationer

Mått: 128 – 94 – 118 mm (@178 cm)
Svängradie: 19 m (@178 cm) progressiv
Vikt: 1800 g (@178 cm)
Längder: 156, 164, 172, 178 och 186 cm

Omdöme och intryck av skidan

Mina erfarenheter den sista tiden av Rossignol har gått från bad till good – Experience 86 Ti föll mig inte i smaken medan Sender 104 Ti överraskade mig och blev en personlig favorit. Jag försöker gå in med en neutral inställning till de smalare Rossignol Sender 94 Ti, men skidorna är tyvärr inte blanka och helt anonyma, och jag vet att de är konstruerade på samma sätt som sistnämnda favoriter.

Skidorna som jag testar är 178 centimeter långa, vilket är ungefär vad jag är van vid att åka. Skidorna är lätta och rappa under fötterna och de manövrerar enkelt runt pucklar och naturliga hinder när jag tar laggen på en svängom utanför backen.

I pisten är de också kvicka och lekfulla, men i rådande före som består av en rejäl dos slasksnö så upplever jag skidan lite smal. Den plöjer dock hyfsat genom den mjuka snön, men jag kör fast till och från när jag lutar omkull i stora skärande svängar, så pass att det under testet är riktigt nära att undertecknad står på näsan vid ett tillfälle.

Gissningsvis så har en Sender 94 Ti bättre isgrepp än Sender 104 Ti, men det blir rena spekulationer då föret är så pass mjukt att det är omöjligt att ge ett korrekt omdöme kring detta.

Vad som dock klart går att säga är något konkret om är svängradien på 19 meter i testlängden; den är en meter längre än Sender 104 Ti och det är en nämnvärd skillnad. Jag föredrar den kortare radien då ingen av dessa skidor ger någon märkbar kickback ut ur svängen när jag trycker på. Vad den progressiva radien tillför i praktiken låter jag vara osagt men jag upplever att skidan går lite väl mycket på räls. Skärningen är dock förstås en smaksak.

Vad gäller stabilitet känns skidorna trygga att åka fort med, oavsett om det är i eller utanför pisten, men det är svårt att förutspå hur de skulle reagera om föret var hårdare. Rockern fladdrar lite grann när terrängen tilltar, jag upplever dock inte att de vibrerar lika mycket som Sender 104 Ti, men skillnaden är marginell.

I övrigt är detta en trevlig skida som är lättåkt från första sväng. Rossignol Sender 94 Ti går som förväntat och överraskar inte på något sätt, vilket är skönt på många vis.

Sammanfattning

Rossignol Sender 94 Ti är en jättebra skida som fungerar ypperligt i många sammanhang. Personligen tycker jag 94 millimeter under pjäxan är i smalaste laget då jag som regel föredrar uppkörd och stökig terräng framför benhård manchester.

Skidan är smidig och rolig, i min uppfattning tillräckligt stabil för de allra flesta skidåkare. Men den som kräver maximal stabilitet kanske bör titta efter en annan skida, exempelvis Atomic Maverick 95 Ti eller Norse The Enduro.

+ Kvicka och smidiga
+ Lättåkta utan överraskningar
+ Relativt trygga och stabila på ojämnt underlag

– Önskar liiiiite mer respons i svängarna

Betyg: 4/5

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 34 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Artiklar om Skidtest

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.